Lancer Opublikowano 21 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2010 (edytowane) Od ponad roku używam sobie HP 2475W, ale od samego początku mi nie wystarczał. W czasie pracy, nie zawsze na ekranie mieści mi się to, w co chcę aktualnie mieć podgląd. Najprostsze rozwiązanie to brać jakąś 30". Tylko że ja nie chcę z różnych powodów takiego wyświetlacza. Umaniłem sobie, że kupię drugi monitor jako pomocniczy. Sęk w tym, że nie za bardzo wiem co chcę, a nawet nie wiem ile piniędzorów wydać ;) Założenia są takie: - pracował będzie w pionie (a więc PIVOT niezbędny) - wyświetlał będzie www, video i obrazki - dobrze by było, aby był raczej w formacie 16:10 - nie chcę niczego z matrycą TN - monit zdecydowanie nie może wydawać z siebie żadnych dźwięków Tak myślałem, żeby kupić drugiego 2475W, ale jednak chyba będę celował w niższy rozmiarowo wyświetlacz i w związku z tym, jednak optymalniejszy będzie jakiś monit 22". Myślałem też, żeby ewentualnie kupic coś zupełnie nowego w kwocie do 2k, a to HP 2475W będzie pomocniczy. Tylko, że z tego co patrzę, to raczej nie ma żaden nowy model jakiejś znaczącej przewagi nad HPkiem. Czy ktoś może mi pomóc w wyborze? Edytowane 21 Lutego 2010 przez Lancer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pirez Opublikowano 21 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2010 drugi taki sam monitor to jednak duże udogodnienie. Gdybyś kupował inny drugi monitor np. S-IPS albo wysokiej klasy CRT - to inny model i rozmiar jest całkowicie zrozumiały bo zakup ma wyższy cel. W twoim wypadku jednak drugi taki sam monitor to nie jest wcale taki głupi pomysł jak to wygląda na pierwszy rzut oka. Ja np. bardzo nie lubię innego rozmiaru plamki - co w przypadku różnych LCd może byc problemem nie do przeskzoczenia - poza tym jaą dwa takei same monitory możesz porównywać dwa podobne obrazy ze sobą - ja mając 1 monitor S-PVA , a drugi CRT miałem problem z porównywaniem diagramów funkcyjnych - a to przecież nic trudnego - niestety dwie duże powierzchnie o innej jasności a nawet t o innym odcieniu nie pozwalają na szybkie porównanie obrazu. Ja bym kupił drugi taki sam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 21 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2010 Co do kupowania jednego 30' zamiast 2x24 czy tam 2x22 to nie ma porownania. 2 monitory maja ogromna przewage i daja duzo wieksza frajde z wykonywanej pracy. Co do monitor dokupowania drugiego to najbardziej bym sie kierowal ta sama wielkoscia w calach, co do matrycy to sam mam tn oraz ips i mi sie calkiem dobrze pracuje. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 21 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2010 Co do kupowania jednego 30' zamiast 2x24 czy tam 2x22 to nie ma porownania. 2 monitory maja ogromna przewage i daja duzo wieksza frajde z wykonywanej pracy. Co do monitor dokupowania drugiego to najbardziej bym sie kierowal ta sama wielkoscia w calach, co do matrycy to sam mam tn oraz ips i mi sie calkiem dobrze pracuje. :) Chyba że są to 2 x 30", wtedy jest miodzio, ale jest problem ze znalezieniem kursora. :wink: @Lancer a kiedy ten monitor chcesz kupować? Walnięte pikselki Ci przeszkadzają? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 21 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2010 (edytowane) Pirez, dałeś mi trochę domyślenia. Z kolei kuebk pisze, że jednak sie da ;) toms83 - chciałbym w tym tygodniu coś już zamówić. Raczej bez uszkodzonych (sub)pixeli. Czyli jednak trzeba o jakimś 24" myśleć z 1920x1200 Edytowane 21 Lutego 2010 przez Lancer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 22 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2010 (edytowane) Będę brnął dalej. Ponoć na horyzoncie tli się jakiś HP ZR24w. Czekać na niego, czy łykać to: http://www.allegro.pl/item927903916_hp_lp2..._dvi_pivot.html Coś tam piszą w aukcji o nowej rewizji tego monitora... Ja mam GIG111. Faktycznie coś ciekawego się tam pojawiło w bebechach tego modelu? Łapać się? Edytowane 22 Lutego 2010 przez Lancer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 25 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2010 Ten wątek zaczyna przypominać monolog, no ale nie mam wyjścia. Dziś dojechał do mnie drugi LP2475W. Oczywiście nowsza rewizja, nowszy soft, wyprodukowany w Polsce (wcześniejszy jest z Czech), fajniuśki, pachnący ale... Oba zupełnie inaczej wyświetlają kolory! Oba podpiete pod DVI, z wgranymi profilami kolorów, ale ten nowy musiałem zupełnie inaczej skalibrować. O ile wcześniejszy ma: R 245 G 238 B 246 Drugi ustawiłem: R 245 G 210 B 243 Dopiero teraz jakoś to wygląda w miarę jednakowo. Oczywiście, są to ustawienia na 'oko'. Nie mam kolorymetru i jakoś nie uśmiecha mi się jego kupować :( Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem? Niestety nie znalazłem sposobu na unifikację softu w obu monitach... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 25 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2010 A gdzie tam monolog, dopiero 3 posty pod sobą są. :wink: Co do różnic w wyświetlanych kolorach to tak: - nowy nie ma przebiegu, stary już pewnie trochę na kulał; ccfl zmieniają swoją charakterystykę z czasem, nie za dużo, ale jak postawisz 2 modele obok siebie, to różnicę widać; - nowsze rewizje to może chłopaki sobie pogrzebali z nastawami, trzeba by dobrać się do menu serwisowego i sprawdzić nastawy r, g, b dla poszczególnych trybów; - sprzęty są z niskiej, konsumenckiej półki, liniowość tych monitorów jest jak kilometr sznurka w kieszeni, nie ma możliwość żeby tej klasy monitory były równe; pomóc może kalibrator, ale na całkowitą zgodność i tak bym nie liczył; Dla pocieszenia napiszę, że wysokiej klasy monitory graficzne też nie są idealnie równe, tzn. jak postawisz 2 np. Eizo sx2462 obok siebie, to też mogą się różnić. Tylko że te monitory idzie prawie idealnie ustawić ( prawie, bo idealne ustawienie zapewnia kalibracja sprzętowa, całkowicie zbędna nawet dla amatorów ). Jak wkurza ( a pewnie tak ) wypożycz spektrofotometr i dziabnij kalibrację. Będzie o niebo lepiej i bardzo podobnie na obu sprzętach. BTW, mam pytanko, jako posiadacz 2 modeli z różnych okresów czasowych, możesz napisać jak tam z zafarbem ( wiesz, jedna strona minimalnie zielona, różowa, najlepiej sprawdzać na zielonym i jasnym szarym itp. ). Widać niedoskonałości dyfuzora? Takie pionowe linie bardzo łatwo zauważyć na białym i szarym. Skup wzrok na kursorze myszki i lataj nim po ekranie, wtedy wychodzą wszelkie niedoskonałości ekranu, bardziej, niż jak człowiek wpatruje się w nieruchomy obraz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...