misieeq Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2010 Witam. Mam wyżej wymieniony problem. Mam dwie kości po 1GB 800 MHz (co prawda moje mobo nie obsługłuje takich prędkości i pracują z zaniżoną do 533, ale przy takich kościach spokojnie bede mógł kręcić procka). Kości oprócz firmy i CHYBA wartości CL nie różnią się niczym. Jedna jest od Samsunga, druga Goodram. Po włożeniu kości w Biosie wziąłem Load Optimized Settings. CPU-Z wykrywa jednak pamięć prawidłowo więc nie wiem gdzie tu jest problem. Aha płyta główna obsługłuje pamięci do 2GB więc problemu nie powinno być, BIOS także najnowszy. Mobo: ECS P4M800PRO-M v.1.0a Proc: Pentium D 805 2x2,66Ghz Zasilacz: Seasonic SS500-ET Win 7 x32 Co Wy na to? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serekzolty Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2010 Jeśli masz zintegrowaną grafikę zobacz czy ona nie zjada troche ramu:) pewnie mało prawdopodobne ale zawsze to jakiś trop:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benq2006 Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2010 Z tego co wiem to ta płyta posiada zintegrowaną kartę graficzną, więc to może ona pobiera ten ram? Poszukaj w biosie opcji do zmiany rozmiaru pamięci na integrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieeq Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2010 Z tego co wiem to ta płyta posiada zintegrowaną kartę graficzną, więc to może ona pobiera ten ram? Poszukaj w biosie opcji do zmiany rozmiaru pamięci na integrze. Tak masz rację z tą integrą - zaraz zobaczę w biosie. A tak mniej więcej to jakiej opcji tam szukać? (bios AMI) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2010 coś w deseń integrated graphics controller..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieeq Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2010 (edytowane) Nic nie znalazłem niestety. Jedyne co może tam pasować to Aperture Size albo Allocate IRQ to PCI VGA Ale to raczej nie to. CO jeszcze mogę zrobić? EDIT: Dodam, że moja karta to AGP Radeon HD3450 Edytowane 23 Lutego 2010 przez misieeq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieeq Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2010 Sory że post pod postem ale zależy mi na szybkiej odpowiedzi. A więc sprawdziłem dokładnie RAM i po włożeniu jednej - tej nowej kości wykrywa BIOS i windows wykrywa tylko 512MB. Więc chyba jest to wadliwa pamięc. Dodam, że CPU-Z wykrywa normalnie 1024MB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adidasowohajtowowo Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2010 NO i sprawa rozwiązana:P na przyszłość od zmiany przydzielanej pamięci dla portu AGP/integry jest aperture size. Ale z tego co widzę nie można zrobić aperture size 512 chyba tylko max 256 więc... może kości z jakiejś czarnej serii?? nie kompatybilne ze starszą płytką.. a skoro nowa (i jeśli ma gwarę) to reklamuj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieeq Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2010 Gwary nie ma, ale jutro pójdę do sklepu w którym kupiłem i coś może da się zrobić. CO do zasobów Ramu to zmiana Aperture Size chyba ich nie ogranicza co? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adidasowohajtowowo Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2010 Tak trochę od tematu ale na stałe to chyba nie. Tylko w przypadku kiedy gra wymaga pobrać pamiątki więcej dla tekstur lub podobnych operacji 3d. Dawało się jakoś 2x ilość pamięci karty grafiki ale nie więcej niż połowa ramu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieeq Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2010 Aha. W takim razie pokombinuje z tym dopiero jak dojde do ładu z tym RAMem. Dzięki za pomoc ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...