Skocz do zawartości
MrMatikm

Schłodzenie I5+wentylatorki Do Obudowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

wreszcie przyszedł czas na wymiane chłodzenie na i5 750. Myślę nad takim rozwiązaniem:

-Mugen 2 rev. B na procesor z jednym wentylatorem dołączonym do zestawu

-2x Zephyr 120 LED BLUE na górę obudowy wyciąga powietrze z obudowy

-1x zephyr 120 na bok na dole będzie wtłaczać powietrze i chłodzić kartę graficzną

-SilentiumPC Multiconnector 4x 3pin 12V (rozgałęźnik z molexa na 4x3 pin)

I teraz mam do was kilka pytań:

1)Czy to co podałem ma sens i czy macie jakieś zastrzeżenia?

2)Myślałem nad jeszcze jednym wentylatorem na wysokości procesora (obudowę mam gladius 400), ale patrząc na budowę mugena chyba nie ma to sensu, prawda?

3)Czy mugen razem z tymi wentylatorami się zmieści (i nie trzeba będzie go wyginać)w następującym sprzęcie:

-I5 750

-Gladius 400

-MSI GD-65

-Corsair 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 XMS3

-HD5850

Z góry dzięki za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trochę doczytałem i sie jeszcze bardziej zapętliłem, który z tych chłodziw będzie najwydajnijszy, ale zmieści się do mojego sprzętu:

-Scythe Mugen 2 rev. B

-Noctua NH-U12P SE2

-Prolimatech Megahalems Rev. B

bardzo proszę o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Jest dobrze, najlepiej jakbyś zrobił tak: na przodzie i z boku wentyl który wdmuciach!e powietrze, z tyłu i z góry wydmuciach!e.

2. Nie ma sensu.

3. Powinien sie zmieścić.

Z tych chłodzeń które podałeś wybrał bym mugena, noctua też jest dobra, ale wydaje mi się że mugen jest lepszy w swojej cenie... a z Prolimatech Megahalems Rev. B nie miałem wogóle styczności więc nie moge nic powiedzieć o tym chłodzeniu.

SCYTHE MUGEN 2 REV.B (SCMG-2100) S775/1156/1366/AM3 :: www.MediaKing.pl

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mimo wszystko chyba wziołbym megahalemsa. Poczytałem trochę opinii i wydaje się najlepszy. Myślę, że zamocowałbym go pionowo(żeby z pamięciami ram nie było problemu i żeby ogólnie było więcej miejsca w budzie.

1)Powiedzcie jaki wentylator do tego megahalemsa wziąć. Dobrze by było, aby zmieścić się w 40zł. Potencjonometru nie chce, ale musi być przejściówka z trzy na 4 pin ( ew. można dokupić oddzielnie), a jeszcze lepiej gdyby po prostu wenty był na 4 piny (nie wiem czy takie są)?

2)Czy jak wentyl podłącze w przejściówce z 3 na 4 pin, to czy moja płyta (msi gd-65), dalej będzie sama regulowała obroty, gdy ustawie jej np. 65 stopni?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

słuchajcie potrzebuje pomocy, proszę odpowiadać:

czyli tak:

-megahalems + SilentiumPC Mistral 120 - 21 dBA

-potzrebuje przejściówki z z trzy na 4 pin czy może być ta

i teraz czy jeśli przez tą przejściówkę podłącze wentylator do mojej msi gd-65 (wentylator ma trzy piny a wejście na płycie 4 piny) to czy nadal będę miał możliwość ustalenia temperatury w biosie jaką komputer dla tego procesora ma utrzymywać i czy będzie to dobrze działać?

mam jeszcze jedno pytanie czy to że wentylator jest PWM oznacza że ma wejście 4 piny czy też że ma "pilota" dzięki któremu samemu regulije jego obroty?

Edytowane przez MrMatikm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi