Gość unknown210 Opublikowano 21 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2010 Cześć wszystkim, mam do was taką sprawę: jako, że udało mi się kupić za 1zł monitor, xboxa 360 za 1/4 ceny + dobrego kompa(w drodze) pomyślałem o stworzeniu takiego jakby multimedialnego centrum w HD. Monitorek podepnę do kompa DVI-DVI kabelkiem, do kompa podepnę także głośniki Creaive P5800 i będzie fajnie. No ale chciałbym za monitorem (mam tam luz) postawić XBOXa 360 i podłączyć go kablem HDMI- HDMI do monitora. No i moje pytanie jest takie jak zrobić, żeby do tego XBOXA i monitora podłączyć głośniczki 5.1. Chodzi mi o to, żeby to wszystko było płynnie tj. żebym nie musiał przełączać kabli z tyłu kompa i monitora ustawiać itp. Wpadłem ja jeden pomysł ale nie wiem czy dobry i czy zadziała no i czy ewentualnie coś mi się nie spali. Moje Creativy mają taki przewodowy pilot z wejściem na słuchawki, ten monitorek też ma wejście na słuchawki i dodatkowo dodali do niego kabel 3,5mm - 3,5mm słuchawkowy czyli przewiduję jakieś kombinację z dźwiękiem. Czy to da radę jeżeli podłączem tymże kabelkiem tego przewodowego pilota z telewizroem? Zadziała? Nie spali się? Wszystkie 6 głośników? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stark Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2010 monitor na wyjscie sluchawkowe, tak samo jak ten twoj pilot. nie zadziala... is this even serious? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2010 Podstawowa kwestia jest taka, ze jesli nie masz gdzie podpiac kabla optycznego lub hdmi to z xboxa dzwieku przestrzennego nie wyciagniesz. Czyli generalnie klania sie amplituner kina domowego albo dekoder taki jak Creative DDTS100. Inaczej zapomnij. Reszty tego rzezbienia nie chce mi sie nawet rozkminiac. Ogolnie - not gonna work. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popiół Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2010 (edytowane) Możesz za pomocą optyka z xbox'a podłączyć do wejścia optycznego w komputerze (o ile takie masz) i wtedy przy włączonym komputerze będziesz miał dźwięk przestrzenny (być może z lekkimi opóźnieniami). Całość generalnie ma mały sens... Inny sposób: Jeśli monitor nie ma wyjścia na dźwięk to za wiele nie podziałasz - a jeśli ma to i tak tylko osiągniesz stereo (lub podwójne stereo za pomocą przejściówki). W przeciwnym wypadku zostanie tylko przełączanie kabli, zakładając że prócz HDMI masz jeszcze inny kabel z wyjściem analogowym w postaci cinch'y. Będzie potrzebna kolejna przejściówka na żeńskiego jacka :-P w tym przypadku możesz osiągnąć również najwyżej podwójne stereo. Dużo zabawy :) Najwygodniej to tak jak pisał maSTHa212 - amplituner lub dekoder Edytowane 23 Lutego 2010 przez Popiół Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rollex Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2010 Ja mam bardzo podobny zestaw u siebie. W głośnikach masz wyjście aux ale żeby dźwięk był 5.1 musisz wyjść z tv (LG M237WDP - monitor z tunerem tv sprzedawany swojego czasu z Cyfrą+) chinchami (Audio Out) na amplituner i z amplitunera do głośników do AUX ew. bezpośrednio każdą linię (2x3 kanały) do suba. Będzie działać, sprawdzałem u siebie. Ale ja osobno używam tv z 2 satelitami i pozostałe 3 zostawiłem przy kompie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...