Skocz do zawartości
Adasi

Kontroler Wiatraków

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Nie orientuje się ktoś czy są na rynku regulatory obrotów wiatraków, które da się ustawić by włączały się automatycznie w zależności od obciążenia CPU/GPU? Na myśli mam taką sytuację:

Mam 4 kanały na swoim obecnym kontrolerze:

a) Fander z przodu

b) Noctua z tyłu

c) Antec na górze

d) 3x Fander na chłodnicy.

Najczęściej kiedy gram nieco podkręcam sobie obroty wentylatorów choćby dlatego, żeby NB było chłodniejsze, bo u mnie jest pasywne. Chciałbym, żeby w zależności od obciążenia cpu/gpu automatycznie wiatraki przechodziły między silent mode:

a) ~5 V by był niesłyszalny

b) ~5 V by był niesłyszalny

c) wyłączony

d) ~5 V by były niesłyszalne

a performance mode:

a) ~7-12V

b) ~7-12V

c) ~5-7V

d) ~12V

Naturalnie mogę coś takiego robić ręcznie moim obecnym kontrolerem, ustawienie wszystkiego na max nie jest problemem, tylko nie chcę mi się za każdym razem kombinować by ustawić tak kompa, żeby dał się obok niego spać. Tzn absolutna cisza, nie słychać żadnego wentyla kiedy już skończę grać.

Widział ktoś czy można kupić taki inteligentny kontroler na rynku za rozsądnie pieniądze?

PS: Mam nadzieję, że to dobry dział bo nie bardzo wiedziałem gdzie to wstawić.

Edytowane przez Adasi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kwestia była wielokrotnie poruszana...

odnośnie tematu najlepszy będzie: http://pl.wikipedia.org/wiki/Don_Kichot_%28posta%C4%87%29

a odnośnie samego pytania:

Warto samemu zrobić coś takiego nawet na termistorach oraz diodach (poniżej pewnej temperatury zostaje odcięte napięcie)

Edytowane przez thomascamel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi