Destiny Opublikowano 20 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2003 Hey, Otóż słożyłem kompa na nForce2 z tym że nie jestem jeszcze zdecydowany na to jaką płytę wybiorę. Będzie to albo Epox 8RDA+ lub ABit NF7 rev. 2.0. Mówie że jeszcze nie wybrałem bo przede wszystkim nie wiem czy nie będę miał kłopotów z nowym mobo, a kompa będę sam składał do kupy. Do tego dochodzi cena 8RDA+ bo nie wiem czy nazbieram tę różnice 30-xx zł na nią. Planowany budżet i tak został przekroczony. Pozostałe elementy to: Procesor - AMD Athlon XP 1700+ 0,13 266Mhz Pamięć - 2x 256MB PC400 TwinMos (Dual Channel) Wentylator - Spire Falcon Rock II Karta grafiki - Saphire Radeon 9100 64MB BOX Obudowa - ModeCom Magic II z zasiłką Hunt Key 300W Thermaltake CooperShim XP Ale przejdę do sedna sprawy. Otóż komp przybędzie do mniej najpewniej maxymalnie za 2 tygodnie więc wolę wcześniej wiedzieć co i jak. Ponieważ obie płyty mają te same stery itd jaką proponujecie kolejność ich instalki. Ja myślałem o tym: Złożenie pudła w całość, odpalenie na ustawieniach default, jak chodzi to zmiana ustawień w biosie na optymalne, instalka Win XP na świeżą partycje, stery do płyty (które?), stery do grafy. Czy coś pomyliłem lub pominąłem?? Jak dużo trzeba zmieniać w biosie aby ustawienia były dla mnie optymalne?? Co zmieniać w pierwszej kolejności?? Przy okazji. Czy musze dokupywać dodatkową paczkę pasty termicznej (cooler kupuję w pccooler.com.pl i nie wiem czy to BOX)?? Jeśli tak to jakiej najlepiej?? Jakie mogę napotkać problemy z samodzielnym złożeniem pudła (mam doświadczenie ze starszymi maszynkami <=500MHz)?? Ps. Sorry za długiego posta. Nie przyłączałem się do przyklejonego topicu o 8RDA(+) ani Abicie NF7 (-S) bo stwierdziłem że lepiej będzie nowy post bo do końca nie wiem która płyta. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 20 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2003 Poskładaj blaszaka, włącz, instalni winde, stery i wszystko powinno śmigac. Jeśli nie będzie pasty to kup Arctic Silver III Tylko uwaga z nią bo przewodzi prąd :!: Co do płyty to jak każdy chwali swoje, czyli polecam 8rda+ na mostkach C1 :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 20 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2003 Na spire jest nałożona pasta silikonowa, ale ja ją wywaliłem od razu, bo wyglądała jakoś nie tego... :) Co do ustawień BIOS'a, zainteresowałbym się timingami pamięci, bo cholera wie, jak je ustawi "by SPD", a szkoda tracić wydajność... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwiN Opublikowano 21 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2003 Powylanczaj bajery ktorych nie bedziesz uzywal, np. firewire, lan, SATA, no chyba ze uzywasz wszystkich. :) Ustaw temperature przy ktorej komp ma sie wylanczac, tak na wszelki wypadek. Pozniej OC :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParyS Opublikowano 21 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2003 Mozesz zajac sie w przypadku epoxa mostkiem polnocnym, bo ma nalozony radiatorek na pascie ktora ma konsystencje starej gumy do zucia i jets do bani bo pokrywa moze 2/3 chipu. Zdejmij radiator, wyczysc go i kosc [ u mnie aceton pomogl ] . NB jest skonstruowany podobnie do geforcow4, to znaczy dookola ma cieniutka warstwe palstiku, ktora jednak powoduje, ze radiator NIE DOTYKA kosci!! Wez jakis pilnik i spiluj o okolo 1mm zeberka radiatora, srodek zostaw i zaaplikuj arctic silver ii czy cokolwiek co nie jest guma do zucia , bo przy 200Mhz fsb nb sie GRZEJE !! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...