Skocz do zawartości
Gość unknown210

Lg M237wdp + Xbox360+ Komp + Creative P5800.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość unknown210

Cześć wszystkim, mam do was taką sprawę: jako, że udało mi się kupić za 1zł monitor, xboxa 360 za 1/4 ceny + dobrego kompa(w drodze) pomyślałem o stworzeniu takiego jakby multimedialnego centrum w HD. Monitorek podepnę do kompa DVI-DVI kabelkiem, do kompa podepnę także głośniki Creaive P5800 i będzie fajnie. No ale chciałbym za monitorem (mam tam luz) postawić XBOXa 360 i podłączyć go kablem HDMI- HDMI do monitora. No i moje pytanie jest takie jak zrobić, żeby do tego XBOXA i monitora podłączyć głośniczki 5.1. Chodzi mi o to, żeby to wszystko było płynnie tj. żebym nie musiał przełączać kabli z tyłu kompa i monitora ustawiać itp. Wpadłem ja jeden pomysł ale nie wiem czy dobry i czy zadziała no i czy ewentualnie coś mi się nie spali. Moje Creativy mają taki przewodowy pilot z wejściem na słuchawki, ten monitorek też ma wejście na słuchawki i dodatkowo dodali do niego kabel 3,5mm - 3,5mm słuchawkowy czyli przewiduję jakieś kombinację z dźwiękiem. Czy to da radę jeżeli podłączem tymże kabelkiem tego przewodowego pilota z telewizroem? Zadziała? Nie spali się? Wszystkie 6 głośników?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podstawowa kwestia jest taka, ze jesli nie masz gdzie podpiac kabla optycznego lub hdmi to z xboxa dzwieku przestrzennego nie wyciagniesz. Czyli generalnie klania sie amplituner kina domowego albo dekoder taki jak Creative DDTS100. Inaczej zapomnij. Reszty tego rzezbienia nie chce mi sie nawet rozkminiac. Ogolnie - not gonna work.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz za pomocą optyka z xbox'a podłączyć do wejścia optycznego w komputerze (o ile takie masz) i wtedy przy włączonym komputerze będziesz miał dźwięk przestrzenny (być może z lekkimi opóźnieniami).

Całość generalnie ma mały sens...

Inny sposób:

Jeśli monitor nie ma wyjścia na dźwięk to za wiele nie podziałasz - a jeśli ma to i tak tylko osiągniesz stereo (lub podwójne stereo za pomocą przejściówki).

W przeciwnym wypadku zostanie tylko przełączanie kabli, zakładając że prócz HDMI masz jeszcze inny kabel z wyjściem analogowym w postaci cinch'y. Będzie potrzebna kolejna przejściówka na żeńskiego jacka :-P w tym przypadku możesz osiągnąć również najwyżej podwójne stereo.

Dużo zabawy :)

Najwygodniej to tak jak pisał maSTHa212 - amplituner lub dekoder

Edytowane przez Popiół

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam bardzo podobny zestaw u siebie. W głośnikach masz wyjście aux ale żeby dźwięk był 5.1 musisz wyjść z tv (LG M237WDP - monitor z tunerem tv sprzedawany swojego czasu z Cyfrą+) chinchami (Audio Out) na amplituner i z amplitunera do głośników do AUX ew. bezpośrednio każdą linię (2x3 kanały) do suba. Będzie działać, sprawdzałem u siebie. Ale ja osobno używam tv z 2 satelitami i pozostałe 3 zostawiłem przy kompie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi