Skocz do zawartości
kap00ch

Najlepsza plyta HighEnd pod AMD :)

Ktora plyta jest lepsza jako HE pod wzgeldem wyd/oc/stab?  

2 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktora plyta jest lepsza jako HE pod wzgeldem wyd/oc/stab?

• Abit NF7-S
      36
    • Epox RDA3+
      16
    • Asus A7N8X Deluxe
      2
    • Msi K7N2 Delta
      3
    • Soltek 75FRN2-RL
      2
    • Chaintech Zenith 7NJS
      0

Rekomendowane odpowiedzi

Widzac ze pojawil sie Epoxik RDA3+ sadze ze wiele osob tak jak ja moze miec problem co do wyboru plyty:) Poki co widze tylko dwoch kandydatow czyli : Abit NF7-S i oczywiscie Epox RDA3+ (obie porownywalne ceny). (Mowimy tylko o HighEND). Tak wiec sadze ze mala ankietka by sie przydala i prosze kazdego uzytkownika jednej (lub obu :)) tych plyt o zamieszczanie wynikow : FSB na 1,6 V

FSB na wyzszych napieciach:)

oraz oczywiscie stabilnosc , wydajnosc i...dzwiek poniewaz wiele osob ma dylematy w sprawie zintegrowanego sounda, a dokladniej czy chodzi i JAK chodzi w trybie 5.1 i czy rzeczywiscie ma obsluge i JAKA DD :)

Mam nadzieje ze zdania beda obiektywne:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

he dobrze ze temat w miare chwycil:) bo od ankiety zalezy czy przybedzie nam jednego abitowca czy epoxowca wiecej:) sam jestem niby za epoxem (KHA+, RDA+ (tylko ze na A2:/) i w sam raz by bylo RDA3+ tylko boje sie o dzwiek:/ bo poki co nie slyszalem nic o jakosci 5.1 na rda3+ i jego kodowaniu DD , a wiem ze abit z SS roxx z dzwiekiem:P (a jak DD i 5.1 bedzie gorsze na rda3+ niz na rda+ to kula w leb:P) i...poki co mam malo wiadomosci na temat max fsb tych epoxow:/ raz slysze 219 raz 225 (na 1,6) a fsb na Abicie ogole ciut lepsze dotad widzialem na 1,6 ...poza tym kto sie orientuje..jak wyglada RAID na nf7-s i rda3+ ?? bo ponoc jest...(znaczy na jednej stronce psze ze jest a na drugiej ze nie ma:P)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

grinch : w sumie taki mialem najpierw plan...wymiana rda+ (a2) na (c1) ale mam okazje kupic nf7-s lub rda3+ praktycznie bez doplaty:) ...w sumie do rda+ nie mam nic przeciwko tylko kto mi zapewni czy 1.2 ma regulacje v dla nb?? :) bo poki co niepotwirdzil tego nikt:) a poza tym bez doplaty mam s-ata i chyba raid (wlasnie co z tym RAIDem??:P)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

grinch : w sumie taki mialem najpierw plan...wymiana rda+ (a2) na (c1) ale mam okazje kupic nf7-s lub rda3+ praktycznie bez doplaty:) ...w sumie do rda+ nie mam nic przeciwko tylko kto mi zapewni czy 1.2 ma regulacje v dla nb?? :) bo poki co niepotwirdzil tego nikt:) a poza tym bez doplaty mam s-ata i chyba raid (wlasnie co z tym RAIDem??:P)

W takim razie chyba abit bedzie najlepszym rozwiazaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Recenzja Epoxa 8RDA3+ porównanie też do Abita rev 2.0 ....

http://www.frazpc.pl/artykuly_wyswietl/152

1:0 to Abit :)

czekam na kolejne recenzje tym razem już z OC tej płyty bo to mnie interesuje najbardziej ale jak dla mnie brak SS i COM-ów jest z lekka kompromitujący jak na nową wersję która miała być full wypas ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma jak duży wybór :P bo przecież ASUS A7N8X delux czy MSI K7N2 Delta - ILSR to lowendowe produkty :lol:

pytania som tendencyjne

tym bardziej że high-end to wcale nie (tylko) możliwości o/c ale wyposażenie i jakość produktu. ale jak chcecie się sami dowartościowywać :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

imho nie ma mobo highend pod amd

bo co to ma niby oznaczac w Twym mniemaniu??

pod p4 na dzien dzisiejszy takim jest np abit ic7-g ale pod amd ...??

w sumie tez sie zgodze... ,glownym wyznacznikiem klasy produktu jest chipset a wlasciwie jego cena oraz wyposazenie. jak narazie jest i niema :D bo na rynku mamy chiset Hihg end od NV czyli Nforce 2 400 Ultra a ten który ma prowadzić low end czyli Nforce 2 400 czyli Ultra bez DualChannel Memory Support jak narazie nie znajdziemy w sklepach konstrukcji na nim. Jak wyjdzie bedziemy mogli dzielić płyty AMD na konstrukcji NV na high end i low end ,podobno plytki na NF2 400 maja byc ~70 baxów :D to by bylo elegancko. Jezeli chodzi o Intela to tak tam jest wyraznie podzielenie na low-end i high-end przez Intela. Hihg end to i875 a low end i865PE ,roznice moim zdaniem sa prawie zadne do i875 zostalo dodana obsluga Pamieci ECC (ktora imo dla nas jest zbedna...) a nastepna rzecza jest technologia PAT czyli taki wydajnosciowy kop dla CPU w praktyce daje on 2-3% max ok. 6% i tyle sie roznia ,a cena uhhh 50$ za i875 a 34$ za i865PE wiec chyba wybor jest jasny do i875 nie warto moim zdaniem doplacac. No ale rynek musi byc podzielony... PS. niektore firmy np. Albatron zrezygnowaly w ogole z i875 ze wzgeldu na niskie koszty i swoja plyte High endowa wyposazyl w i865PE i dodal full wypas wszelkiej masci kontrolery itp... plyta ma domiastke Pro II ,wydajnosciowo prawie taka sama O/c mozna powiedziec ze rowniez a cena o ok.35% nizsza od konkurencji konstrukcjach na i875P...

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://sklep.benchmark.pl/pelny_5537.html

jak to jest low end to ja jezdem ....

chyba nie do konca dobrze zrozumiałes albo ja sie zle wyraziłem

tego abita podałem jako przykład high-ENDU!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem najlepszymi plytami pod AMD sa : EPoX 8RDA3+,Soltek FRN2-L i Abit NF7-s - do wyboru do koloru ,a ktora lepsza czy gorsza to juz zalezy kto co potrzebuje.Wszystkie stoja na tym samym wysokim poziomie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EEEcos tu dał za linka? do chaintecha

chaintech zawsze był low-endowym producentem ,teraz troche zmienił na korzysc produkty i marketing ale to nie znaczy ze jego wyroby sa high-endowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EEEcos tu dał za linka? do chaintecha

chaintech zawsze był low-endowym producentem ,teraz troche zmienił na korzysc produkty i marketing ale to nie znaczy ze jego wyroby sa high-endowe

no nie wiem nie mowie ze wsie plyty chaintecha sa he ale ta jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla mnie ankieta jest bezsensu, dlaczego akurat abit i epox ? a gdzie chaintech, msi i soltek ? High-End chyba nie znaczy że płyta ma być wyposażona w mase opcji przydatnych do OC, chodzi chyba o wyposażenie i stabilność, proponuje autorowi dodanie pozostałych trzech płyt do ankiety

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...