Skocz do zawartości
sebolllo

Uniwersalny Mod Pc + Wc: Kompletna Bezglośność

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Postanowiłem zbudować swoją konfigurację kompa chłodzonego cieczą, chciałbym w tym celu założyć coś w rodzaju bloga - po to ten temat, gdzie mógłbym opisywać swoje pomysły, prosić o rady, czekać na komentarze itd

Więc: SHOW MUST GO ON ;)

PODSTAWOWY CEL DO OSIĄGNIĘCIA

Maksymalnie cichy komputer - najlepiej kompletnie bezgłośny (Mam tu na myśli nawet optymalizację głośności HDD)

ZAŁOŻENIA

Wielkość WC nie znaczenia - chce zbudować system bez użycia wiatraków za wszelką cenę (jedyny problem to zasilacz :/ ) . Nie musi wszystko być schowane do obudowy, może być na zewnątrz - oczywiście żeby to jakoś wyglądało - zabiore się za to porządnie, odpowiednie przelotki, dziury, grille - wszystko chce zrobić w stylu High-End - żeby to ładnie wyglądało - ale podstawowy cel to : 0 dB

Mobilność: Chce to jakoś wykombinować, żeby nie było odrębnych modułów na podłodze jak np w Zalman Resorator 1 Plus, gdzie do przeniesienia kompa potrzebne są dwie osoby - cała stacja może być duża, ale "jednorodna" - podnoszą obudowę i wynoszę się razem z chłodzeniem od razu

Dostępność do HDD: Chciałbym mieć możliwość wygodnego dojścia do kieszeni HDD

Budżet: Elastyczny, jeśli będzie potrzeba to go zwiększe odpowiednio :) czyli cena nie gra roli - ale wszystko musi mieć swoje powody :)

ZASTOSOWANIE PC

* przeglądanie internetu

* Adobe Flash/Photoshop/Audition

* Oglądanie filmów Full HD

* Granie w niektóre gry: rFactor (fajny symulator ścigania)

iRacing (fajny symulator ścigania)

Football Manager 2010

Od siebie dodam, że gdyby ktoś był ciekawy to obecna konfiguracja kompa w zupełności wystarcza mi wydajnościowo do opisanych zastosowań (do nowszych i ładniejszych gier mam PS3)

OBECNA KONFIGURACJA PC

1. MoBo: Gigabyte GA-73PVM-S2

2. CPU: P4 3.0 GHz HT

3. GPU: Galaxy Nvidia GeForce 7900 GS

4. RAM: 2 x 512 MB DDR2 533 MHz GEIL

5. VCC: Chieftec 360 W

6. HDD: 2 x Barracuda 80 GB 7200 RPM

7. DVD: DVD+-RW LG

8. VIO: Leadtek 2000XP

9. FDD: 1x

10. Inne: Sterownik napięć do wentylatorów

PLANY ROZBUDOWY PC

HDD: W związku z planowaną rozbudową filmoteki HD oraz płytoteki bez kompresji, będę dokupował w miarę zapełniania miejsca dyski 500 GB (są cichsze od ich pojemniejszych odpowiedników)

* Barracuda LowPower 500 GB:

» Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "Link do testu na chip.pl"

* Seagate Pipeline HD.2

» Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "Test na dyski.cdrinfo"

* Hitachi z serii CinemaStar

PLAN DZIAŁANIA

1. Wybór obudowy - możliwość instalacji chłodnic po bokach, górze, gdziekowiek :)

- dostępność do kieszeni HDD bez ingerencji w instalacje WC - najlepiej od frontu obudowy i na szynach :) znacie jakies?

2. Projekt WC

* Pompa - jak najcichsza

* Sposób odpowietrzania

* Bloki

* Chłodnica

* Węże / Kroćce

* Płyn

3. Zakup

4. Budowa

5. Testy

6. Relacja z projektu

Czekam na komentarze, pomoc, opinie itd

Edytowane przez sebolllo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podstawowe pytanie, jak to ma wyglądać? Żeby osiągnąć "względną ciszę" możesz kupić tanie bloczki+pompkę typu CR2 czy bw silentpump, które są w zasadzie nie słyszalne lub zainwestować w droższe typu mcp6550 czy c.o.

Jak wygląda sprawa zasilacza? Patrzyłeś do wnętrza? Wątpię aby udało ci się go zwodować łatwo dostępnymi środkami, chociaż te starce chiefteki głośne nie były a w razie czego zawsze można dać noktue czy coś w tym stylu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak bardzo wstępnie i na szybko zrobiony research:

Podobno najcichsze są pompy C.O i C.W.O - więc będę celował w tę stronę - choć nie wiem jak ma sie ich glosnosc pracy do glosnosci np. Eihem 1048 - podobno tez cicho pracuje

jesli chodzi o chlodnice to tez tak na szybko myslalem o czyms takim : http://mcs.pc.pl/produkt1153.html (glownie dlatego ze ladnie wyglada i mozna dokupic moduly w razie co) a konkretnie to o dwoch modulach zamontowanych na topie obudowy (wzdloz niej)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To taka woda dla wody trochę.

Podobny efekt można osiągnąć przy AC, zmieniając komponenty.

Na dzień dobry powinien iść do wymiany CPU a coś w procesie 45nm.

Grafika na coś z dobrym wsparciem HD.

Taki zestaw mógłby być chłodzony jednym wentylatorem 120mmn 600obr/min + drugi taki w zasilaczu. Zasilacz też do wymiany, ma niską sprawność, grzeje się strasznie. Nowoczesny zasilacz z wentylatorem 120mm przy 600obr/min spokojnie sobie poradzi.

Jeśli to WC ma być nowym doświadczeniem to rozumiem. Cel jednak można osiągnąć bez WC. To już nie czasy, gdy na cpu można było kupić małe, szybkoobrotowe pierdziawki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na dzień dobry powinien iść do wymiany CPU a coś w procesie 45nm.

Grafika na coś z dobrym wsparciem HD.

Taki zestaw mógłby być chłodzony jednym wentylatorem 120mmn 600obr/min + drugi taki w zasilaczu.

czyli wg Ciebie nowoczesny CPU + Grafika (zakladam ze wydajniejsza od obecnej) moze byc chlodzona jednym wentylem + drugi do zasilacza? nie wydaje mi sie - jesli cche osiągnąć maksymalną ciszę to ide w WC celem pozbycia się wentylatorów - teraz mam cichy komputer na bazie AC (super ciche wentyle na procku, w zasilaczu + obudowa), ale mnei to nie zadowala - i po wyłączeniu wentyli stiwerdzilem ze ten poziom glosnosci mnie zadowala, wiec wniosek? wywalic wentyle -> zainstalowac WC z maksymalnie cichą pompką

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli wg Ciebie nowoczesny CPU + Grafika (zakladam ze wydajniejsza od obecnej) moze byc chlodzona jednym wentylem + drugi do zasilacza? nie wydaje mi sie - jesli cche osiągnąć maksymalną ciszę to ide w WC celem pozbycia się wentylatorów - teraz mam cichy komputer na bazie AC (super ciche wentyle na procku, w zasilaczu + obudowa), ale mnei to nie zadowala - i po wyłączeniu wentyli stiwerdzilem ze ten poziom glosnosci mnie zadowala, wiec wniosek? wywalic wentyle -> zainstalowac WC z maksymalnie cichą pompką

Ja myśl klausa popieram w 100%, zamiast wydawać nie mało kasy na WC, lepiej kupić nowszy sprzęt.

Żeby osiągnąć idealna cisze nie wystarczy byle jaki wentylator skręcony do np. 700RPM bo czasem i tak słychać pracujące łożyska. Ja osobiście w enermaxie mam Fandera, który włącza się dopiero po minimum 30 minutach, potem pracuje z prędkością 300-350 obr/min. Z Big typhoona wyrzuciłem oryginalny wentylator i postawiłem prostopadle do płyty drugiego fandera na 600obr który owiewa chipset płyty gdzie jest zintegrowany GF9400 oraz big typhoona. Ale to wszystko jest niczym jeśli nie wyciszy się dysku. Mój WD pracuje w wyciszonej obudowie od cdromu.

Tak wyciszony komp sprawia że jak włożysz głowę do obudowy to słyszysz nic, może oprócz szumów własnych z uszu ;).

Aha, kiedyś byłem tak samo napalony na WC. Dziś leży w szafie, bo chyba nie ma takiej pompki coby była bezgłośna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WC to oczywiście Twój wybór i go szanuję.

Gdybyć miał ciche wentylatory w zasilaczu, obudowie i na cpu - zarówno przez zatrzymaniem jak i po ich zatrzymaniu słyszałbyś głównie HDD.

Zastanów się więc na początek jak rozwiążesz problem wentylatora w zasilaczu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast wydawać nie mało kasy na WC, lepiej kupić nowszy sprzęt.

hmm....tylko ze kiedys bede musial kupic nowszy sprzet, a potem jeszcze nowszy, a potem jeszcze nowszy - i do kazdej modyfikacji sprzetu praktycznie nowe chlodzenia i kombinwanie i myslenie bedzie dobrze czy lepiej czy gorzej?

przy WC wymieniam wszystko raz i mam z bani - ew czasem wymiana bloku wodnego - gdzie jakiego bym nie wybrał jest tak samo "głośny" jak poprzedni

odpada mi zatem "mozliwosc pogorszenia jakosci"

chyba nie ma takiej pompki coby była bezgłośna.

całkowita bezgłośność tych pomp i absolutnie bezawaryjna

Gdybyć miał ciche wentylatory w zasilaczu, obudowie i na cpu - zarówno przez zatrzymaniem jak i po ich zatrzymaniu słyszałbyś głównie HDD.

No i przy WC odpada mi to gdybanie przy kazdej wymianie wentyla, lozyska sie zuzywają, po jakims czasie cos , po jakis czasie inne cos - przy WC wystarczy zrobic porządnie RAZ instalację i modyfikacje sprzetu oraz czas nie wplywaja na glosnosc

Zastanów się więc na początek jak rozwiążesz problem wentylatora w zasilaczu.

myslalem o jakims polpasywnym - co w przypadku grania załączałby jakis wentylator - a w przypadku surfowania, ogladania filmow nie - załączanie moglbym robic recznie

Edytowane przez sebolllo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm....tylko ze kiedys bede musial kupic nowszy sprzet, a potem jeszcze nowszy, a potem jeszcze nowszy - i do kazdej modyfikacji sprzetu praktycznie nowe chlodzenia i kombinwanie i myslenie bedzie dobrze czy lepiej czy gorzej?

przy WC wymieniam wszystko raz i mam z bani - ew czasem wymiana bloku wodnego - gdzie jakiego bym nie wybrał jest tak samo "głośny" jak poprzedni

odpada mi zatem "mozliwosc pogorszenia jakosci"

No i przy WC odpada mi to gdybanie przy kazdej wymianie wentyla, lozyska sie zuzywają, po jakims czasie cos , po jakis czasie inne cos - przy WC wystarczy zrobic porządnie RAZ instalację i modyfikacje sprzetu oraz czas nie wplywaja na glosnosc

Myślisz że kupiony dziś blok będzie pasował do nowszych płyt, to jest według mnie identyczna sprawa co ze schładzaczami, chyba że będziesz miał model w którym można do woli zmieniać zapinki o ile producent takie wypuści.

Boisz się zużywania wentylatora, a co bedzię z pompką? Poza tym dobry wentylator nie posiada typowych łożysk kulkowych, dlatego u mnie są fandery.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na chłodznicę będziesz pewnie potrzebował minimum http://mcs.pc.pl/produkt1152.html

Wydajność takiej chłodnicy w pasywie będzie pewnie mniejsza niż Mugena 2 z wentylatorem 800 obrotów.

Aluminium też niesie ze sobą ryzyko korozji a z tym spadek wydajności zarówno bloków jak i samej chłodnicy.

W kwestii formalnej nie zanosi się tutaj na modernizację wykraczającą poza zbudowanie / zabudowanie wc.

W związku z tym temat powinien być w dziale http://forum.purepc.pl/Chlodzenie-Woda-Inne-Metody-f33.html Zaraportuj ten temat i poproś o przeniesienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja Ci proponuję porównać ceny bloczków i ceny dobrego pasywnego chłodzenia bo chyba kiepsko szukałeś.

Jak sam mówiłeś nie robisz "kombajnu" multimedialnego więc nie potzrebujesz cudów i sprzęt nie będzie się strasznie grzał.

Postaw na dobry pasiv z cichymi 2 wentylami i będzie pierwsza klasa, a przy okazji zaoszczędzisz niemało $$$ i będziesz miał mocniejszy hardware=]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi