duzii Opublikowano 22 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2010 Witam! Zastanawiałem się ostatnio czy przy 3 dyskach nie wydajniej było by pliki stronicowania przenieść na inny dysk jak dysk systemowy. Jak już pisałem wyżej w komputerze mam 3 dyski : 2x SAMSUNG HD502HJ i MAXTOR STM3500320AS 1)Samsung hd502hj - podzielony na 2 partycje c i f 2)Samsung hd502hj- 1 partycja D 3)Maxtor - 2 partycje e i g System mam na partycji C(windows 7) i tam również są pliki stronicowania, na drugiej partycji tego dysku (f) mam tylko dane (filmy,muzyka itp). Drugi samsung jest praktycznie pusty , wrzucam na niego tylko gry, na maxtorze trzymam dane ale tylko na partycji g.Wychodzi na ta że całkowicie pustą mam tylko partycję E, mógłbym ją przerobić na fat32(bo niby wydajniej przy plikach stronicowania) i tam trzymac pliki stronicowania tylko że ta partycja jest na dysku maxtora który jest duzo wolniejszy od nowych samsungów. Jak zrobić żeby było to najwydajniej ? Na jaki dysk przydzielić pliki i jaką wielkość ustawić (posiadam 4 gb ramu)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 22 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2010 Plik stronicowania tylko na szybszym lub takim samym dysku i na jego początku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duzii Opublikowano 22 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2010 Czy na partycji systemowej również zostawić jakieś pliki ? Niektórzy piszą że warto kilka mb zostawić ( w windows 7 200 mb to chyba minimum ) Powiedzmy że dałbym je na drugiego samsunga na którym tylko gry trzymam,to jak mam zrobić aby były one na początku dysku ? Zdefragmentować dysk ? Jak tak to jakim programem :P I chyba najważniejsze jaki rozmari pliki stronicowania powinny mieć ?(minimalny i maksymalny?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 22 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2010 Hmm jak przenieść na początek dysku nie pomogę - najprościej było by przenieść wszystkie pliki na inny dysk, aktualny sformatować, ustawić plik wymiany i pliki od nowa wrzucić. Ale raczej nie o takie rozwiązanie Ci chodzi. Odnośnie rozmiaru, to masz 4GB pamięci, więc myślę, że ze 2GB starczy spokojnie. Rozmiar ustaw na sztywno (czyli w minimum i maksimum wpisz to samo). A odnośnie zostawiania na partycji systemowej, to nie ma potrzeby. W ustawieniach wydajności po prostu ustaw plik na drugim dysku, a na starym wyłącz. Jak wejść do ustawień znajdziesz chociażby tu http://windows.microsoft.com/pl-PL/windows...-virtual-memory Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 22 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2010 Jak masz 4GB ramu to po co Ci w ogole ten plik ? Nie przeszkadza, ale jak mam w kompie 2GB i wiecej to w ogole to wylaczam i nigdy problemu nie mialem. Kiedys byla zasada, ze ma byc 1.5x wiekszy niz ilosc ramu (jesli mnie pamiec nie myli), pozniej wlasnie jeszcze ze lepiej go miec na FAT32 i osobnej partycji, ale przy dzisiejszych ilosciach ramu mozna go spokojnie wylaczyc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2010 Jak masz 4GB ramu to po co Ci w ogole ten plik ? Nie przeszkadza, ale jak mam w kompie 2GB i wiecej to w ogole to wylaczam i nigdy problemu nie mialem. Kiedys byla zasada, ze ma byc 1.5x wiekszy niz ilosc ramu (jesli mnie pamiec nie myli), pozniej wlasnie jeszcze ze lepiej go miec na FAT32 i osobnej partycji, ale przy dzisiejszych ilosciach ramu mozna go spokojnie wylaczyc.Z tym się zgadzam w 100% (no chyba że mamy tak rozpasły program że pamięci brakuje - w ten czas pozostaje albo rozbudowa pamięci albo optymalny dobór wielkości pliku wymiany). ps. można jeszcze rozważyć rozmiar 200 MB (Winzgroza lubi mieć to niby na wypadek awarii systemu - przynajmniej coś podobnego jeśli dobrze pamiętam się wypisuje kiedy chcemy wyłączyć plik strony zupełnie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...