Skocz do zawartości
Destiny

Złożenie kompa na płycie nForce2 - kolejność składania...

Rekomendowane odpowiedzi

Hey,

Otóż słożyłem kompa na nForce2 z tym że nie jestem jeszcze zdecydowany na to jaką płytę wybiorę. Będzie to albo Epox 8RDA+ lub ABit NF7 rev. 2.0. Mówie że jeszcze nie wybrałem bo przede wszystkim nie wiem czy nie będę miał kłopotów z nowym mobo, a kompa będę sam składał do kupy. Do tego dochodzi cena 8RDA+ bo nie wiem czy nazbieram tę różnice 30-xx zł na nią. Planowany budżet i tak został przekroczony.

Pozostałe elementy to:

Procesor - AMD Athlon XP 1700+ 0,13 266Mhz

Pamięć - 2x 256MB PC400 TwinMos (Dual Channel)

Wentylator - Spire Falcon Rock II

Karta grafiki - Saphire Radeon 9100 64MB BOX

Obudowa - ModeCom Magic II z zasiłką Hunt Key 300W

Thermaltake CooperShim XP

Ale przejdę do sedna sprawy. Otóż komp przybędzie do mniej najpewniej maxymalnie za 2 tygodnie więc wolę wcześniej wiedzieć co i jak. Ponieważ obie płyty mają te same stery itd jaką proponujecie kolejność ich instalki.

Ja myślałem o tym:

Złożenie pudła w całość, odpalenie na ustawieniach default, jak chodzi to zmiana ustawień w biosie na optymalne, instalka Win XP na świeżą partycje, stery do płyty (które?), stery do grafy.

Czy coś pomyliłem lub pominąłem??

Jak dużo trzeba zmieniać w biosie aby ustawienia były dla mnie optymalne?? Co zmieniać w pierwszej kolejności??

Przy okazji. Czy musze dokupywać dodatkową paczkę pasty termicznej (cooler kupuję w pccooler.com.pl i nie wiem czy to BOX)?? Jeśli tak to jakiej najlepiej?? Jakie mogę napotkać problemy z samodzielnym złożeniem pudła (mam doświadczenie ze starszymi maszynkami <=500MHz)??

Ps. Sorry za długiego posta. Nie przyłączałem się do przyklejonego topicu o 8RDA(+) ani Abicie NF7 (-S) bo stwierdziłem że lepiej będzie nowy post bo do końca nie wiem która płyta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poskładaj blaszaka, włącz, instalni winde, stery i wszystko powinno śmigac. Jeśli nie będzie pasty to kup Arctic Silver III Tylko uwaga z nią bo przewodzi prąd :!: Co do płyty to jak każdy chwali swoje, czyli polecam 8rda+ na mostkach C1 :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na spire jest nałożona pasta silikonowa, ale ja ją wywaliłem od razu, bo wyglądała jakoś nie tego... :)

Co do ustawień BIOS'a, zainteresowałbym się timingami pamięci, bo cholera wie, jak je ustawi "by SPD", a szkoda tracić wydajność...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powylanczaj bajery ktorych nie bedziesz uzywal, np. firewire, lan,

SATA, no chyba ze uzywasz wszystkich. :)

Ustaw temperature przy ktorej komp ma sie wylanczac, tak na

wszelki wypadek.

Pozniej OC :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz zajac sie w przypadku epoxa mostkiem polnocnym, bo ma nalozony radiatorek na pascie ktora ma konsystencje starej gumy do zucia i jets do bani bo pokrywa moze 2/3 chipu. Zdejmij radiator, wyczysc go i kosc [ u mnie aceton pomogl ] .

NB jest skonstruowany podobnie do geforcow4, to znaczy dookola ma cieniutka warstwe palstiku, ktora jednak powoduje, ze radiator NIE DOTYKA kosci!! Wez jakis pilnik i spiluj o okolo 1mm zeberka radiatora, srodek zostaw i zaaplikuj arctic silver ii czy cokolwiek co nie jest guma do zucia , bo przy 200Mhz fsb nb sie GRZEJE !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...