Skocz do zawartości
petrumi

Serwer Plików Synology Ds710+

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem na etapie zakupu jakiegoś dysk NAS. Wybór padł już praktycznie SYNOLOGY DS710+ bo zależy mi na wydajności. Planuje zrobienie czegoś wg. poniższego schematu

Dołączona grafika

Czy ktoś miał styczność z tego typu urządzeniem i może skomentować czy dobrze to rozplanowałem?

Najwięcej wątpliwości mam w następujących sprawach

- czy dane z dysku NAS będą widoczne przez laptopu na Wifi?

- czy NAS będzie widoczny na zewnątrz (FTP, albumy zdjęć i inne funkcje NAS)

- czy drukarka będzie widoczna przez PC i laptopy?

Więcej pytań zadam jak sie ktoś odezwie....

ps. czy do tego typu urządzeń raczej używać dysków 5400 czy 7200? Na co zwrócić uwagę przy zakupie (cache itp)?

Mam zamiar zrobić RAID1 bo dane są ważne.

Edytowane przez petrumi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda że masz TV z TP, wtedy mógłbyś wywalić Liveboxa... ;)

Ad.1) Tak, będą widoczne tak samo, jak na komputerze podpiętym przez kabel...

Ad.2) To już kwestia ustawień - od przekierowania portów, po coś pokroju dynDNS (neo ma zmienne ip)

Ad.3) Jeśli to drukarka sieciowa, to tak - kwestia instalacji sterowników/drukarki na komputerach które mają ją obsługiwać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, dzięki za odpowiedź.

Livebox TP jest tam jedynym wyjściem, dlatego m.in dodałem switcha z AP żeby sygnał z WiFi był słabszy. Teraz piętro niżej jest słabo. Poza tym switcha będę musiał kupić z fukcją PoE żeby zasilać kablem sieciowym kamery IP (w przyszłości UPS potrzyma switcha i NAS).

Drukarka to HP C7100, ma wyjście ethernetowe - powinna działać.

Zabieram się do roboty, w przeciągu 1-2 tyg. skompletuje cały sprzęt i zacznę instalację. Jakby co - odświeżę wątek.

Edytowane przez petrumi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi