WebNuLL Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2010 Witam. Ostatnio zainteresowałem się tworzeniem remiksu Arch Linux, z początku tylko livecd ale teraz także i wersji na HDD. Z początku projekt przyjmował że to będzie forumowa płyka LiveCD do usuwania wirusów z komputerów z sys. windows i tak właśnie się stało. Narzędzie "Prosty debugger programów" pozwala na przyjazne wyciąganie logów programów z konsoli dla potrzeb rozwiązywanie problemów na forum. A więc do rzeczy. To jest Arch Linux LiveCD z środowiskiem graficznym, antywirusem ClamAV i nakładką graficzną ClamTK ładnie opakowane wraz z instalatorem graficznym który w łatwy sposób pozwoli zainstalować system na dysku twardym. Dystrybucja zawiera podstawowe programy biurkowe, wrzuciłem wiele programów typu lightweight które na pewno się przydadzą do podstawowej pracy. Teraz trochę zrzutów ekranu: Wydanie 2 RC3 - 22.02.2010 - Dodano obsługę większej ilości urządzeń wejściowych - Dodano nowy pakiet - arczi-updater, łatwa aktualizacja pakietów + menu Fluxbox na bieżąco - Teraz system nie prosi o potwierdzenie podczas wyłączania systemu, wyłącza się po 10 sec automatycznie od wyjęcia płyty z cdromu - System zmienia automatycznie konsolę na siódmą podczas wyłączania systemu Wydanie Arczi 2 RC2 Najważniejsze zmiany: - REPOZYTORIUM "Arczi" ( dla paczek z Arcziego ) - Obsługa wielu języków, w tym tłumaczenia na polski i angielski - Pierwszy system LiveCD z Avastem! - Graficzna nakładka na menadżer pakietów - Instalator GRUBA ( eksperymentalny wciąż ) - "Forum Tools" czyli narzędzia do debugowania programów dla użytkowników FOR - Konfiguratory profilów sieciowych Archa dostępne w menu Fluxbox - Lxtask pokaże procesy - disk-manager pozwala bez wiedzy o montowaniu podmontować dowolne urządzenie Proszę Mi wybaczyć za podawanie linka do innego forum, ale niestety nie mogę na bieżąco wszędzie kopiować changeloga. Szczegóły dotyczące pakietów, zmian: http://fastpc.pl/thread-2244-post-14673.html#pid14673 Plik ISO do pobrania jest dostępny tutaj: http://www.przeklej.pl/folder/arch-linux-w...cziego-32411777 Wielość pliku: ~500 mb Wielkość po zainstalowaniu na dysku: ~1.5 GB Wymagania dotyczące pamięci RAM: około 256 mb najlepiej 512 mb -- WebNuLL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2010 Jeśli chodzi o samo usuwanie wirusów to bardziej przekonuje mnie Avira live cd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WebNuLL Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2010 (edytowane) Jeśli chodzi o samo usuwanie wirusów to bardziej przekonuje mnie Avira live cd. To jest pod windows, jak mam to uruchomić aby sprawdzić ten livecd? A powiedzmy, że windows nie wstaje, mamy tylko Linuksa pod ręką to jak wykorzystasz to Avira LiveCD? -- WebNuLL Edytowane 23 Lutego 2010 przez WebNuLL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2010 (edytowane) To jest pod windows, jak mam to uruchomić aby sprawdzić ten livecd?Wbrew pozorom to nie jest pod Windows. Wystarczy unrar x rescue_system-common-en.exe A powiedzmy, że windows nie wstaje, mamy tylko Linuksa pod ręką to jak wykorzystasz to Avira LiveCD?Dokładnie tak jak Twój remix. EDIT: Hmm... zdaję się, że jakoś to rozpakowywałem (zaraz napiszę tylko skończę pobierać) ;] Tak czy siak można pobrać ISO http://dl1.pro.antivir.de/package/rescue_s...m-common-en.iso EDIT2: Można rozpakować przez wine. Trochę niewygodne ale cóż. Edytowane 23 Lutego 2010 przez Dj_AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WebNuLL Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2010 (edytowane) No dobrze, ale w Arczim jest tryb graficzny, nakładki graficzne na dwa programy antywirusowe oraz kilka wersji językowych. Napewno Kowalski będzie wolał odpalić skaner z przyjazną nakładką niż z poziomu konsoli, z drugiej strony to nie jest pancerne GNOME tylko zestaw programów typu lightweight - dlatego nie sądze aby komuś jakoś to nie odpowiadało. @edit Można rozpakować przez wine. Trochę niewygodne ale cóż. Zapewne tak, ale ja jednak nie używam Wine za bardzo, po co uruchamiać programy poprzez Wine jak mam lepsze i szybsze zamienniki - to by się mijało z celem... Ciekawe kto pierwszy wymyśli coś takiego: ~/.xinitrc wine svchost.exe &exec wine explorer.exe -- WebNuLL Edytowane 23 Lutego 2010 przez WebNuLL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2010 (edytowane) Tak się składa, że Avira ma GUI i co nieco użytecznego (konsolowego) softu ;) W sumie jak uważasz. Dla mnie 500MB to trochę za dużo na ratunkową płytkę. Dla przykładu Parted Magic ~80MB, System Rescue CD ~250MB. Nie to żebym miał coś przeciwko Archowi (sam używam i chwalę). Edytowane 23 Lutego 2010 przez Dj_AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WebNuLL Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2010 Tak się składa, że Avira ma GUI i co nieco użytecznego (konsolowego) softu ;) W sumie jak uważasz. Dla mnie 500MB to trochę za dużo na ratunkową płytkę. Dla przykładu Parted Magic ~80MB, System Rescue CD ~250MB. Nie to żebym miał coś przeciwko Archowi (sam używam i chwalę). No faktycznie jest to dużo, ale sama płyta także zawiera troche oprogramowania desktopowego nie jest to typowy rescue cd ale się do tych dwóch zadań dobrze nadaje. Avirę też mógłbym dorzucić wraz z GUI obok Avasta i ClamAV, jak będę mieć trochę czasu to przygotuję pakiet. -- WebNuLL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2010 To teraz mi powiedz kilka rzeczy: 1. Jak dobry jest ten antywirus? O Avasta nie pytam, bo nie raz walczyłem z robactwem w systemie, którego chronił Avast. Podobnie zresztą Kasperski. Clam jest mi obcy. 2. Jak wygląda sprawa mountowania systemu plików/partycji NTFS? Jeśli nie jest ono automatyczne, to już pierwsza przeszkoda dla laika. <- doczytałem, nie było pytania ;] 3. Jak wygląda sprawa SATA/SATA2? Bez ich obsługi, narzędzie jest średnio użyteczne - aby go użyć, trzeba w bios przełączyć kontroler SATA w tryb zgodności. 4. Nie wiem, co tam napchałeś, ale chyba można by to trochę odchudzić. No i TestDisk byłby tam prawdziwą deską ratunkową. » Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "ot" Odnośnie Avira Rescue, to mam ją na swoim penie i bootuje ładnie. Ale na tym kończy się zabawa, bo dostaję komunikat, że skaner nie jest zainstalowany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2010 (edytowane) Odnośnie Avira Rescue, to mam ją na swoim penie i bootuje ładnie. Ale na tym kończy się zabawa, bo dostaję komunikat, że skaner nie jest zainstalowany.Też się z tym spotkałem. Rozwiązanie jest proste - żeby nie robić offtopu załóż nowy temat i umieść strukturę katalogów wraz z plikami a ja postaram się napisać co zrobiłeś nie tak. W zasadzie możesz zrobić z ISO to co napisałem tutaj (to taka droga na skróty ;)). Edytowane 23 Lutego 2010 przez Dj_AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2010 Z początku projekt przyjmował że to będzie forumowa płyka LiveCD do usuwania wirusów z komputerów z sys. windows i tak właśnie się stało.Przydatność w ratowaniu windy żadna - np. ntldr i innych plików tą płytką nie przywrócisz, a combofix, hijackthis itp jest o wiele bardziej przydatny niż scan offline cienkim (delikatnie mówiąc) antywirem, który w dodatku będzie to robił "miesiąc" z powodu wolniejszej obsługi ntfs. Photorec, testdisk? Remix? no powiedzmy, tylko po co? jako płyta ratunkowa - zero - Kowalskiemu nie pomoże, natomiast dla użytkowników archa jest to tak samo przydatne jak remix ubuntu - czyli wcale. Przyznaję że słowo remix działa na mnie drażniąco, szczególnie jak przypomnę sobie przybajeżony z wierzchu i zabugowany w skryptach ruby DreamLinux - blee... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WebNuLL Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2010 Przyznaję że słowo remix działa na mnie drażniąco Faktycznie Mi to słowo się też nie podoba, ale nazwałem tak temat aby uniknąć wpisania wyrażenia "własna dystrybucja" ponieważ to nie jest dystrybucja jakaś nowa tylko gotowy Arch. Przydatność w ratowaniu windy żadna - np. ntldr i innych plików tą płytką nie przywrócisz, a combofix, hijackthis itp jest o wiele bardziej No tylko jak uruchomisz ten "combofix" lub "hijackthis" z LiveCD... poprostu się nie da.. 1. Jak dobry jest ten antywirus? O Avasta nie pytam, bo nie raz walczyłem z robactwem w systemie, którego chronił Avast. Podobnie zresztą Kasperski. Clam jest mi obcy. ClamAV jest stosowany powrzechnie na serwerach uniksowych np. do skanowania poczty czy ftp na publicznym hostingu. Avast, nigdy nie używałem za bardzo ponieważ nie miałem takiej potrzeby. Nad Avirą pomyślę, tzn. skrypt instalacyjny już jest ale instaluje tylko narzędzia konsolowe, ale myślę, że bez problemu załatwię także nakładkę graficzną nawet gdybym miał bawić się w osobne paczkowanie. Kasperski, czy jest wogóle wersja dla Linuksa? - Jeżeli jest to ja mogę też dodać, ale najlepiej jak by była gotowa paczka, bo inaczej będę musiał zajmować się aktualizacjami albo napiszę skrypt bashowy co będzie sam aktualizować ale taki skrypt może przestać działać jak producent coś tam zmieni na Swoim serwerku :) 3. Jak wygląda sprawa SATA/SATA2? Bez ich obsługi, narzędzie jest średnio użyteczne - aby go użyć, trzeba w bios przełączyć kontroler SATA w tryb zgodności. Testowałem na ok. 6 komputerach i niema problemu jak narazie - SATA jest lepiej obsługiwane niż w windowsie.. 4. Nie wiem, co tam napchałeś, ale chyba można by to trochę odchudzić. No i TestDisk byłby tam prawdziwą deską ratunkową. To napewno będzie w następnym wydaniu. -- WebNuLL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 25 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2010 ClamAV jest stosowany powrzechnie na serwerach uniksowych np. do skanowania poczty czy ftp na publicznym hostingu. ... Kasperski, czy jest wogóle wersja dla Linuksa? Fakt, ale w takim zastosowaniu działa z zupełnie innej pozycji niż przy scanowaniu dysku offline - to poprostu zupełnie inna bajka. Jak możesz o to pytać po zrobieniu swojej płytki "recovery"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WebNuLL Opublikowano 25 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2010 Fakt, ale w takim zastosowaniu działa z zupełnie innej pozycji niż przy scanowaniu dysku offline - to poprostu zupełnie inna bajka. Jak możesz o to pytać po zrobieniu swojej płytki "recovery"? Używając Linuksa nie potrzebuję używać programu antywirusowego dlatego nie jestem obeznany w tych tematach jak przeciętny windozowiec :) -- WebNuLL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 25 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2010 Też się z tym spotkałem. Rozwiązanie jest proste - żeby nie robić offtopu załóż nowy temat i umieść strukturę katalogów wraz z plikami a ja postaram się napisać co zrobiłeś nie tak. W zasadzie możesz zrobić z ISO to co napisałem tutaj (to taka droga na skróty ;)).By nie robić OT, pozwoliłem sobie utworzyć temat odnośnie ogólnego tematu multiboot: http://forum.purepc.pl/Oprogramowanie-f3/B...en-t319962.html Zapewne i obraz Archa można startować w ten sposób... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...