Skocz do zawartości
dream3r

22-23" Pva Lub Ips

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zacząłem bardzo zastanawiać się nad zmianą obecnego monitora (LG W2252TQ) na coś lepszego.

Zdecydowanie nowy monitor powinien posiadać matrycę PVA lub IPS.

Co do wykorzystania monitora to wygląda to następująco: głównie programowanie, internet, w drugiej kolejności filmy i gry.

To co mi głównie przeszkadza w obecnie posiadanym LG to:

• kiepskie kąty
  • słaby kontrast
  • głośna praca (buczenie przy ustawieniu niższych wartości podświetlenia)
W zasadzie w codziennej pracy (programowanie/internet) monitor jako tako się sprawdza.

Problemy pojawiają się przy oglądaniu filmów (słabe kąty i generalnie ciemny, mało kontrastowy obraz) i właśnie na poprawnie jakości obrazu w tym zakresie najbardziej mi zależy.

Pod uwagę biorę następujące monitory:

HP LP2275w

NEC P221W

Eizo EV2333WH-BK

Czyli zakres cenowy 1300 do 1800PLN

Na początku byłem niemal zdecydowany na HP LP2275w, jednak po przewertowaniu tego forum zacząłem brać pod uwagę też droższe opcje (NEC i Eizo).

Pytanie do was:

Czy warto dopłacać do Eizo czy NEC w moim przypadku?

Raczej nie będę zajmował się profesjonalnie grafiką, jeśli mam już coś do zrobienia w tym zakresie to są to proste rzeczy typu grafika na stronę www. Na pewno nie będzie to obrabianie grafiki na potrzeby druku (no może za wyjątkiem zdjęć, ale to też sporadycznie).

Czy np. przy oglądaniu filmów różnica w jakości obrazu na tych monitorach będzie na bardzo widoczna?

Nie miałem do tej pory do czynienia z monitorami na matrycy innej niż TN, więc pewnie będę zadowolony kupując najtańszą opcję, czyli HP?

Czy w tym przedziale cenowym warto brać pod uwagę jakieś inne modele?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja w zeszlym tygodniu kupilem Neca na IPS 23 EA231WMI i jestem bardzo ale to bardzo zadowolony

monitor za te pieniadze (1400zl) jest rewelacyjny i nadaje sie do wszystkiego.

warto poczytac o nim, szczegolnie zachodnie fora (hardforum itp) 23cale na H-IPS. w w swojej klasie cenowej nie ma konkurencji

a jak chcesz wydac wiecej, czyli te okolice 1800zl to juz masz z czego wybrac, sa wspaniale 24 od Della czy HP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak chcesz wydac wiecej, czyli te okolice 1800zl to juz masz z czego wybrac, sa wspaniale 24 od Della czy HP

Niestety 24" odpadają z racji dosyć małego biurka i małej odległości do monitora. 22/23" to górna granica jeśli chodzi o rozmiar.

Co do tego EA231WMI to chyba wezmę go też pod uwagę. Jaki monitor miałeś do tej pory?

Ja się jeszcze zastanawiam, czy po przesiadce z 22" 1650x1050 na 23" z FullHD nie będzie mi przeszkadzał mniejszy rozmiar plamki.

I EIZO EV2333W na PVA - jest dosyć wolny (gry), ale za to ma kosmicznie wysoki kontrast.

Masz na myśli czas reakcji matrycy czy input lag?

Ja tam generalnie wytrawnym graczem nie jestem, jeśli już w coś gram to są to jakieś cRPG, od czasy do czasu jakiś FPP, ale to rzadko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tego EA231WMI to chyba wezmę go też pod uwagę. Jaki monitor miałeś do tej pory?

mialem 17 samsunga na s-pva 173p+ , zktorej bylem bardzo zadowolony ale po prostu zrobila sie za mala

teraz tez chcialem cos dobrego do wszystkiego, wybor padl na 22 Della 2209Wa, ale pojawil sie ten NEC, FullHD 23 , 14ms ale BtB , niski input lag, dla mnie sprawdza sie znakomicie we wszystkim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety 24" odpadają z racji dosyć małego biurka i małej odległości do monitora. 22/23" to górna granica jeśli chodzi o rozmiar.

Ja się jeszcze zastanawiam, czy po przesiadce z 22" 1650x1050 na 23" z FullHD nie będzie mi przeszkadzał mniejszy rozmiar plamki.

Masz na myśli czas reakcji matrycy czy input lag?

Ja tam generalnie wytrawnym graczem nie jestem, jeśli już w coś gram to są to jakieś cRPG, od czasy do czasu jakiś FPP, ale to rzadko.

24" nie jest za dużo, po prostu trzeba dać moment na przyzwyczajenie ( około tygodnia i jest ok ). Naprawdę szkoda żebyś rezygnował z 24", zwłaszcza że jest kilka modeli do wyboru. HP 2475W, Dell 2410U.

EV2333 ma matrycę o średnim czasie reakcji, także smużenie rozmycie może być zauważalne ( a raczej na pewno będzie ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

24" nie jest za dużo, po prostu trzeba dać moment na przyzwyczajenie ( około tygodnia i jest ok ). Naprawdę szkoda żebyś rezygnował z 24", zwłaszcza że jest kilka modeli do wyboru. HP 2475W, Dell 2410U.

EV2333 ma matrycę o średnim czasie reakcji, także smużenie rozmycie może być zauważalne ( a raczej na pewno będzie ).

A w jakiej odległości od monitora siedzisz? Po wcześniejszej przesiadce z 19" na 22" już te 22" wydawały mi się zbyt duże, a teraz doszły by kolejne 2 cale :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w jakiej odległości od monitora siedzisz? Po wcześniejszej przesiadce z 19" na 22" już te 22" wydawały mi się zbyt duże, a teraz doszły by kolejne 2 cale :/

Około 85 cm odległość oko-ekran. :razz: Problem robi się przy 30", ale po jakimś czasie jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę odkopuję, ale dawno nie zaglądałem a widzę że pojawiają się nowe tematy zamiast kontynuować ten.

Posiadam od listopada 2009 NECa P221W (nie kalibrowany), 2 tygodnie temu zakupiłem też dla szwagierki NEC EA231WMi. Moje subiektywne odczucia:

- P221W MINIMALNIE mniej smuży

- P221W ma w zasadzie niezły czarny, EA231WMi ma granatową czerń

- EA231WMi ma biały wpadający w lekki róż, ale bliżej mu do białego niż żółtobiałemu P221W

- wogóle kolory na P221W bez kalibracji ma kolory mocno 'podciągnięte', EA231WMi wydaje mi się że bardziej naturalnie wypada na tym polu

- 1920x1080 > 1680x1050 ... Teraz się mocno zastanawiam czy dalej wziąłbym dla siebie P221W pod tym względem

- P221W ma zauważalnie szersze kąty widzenia

- i ma fajniejszą IMO stopkę :)

- i jest 2x grubszy od EA231WMi... :(

Dołączona grafika Dołączona grafika

Nawet nie próbuję nazywać tego 'zdjęciami' (nokia nie ma pojęcia o aparatach fot.), raczej 'poglądowymi obrazami'. Na nich widać różnicę w rozmiarze 22 i 23 cali. Które to i tak naprawdę na dzień dzisiejszy producenci Bóg wie jak mierzą...

Jak się kiedyś zdecyduję na kalibrację i będę miał coś więcej niż aparat w komórce to postaram się zamieścić fotki.

W 'dobrej' cenie (1400-1600zł) raczej nie widzę konkurencji. Eizo EV2031 niestety FATALNIE smuży. Znowu S2233W wykracza sporo poza przedział cenowy :/

Toms masz przekonanie do serii EV? Widziałem tego EV2333 i powiem szczerze że jestem troszkę zawiedziony.

Jeśli popełniłem jakieś herezje, proszę o sprawiedliwy proces przed spaleniem ;)

Edytowane przez Wiedzmin_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- wogóle kolory na P221W bez kalibracji ma kolory mocno 'podciągnięte', EA231WMi wydaje mi się że bardziej naturalnie wypada na tym polu

Trudno aby obrazy "zapisane" w wąskiej przestrzeni sRGB, wyświetlone na czymś z szerszą przestrzenią były bez zarządzania barwą nieprzesycone. P221W po prostu potrafi tutaj więcej i trzeba go umieć obsługiwać (załaduj że profile monitorów i używaj przeglądarki z zarządzaniem barwą)

- EA231WMi ma biały wpadający w lekki róż, ale bliżej mu do białego niż żółtobiałemu P221W

P221W jest kalibrowalny sprzętowo ... problem zniknie po kalibracji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W 'dobrej' cenie (1400-1600zł) raczej nie widzę konkurencji. Eizo EV2031 niestety FATALNIE smuży. Znowu S2233W wykracza sporo poza przedział cenowy :/

Toms masz przekonanie do serii EV? Widziałem tego EV2333 i powiem szczerze że jestem troszkę zawiedziony.

Jeśli popełniłem jakieś herezje, proszę o sprawiedliwy proces przed spaleniem ;)

EV 2333 to sprzęt raczej nadający się do pracy z tekstem, arkuszami ( ogromniasta regulacja jasności, delikatna powłoka odblaskowa nie męczy oczu jak ziarno w ips'ach ). Zaletą w porównaniu z całą masą jest to, że ma matrycę c-PVA a nie TN, zyskujemy dobre kąty. Ogólnie sprzęt do biura. Jak sam zauważyłeś, smużenie jest spore, większe niż na obecnych PVA. Do filmów raczej średnio, do gier, zwłaszcza szybszych raczej odpada.

BTW, na razie póki nie skalibrujesz sobie tego Nec'a, to zrób tak jak napisał Kyle. Zapnij profil monitora i włącz zarządzanie kolorem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi