Skocz do zawartości
tomekaa

Pompka a komp??

Rekomendowane odpowiedzi

Jak zrobić żeby pompka włączała się wraz z kompem. Jeszcze jedno pytanko gdzie można kupić pompki eihem (tak się chyba pisze), po jak najniższej cenie, i czy są one dostępne na allegro??

Witam

Ja kupiłem Eheim'a 1046 w sklepie zoologicznym na Targowej - nie pamiętam dokładnego adresu (w ciągu budynków między siedzibą Lotka a bankiem, Kredyt Bank chyba, po prawej stronie idąc Targową w stronę Teatru Powszechnego)

Tam było najtaniej, te sklepy internetowe mają większe narzuty, a dolicz jeszcze koszty wysyłki.

Pozdrawiam

An.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem gdzie to jest - w takim pasazu???

Ile dales?

Cześć

Tak, w pasażu. Tam są dwa wejścia do tego pasażu. Sklep ten jest zaraz przy tym wejściu do pasażu, które jest bliższe Lotka, Stadionu.

Drobna poprawka, kupiłem wtedy Eheim'a 1048. Z tym zakupem wiąże się dłuższa historia. Zamówiłem w tym sklepie tego Eheim'a, został specjalnie dla mnie ściągnięty ze Śląska chyba. Miałem zapłacić 235 zł (o ile dobrze pamiętam). W sklepie po otwarciu pudełka okazało się, że obudowa pompki jest w jednym miejscu ukruszona. Pompka działała, mechanicznie była OK. Ten sprzedający w sklepie przejął się sytuacją, bardzo mi zależało na pompce, bez niej nie mogłem uruchomić kompa, naciskałem żeby coś z tym zrobił. Uzgodniliśmy, że jeśli chcę, to on mi ją sprzeda za 150 zł. Ja ją przetestuję i albo ją zwrócę a on mi sprzedą nową z moją dopłatą różnicy ceny albo ja po tym okresie próbnym zostawię tę ukruszoną. Zostawiłem sobię tę ukruszoną, działa bez problemu, obudowę pokleiłem klejem do plastiku. W gwarancji wpisał mi, że sprzedana taniej i że była ukruszona obudowa w momencie zakupu.

Moja rada jest taka, żebyś podzwonił po normalnych sklepach, czasem niższe ceny w sklepach internetowych to mit, a trzeba jeszcze doliczyć koszty przesyłki, zaliczenia pocztowego. I chyba łatwiej reklamować w razie awarii.

Sama pompka jest prawie bezgłośna, solidnie zaprojektowana i zrobiona. Części ruchome zrobione z ceramiki, wróżą długie życie pompki. Marka Eheim ma opinię mercedesa wśród sprzętu akwarystycznego, stąd chyba ta cena

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w FAQu masz temat "pompka zalaczana przekaznikiem" czy jakos tak autorstwa Reeda. Co do pompek to sa dostepne u Mate i w 4MAX.

Witam

Ja to mam inaczej zrobione. Łatwiej i taniej. Pompka jest podłączona do listwy antyprzepięciowej razem z komputerem. Tak więc muszę włączyć pompkę włączając listwę żeby uruchomić całego sprzęta.

Pozdro

An.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Ja to mam inaczej zrobione. Łatwiej i taniej. Pompka jest podłączona do listwy antyprzepięciowej razem z komputerem. Tak więc muszę włączyć pompkę włączając listwę żeby uruchomić całego sprzęta.

Pozdro

An.

Mam dokładnie tak samo i imo jest to najpewniejszy sposób włączania :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi o to, ze teraz staram sie listwe wylaczac (czego wczesniej nie robilem). Ale nawet jak nie wylacze (co mi sie rzadko zdarza) to i tak nic sie nie stanie - poza tym taki Eheim 1250 to nie ciagnie za duzo pradu, a jak jest niepotrzebnie wlaczony to i tak max na kilka godzin.

Chociaz przekaznik to fajna rzecz. Moze w wolnej chwili zrobie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie przekaźnik bardzo ułatwia życię. Nic się nie stanie jak nie wyłączysz pompki, gorzej jak zapomnisz włączyć :P

jeśli chodzi o przekaźnik R15 3PDT to kosztuje on ~30 zł :(

Nie zapomne wlaczyc bo jest pod listwe podpieta - jak listwy nie wlacze to i kompa nie wlacze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:idea: obudowa kompa posiada z reguły z przodu przycisk power czyli zasilanie, jeśli na twoim przycisku jest napięcie 230v to możesz do niego dołączyć pompkę jeśłi ona jest też na to napięcie. Ewentualnie dokup przycisk i wymień tego co masz w kompie (power), lub pogrzeb w zasilaczu tam gdzie masz wyjście 230v na monitor,

jęsli twoja pompka nie jest na napięcie 230v a np 5, 12 to dołącz do wyjść w zasilaczu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:idea: obudowa kompa posiada z reguły z przodu przycisk power czyli zasilanie, jeśli na twoim przycisku jest napięcie 230v to możesz do niego dołączyć pompkę jeśłi ona jest też na to napięcie. Ewentualnie dokup przycisk i wymień tego co masz w kompie (power), lub pogrzeb w zasilaczu tam gdzie masz wyjście 230v na monitor,

jęsli twoja pompka nie jest na napięcie 230v a np 5, 12 to dołącz do wyjść w zasilaczu.

Ten trick działa z obudowami AT, gdzie przycisk power był podłączony bezpośrednio do zasilacza. W obudowach ATX zasilacz jest włączany przez "impuls" z płyty głównej- przycisk power jest podłączony do niej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: a co powiecie na - 'synchroniczny wlacznik zasilania 700W' z cpc?

Dołączona grafika

co prawda jest to cpc, ale moze warte zachodu (29 zl)? tu taj macie wiecej informacji - http://cpc.pl/cgibin/shop?info=w700&sid=5598bb14

Przy koszcie przekaznika 3zł + kabelki (w moim przypadku 0zł bo ze starego zasilacza) wychodzi troche drogo te 30 zł plus przesyłka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi