Skocz do zawartości
po1nt

E6300 Oc Stawia Opor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na początek może napiszę jaki mam zestawik:

Procesor - Intel Core 2 Duo E6300 (Conroe) 1,8 @ 2,8

Płyta Główna - ASUS P5B

RAM - 2 x 2 GB DDR2 Dual Channel A-Data 800 Mhz

Grafika - RHD3850

Zasilacz - 450 W

Chłodzenie procesora - Zalman CNPS 9700LED

Screeny:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Sprawa ma się tak, że podkręcenie o 1mhz więcej = nie wstawanie komputera (Bios Overclock failed)

Mam takie pytanie czy po prostu jakiś komponent blokuje mocniejsze podkręcanie czy robię to nieumiejętnie (a wtedy co robię źle?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W temacie kupna piszesz ze masz feela 350w - na tym lepiej nie krec - tutaj 450w ale napisz jeszcze jaki:D? Czytalem ze rewizja B2 robi 500fsb. Niezla plyta glowna. 3.3- 3.5 robia na tym procku, ale potrzebne jest chlodzenie. Widze ze masz jakiegos zalmana, ale kontroluj temp.

A tak naprawde moze jakbys to sprzedal to daloby rade doplacajac te 700zl zlozyc cos z ddr3 i PII x2 C3 ktory powinien zrobic 4ghz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no u mnie na nb 1.4 i spokojnie do 515 fsb dochodzilem na takim procku :) tez rev b2 :)

musisz na sztywno napiecia ustawic bo na auto to samo sie nie zrobi lepiej. pewnie daje za male v albo zbyt duze...

tylko pamietaj ze teraz pamieci ida wraz z fsb bo mnoznik pewnie jest juz 1:1 albo zaraz bedziesz musial zmienic. to cl i timingi na 5-5-5-15, v mozesz dac nawet 2.1 na pamieciach. przy 500fsb bedziesz mial 1000 na ramach ;)

Edytowane przez gronio89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cos sie dalo skrecic wiecej?

mam to samo na plytce GB-P965-DS4 - fsb 400mhz @2,8 - bez podbicia napiecia, cokolwiek wiecej (obojetnie jak podbije napiecie) i resety... czasami na 450mhz pochodzi orthos pare godzin, ale i tak komp niestabilny...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi