Skocz do zawartości
misieeq

Win 7 I Bios Wykrywają Tylko 1,5gb Ram

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam wyżej wymieniony problem. Mam dwie kości po 1GB 800 MHz (co prawda moje mobo nie obsługłuje takich prędkości i pracują z zaniżoną do 533, ale przy takich kościach spokojnie bede mógł kręcić procka). Kości oprócz firmy i CHYBA wartości CL nie różnią się niczym. Jedna jest od Samsunga, druga Goodram. Po włożeniu kości w Biosie wziąłem Load Optimized Settings.

CPU-Z wykrywa jednak pamięć prawidłowo więc nie wiem gdzie tu jest problem.

Aha płyta główna obsługłuje pamięci do 2GB więc problemu nie powinno być, BIOS także najnowszy.

Mobo: ECS P4M800PRO-M v.1.0a

Proc: Pentium D 805 2x2,66Ghz

Zasilacz: Seasonic SS500-ET

Win 7 x32

Co Wy na to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem to ta płyta posiada zintegrowaną kartę graficzną, więc to może ona pobiera ten ram? Poszukaj w biosie opcji do zmiany rozmiaru pamięci na integrze.

Tak masz rację z tą integrą - zaraz zobaczę w biosie. A tak mniej więcej to jakiej opcji tam szukać? (bios AMI)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie znalazłem niestety.

Jedyne co może tam pasować to

Aperture Size

albo

Allocate IRQ to PCI VGA

Ale to raczej nie to. CO jeszcze mogę zrobić?

EDIT:

Dodam, że moja karta to AGP Radeon HD3450

Edytowane przez misieeq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sory że post pod postem ale zależy mi na szybkiej odpowiedzi. A więc sprawdziłem dokładnie RAM i po włożeniu jednej - tej nowej kości wykrywa BIOS i windows wykrywa tylko 512MB. Więc chyba jest to wadliwa pamięc. Dodam, że CPU-Z wykrywa normalnie 1024MB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość adidasowohajtowowo

NO i sprawa rozwiązana:P na przyszłość od zmiany przydzielanej pamięci dla portu AGP/integry jest aperture size. Ale z tego co widzę nie można zrobić aperture size 512 chyba tylko max 256 więc... może kości z jakiejś czarnej serii?? nie kompatybilne ze starszą płytką.. a skoro nowa (i jeśli ma gwarę) to reklamuj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość adidasowohajtowowo

Tak trochę od tematu ale na stałe to chyba nie. Tylko w przypadku kiedy gra wymaga pobrać pamiątki więcej dla tekstur lub podobnych operacji 3d. Dawało się jakoś 2x ilość pamięci karty grafiki ale nie więcej niż połowa ramu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi