Pinki Opublikowano 20 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2003 Kupilem obudowe Tracer 434 i wentylek 80x80x25 i mam problem Z tylu budy jest jakies dziwne miejsce na wentyl, poprostu sa malutkie szparki :( Czy jesli zrobie w tym miejscu dziure wyrzynarka i zaloze grilla przeplyw powietrza sie polepszy? Wentyl bedzie mniej halasowac? Ktos wmawia mi ze to nic nie da i jesli jest tak jak jest to tak ma byc :lol: Tak to mniej wiecej wyglada :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 20 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2003 TNIJ :!: ale IMO zamiast okregu zrob osmiokat - tak jak masz w rasoywch zasilaczach - kwadrat ale z zostawionymi malymi rogami zeby bylo gdzie wkrecic srubki - chodzi o to ze najwiekszy przeciag wentylator robi na zawnetrznej czesci lopatek i jak zrobisz okrag to troche ograniczasz i tak a jak zrobisz to o czym mowie to jest troche lepiej o taki ksztalt jak w tym Enermaxie na ten podstawowy wentyl http://images2.newegg.com/productimage/17-...-103-437-07.JPG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
killah Opublikowano 20 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2003 Ja u siebie wyciąłem i jestem zadowolony... i tak jak benek powiedział kwadrat ze ściętymi rogami.. mało że lepiej to łatwiej się tnie.... polecam dremela... nawet toyi.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 20 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2003 Zdecydowanie trzeba ciac. Zmniejszy opory i halas, a pracy z tym nie jest specjalnie wiele. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mongothealien Opublikowano 20 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2003 olej tył i wywal sobie wentyl na top budy - chłodzenie będzie o dużo lepsze ( cale ciepło pójdzie do góry - nei tylko z grafy ) jeżeli siem dobrze przyjźysz, dostrzeźesz, że w mojej budzie miałem podobną kratownicę z tyłu i zastąpiłem ją wenytlem wyciągającym "na dachu" i jestem nax zadowolony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 20 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2003 olej tył i wywal sobie wentyl na top budy - chłodzenie będzie o dużo lepsze ...nie do konca - ten wentylator z tylu pod zasilaczem na wysokosci porcka ma okreslone zadanie - wyciaga powietrze czyli wymusza przeplyw strumienia powietrza w okolicach wlotu wentylatora na procku innymi slowy zapewnia swierzutkie powietrze dla coolerka na procku a przy okazji wyciaga ogrzane powietrze z budy, natomiast to co Ty proponujesz moze poprawic cyrkulacje powietrza w okolicy RAM'ow a nie procka :!: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAT Opublikowano 21 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2003 więc solucja jest prosta walnij cooler na górze budy i z tyłu ,jeszcze najlepiej dodaj jakiś wtłaczający z przodu lub z boku i będzie git (ja tak zrobiłem dwa 80 na 80 tył i góra i jeden ze starego proca zamontowany z przodu pod panelami które mają jednak tam jakąś wętylacje po bokach) no i miałem kiedyś 52nawet przy idle a teraz 43 więc jest git(zamierzeam jeszcze walnąć okno to i przy okazji wytnę z boku miejsce na wentyl wtłaczający i powycinam kratki żeby wstawić grile) Pozdrawiam aaaaaaaaaa-słuchaj się benka dobrze na tym wyjdziesz uwierz mi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioZ Opublikowano 21 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2003 olej tył i wywal sobie wentyl na top budy - chłodzenie będzie o dużo lepsze ( cale ciepło pójdzie do góry - nei tylko z grafy )Miałem wentylek wyciągający stadardowo na górze obudowy. Puszczony na 5V nie miał praktycznie żadnego wpływu na temperatury w budzie! Teraz używam go na do chłodzenia grafiki i okolic :) A przy okazji to jest to bardzo cichy wiatrak, puszczony na 5V wydaje z siebie tylko leciutki szmerek. Te obudowy Codegena na coś się jednak przydają ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 21 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2003 BTW to jakie znalezliscie najcichsze wiatraki??? Dla mnie na razie faworytem jest TT (21 dBA/30 CFM) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgk5 Opublikowano 23 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2003 BTW to jakie znalezliscie najcichsze wiatraki??? Dla mnie na razie faworytem jest TT (21 dBA/30 CFM) Ja tam na napisy producenta nie patrzę, czy ma 20dBA czy więcej. To bez znaczenia. Praktycznie stwiedziłem, że najcichsze wentylatorki maja rdzeń środkowy o małej średnicy. Ponadto - jak już zapadła decyzja o wypiłowaniu doworu, to lepiej piłowac pod wentylator 90mm niż 80mm. Przepływ powietrza przy porównywalnej głośności zwiększa się prawie o 50 %. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 23 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2003 dla mnie najcichszy oczywiscie bez modow jest Arctic Cooler TC-1, bo jest nieslyszalny, a potem zalmanki skrecone do minimum fan matem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 23 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2003 dla mnie najcichszy oczywiscie bez modow jest Arctic Cooler TC-1, bo jest nieslyszalny, a potem zalmanki skrecone do minimum fan matem.To jednak nie to samo co 21 dBA. Mimo wszystko producent moze napisac prawie wszystko a i tak nikt tego nie sprawdzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 23 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2003 ja mierzylem organoleptycznie, bo nawet nie weim co podaje producent :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 23 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2003 IMO - tnij. Okrag tez moze byc, tylko tnij troszke wiekszy nic srednica wirnika w wiatraku :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mongothealien Opublikowano 23 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2003 ...wentylator z tylu pod zasilaczem na wysokosci porcka ma okreslone zadanie - wyciaga powietrze czyli wymusza przeplyw strumienia powietrza w okolicach wlotu wentylatora na procku innymi slowy zapewnia swierzutkie powietrze dla coolerka na procku...u mnie powodował tylko zawirowania -> miałem w oknie nawiewową 92 na grafę i piwetrze zamiast ją chłodzić, zostawało wywiewane przez tylni wentyl. co do proca -> mam WC :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAT Opublikowano 24 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2003 jeżeli chodzi o nawiew powietrza to powinien być z przodu,lub ewentualnie z prawego dolnego rogu lewej płyty a nie na jej środku,jak jest poprawnie to wieje przez całą obudowę i obieg się nie skraca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...