MrMatikm Opublikowano 21 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2010 Witam, wreszcie przyszedł czas na wymiane chłodzenie na i5 750. Myślę nad takim rozwiązaniem: -Mugen 2 rev. B na procesor z jednym wentylatorem dołączonym do zestawu -2x Zephyr 120 LED BLUE na górę obudowy wyciąga powietrze z obudowy -1x zephyr 120 na bok na dole będzie wtłaczać powietrze i chłodzić kartę graficzną -SilentiumPC Multiconnector 4x 3pin 12V (rozgałęźnik z molexa na 4x3 pin) I teraz mam do was kilka pytań: 1)Czy to co podałem ma sens i czy macie jakieś zastrzeżenia? 2)Myślałem nad jeszcze jednym wentylatorem na wysokości procesora (obudowę mam gladius 400), ale patrząc na budowę mugena chyba nie ma to sensu, prawda? 3)Czy mugen razem z tymi wentylatorami się zmieści (i nie trzeba będzie go wyginać)w następującym sprzęcie: -I5 750 -Gladius 400 -MSI GD-65 -Corsair 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 XMS3 -HD5850 Z góry dzięki za odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrMatikm Opublikowano 22 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2010 trochę doczytałem i sie jeszcze bardziej zapętliłem, który z tych chłodziw będzie najwydajnijszy, ale zmieści się do mojego sprzętu: -Scythe Mugen 2 rev. B -Noctua NH-U12P SE2 -Prolimatech Megahalems Rev. B bardzo proszę o pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacperPodl Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2010 1. Jest dobrze, najlepiej jakbyś zrobił tak: na przodzie i z boku wentyl który wdmuciach!e powietrze, z tyłu i z góry wydmuciach!e. 2. Nie ma sensu. 3. Powinien sie zmieścić. Z tych chłodzeń które podałeś wybrał bym mugena, noctua też jest dobra, ale wydaje mi się że mugen jest lepszy w swojej cenie... a z Prolimatech Megahalems Rev. B nie miałem wogóle styczności więc nie moge nic powiedzieć o tym chłodzeniu. SCYTHE MUGEN 2 REV.B (SCMG-2100) S775/1156/1366/AM3 :: www.MediaKing.pl Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrMatikm Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2010 a ja mimo wszystko chyba wziołbym megahalemsa. Poczytałem trochę opinii i wydaje się najlepszy. Myślę, że zamocowałbym go pionowo(żeby z pamięciami ram nie było problemu i żeby ogólnie było więcej miejsca w budzie. 1)Powiedzcie jaki wentylator do tego megahalemsa wziąć. Dobrze by było, aby zmieścić się w 40zł. Potencjonometru nie chce, ale musi być przejściówka z trzy na 4 pin ( ew. można dokupić oddzielnie), a jeszcze lepiej gdyby po prostu wenty był na 4 piny (nie wiem czy takie są)? 2)Czy jak wentyl podłącze w przejściówce z 3 na 4 pin, to czy moja płyta (msi gd-65), dalej będzie sama regulowała obroty, gdy ustawie jej np. 65 stopni? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrMatikm Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2010 (edytowane) słuchajcie potrzebuje pomocy, proszę odpowiadać: czyli tak: -megahalems + SilentiumPC Mistral 120 - 21 dBA -potzrebuje przejściówki z z trzy na 4 pin czy może być ta i teraz czy jeśli przez tą przejściówkę podłącze wentylator do mojej msi gd-65 (wentylator ma trzy piny a wejście na płycie 4 piny) to czy nadal będę miał możliwość ustalenia temperatury w biosie jaką komputer dla tego procesora ma utrzymywać i czy będzie to dobrze działać? mam jeszcze jedno pytanie czy to że wentylator jest PWM oznacza że ma wejście 4 piny czy też że ma "pilota" dzięki któremu samemu regulije jego obroty? Edytowane 2 Kwietnia 2010 przez MrMatikm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...