Skocz do zawartości
dolly

Jak Podłaczyć Laptopa Do Internetu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam problem i bardzo proszę o pomoc.

Posiadam dwa komputery: stacjonarny PC oraz Laptop

Problem polega na tym,że nie mogę uzyskać połączenia z internetem na laptopie ( odłączyłam kabel z PC i podłączyłam do laptopa). Internet mam z UPC.

Czytałam tutaj na forum porady co mam z takim problemem zrobić,ale sęk w tym,że gdy wpisuję na PC (aby uzyskać adres MAC) w start->uruchom->cmd->ipconfig/all ,to mój PC nie wyświetla mi adresów,a wręcz wyskakuje info,że źle wprowadzona została nazwa!!!!! Wiem na pewno,że wpisywałam ją dobrze. :?

Sprawdzałam też na laptopie karty sieciowe.Mam dwie:

1. Atheros AR8131 PCI-E Fast Ethernet Controller

2. Karta sieciowa BROADCOM 802.11g

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ipconfig /all
Zapomniałeś spacji. Na bank jest filtrowanie MAC i dopóki nie zmienisz w urzadzeniu to nie będziesz miał połączenia. Najlepiej kup sobie router (80-90PLN) i będziesz miał rozdzielony internet na obydwa urządzenia jednocześnie. Edytowane przez BuMeL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ipconfig /all
Zapomniałeś spacji. Na bank jest filtrowanie MAC i dopóki nie zmienisz w urzadzeniu to nie będziesz miał połączenia. Najlepiej kup sobie router (80-90PLN) i będziesz miał rozdzielony internet na obydwa urządzenia jednocześnie.

Fakt,nie dałam spacji. Bardzo dziękuję za odzew na moją prośbę.Jeśli nie uda mi się nic zrobić z tym,to wówczas kupię router.

dziękuję za pomoc :rolleyes:

W UPC powinno wystarczyć zresetować modem.

A jak się resetuje modem??? Czy wystarczy odłączyć go od sieci???? Wybacz to pytanie,ale nie znam się na tym :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie zresetuj modem odłączając go od prądu.

@Bumel Dolly to kobieta ... ;)

Tak zrobiłam i niestety nie pomogło :sad:

Ale udało mi się zdobyć dane z PC-ta,tj. adres fizyczny,maskę podsieci itp. Problem jednak w tym,że nie wiem gdzie mam te dane wpisać w laptopie??? Nie chcę na ślepo wpisywać,bo boję się,że zepsuję :razz:

Dodam,że mam program VISTA

Edytowane przez dolly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wygląda na to ze IP jest przypisywanie do Mac-a karty

użyj SMAC 2.0 aby mieć identyczny mac jak na Pc-stacjonarnym

adres mac kary Pc-stacjonarny odczytasz poleceniem ipconfig/all

ustawienia z automatu dalej obowiązują czy to DHCP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi