Skocz do zawartości
anon92

Mały Problem Z Uruchamianiem Win7 I Xp Na Jednym Kompie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam miałem na kompie XP 32 bit i 7 64 bit. Któregoś dnia zcrashował mi się xp bo uszkodził się jakiś plik. Włożyłem płytkę i naprawiłem instalację systemu (podmienił pliki systemowe). Od tamtego czasu nie pojawia mi się menu wyboru systemu. Po prostu od razu ładuje się XP i nie mam żadnej możliwości uruchomić win7. Przypomniało mi się że zawsze trzeba instalować starszy system jako 1 a potem nowszy jako 2 więc pomyślałem że jak to się tak zrobiło to teraz muszę podmienić wszystkie pliki w win7 tak jak zrobiłem to w XP i znowu będzie działać. Włożyłem płytkę i są do wyboru 2 opcje jedna to zainstalować system (pisze że kasują się wszystkie dane i aplikacje z dysku) lub naprawić istniejącą instalacje przez podmianę plików systemowych (nic się nie kasuje) no to się ucieszyłem, a jak kliknąłem tą 2 opcję to wyskoczyło żebym zrestartował kompa uruchomił system i zrobił to w systemie. Tylko jak skoro nie mogę go uruchomić?

Jest jakiś sposób na uruchomienie tego 7?

Co tu zrobić żeby było tak jak wcześniej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Włóż jeszcze raz płytę z Windows 7 i szukaj zaawansowanych opcji w naprawie systemu lub ogólnie, powinno być coś takiego jak naprawa uruchomienia systemu, naprawi "system loader" i powinno być ok. Ewentualnie jakby po tym zabiegu uruchamiał się tylko Win7 to można zainstalować np. EasyBCD czy coś w tym typie i spróbować dodać XP. Nie opiszę krok po kroku, bo takich pytań na forum było już chyba sporo, a nie pamiętam dokładnych nazw poleceń z płyty instalacyjnej i nie chce mi się tego teraz sprawdzać specjalnie :) Może ktoś inny później napisze. W każdym razie na pewno się da z płyty instalacyjnej więc poszukaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi