qasq Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2010 (edytowane) Config: c2d 8200, 2.66Ghz p5k-se ocz platinium 2gb chieftec 450W 8600gts gigabyte, 512ddr3 Problem polega na tym, że "jak się karcie chce" tak losowo wywala artefakty. Nie wiem czym jest to spowodowane. Problem występuje tak na xp, viscie i win7. Nie występuje także we wszystkich grach, ale w różnych, przy czym nie widzę w tym reguły np w przeglądarkowym quakelive potrafi działać np 2h i zawiesić się (pomaga zamknięcie gry i jej ponowne uruchomienie, po czym znow dziala 2h) czasem problem występuje "na zimno" zaraz po włączeniu, czasem po długim czasie od odpalenia. Np w Diablo 2 nie mialem tego problemu nigdy, podobnie jak w COD MF2, przy czym w COD4 artefakty wywala juz w menu. Podobnie jest teraz z Betą SC2, gra działa 20sek i rozwala się cała grafika. Wyjdę z gry, wejdę spowrotem działa dobrze, i znów dokładnie w tym samym czasie wysypuje grafikę. Komputer w normalnym zastosowaniu (internet itp bzdury) działa normalnie i nie sprawia zadnych problemów. Tymczasem podczas korzystania z "trójwymiarowego pulpitu" (jest jakis tam program ktory tworzy taki a'la pokój z pulpitu) momentalnie po uruchomieniu ekran delikatnie mignie, na ułamek sekuny, po czym obraz pojasniony o 10-15% zaczyna wyswietlac całą grafikę jakby w odróconych kolorach. Czcionki raz są wyswietlane poprawnie raz nie. To wszystko brzmi chaotycznie, ale ten problem właśnie taki jest. Karta ma w IDLE zaraz po włączeniu 51*C i to mnie martwi. SpeedFan zgłasza to jako ikonkę ognia, gdy rdzenie procesora dopiero po długiej pracy mają podobne. Dla testu uruchomiłem SC2 i sprawdziłem jak się zachowa karta. Po tym teście komputer w Windowsie nadal działa stabilnie, temperatura zmierzona zaraz po błędach wynosiła jak poniżej : Karta została dziś rozebrana na częsci, dobralem się do heatpipe, wyczyscilem starannie radiatory, pamięci, nałozyłem nową pastę. Skręciłem wszystko + dodalem więcej napięcia na wentylator, teraz chodzi na 12V i b.głośno. Skutek - niższa temperatura, błedy nadal te same. Ta karta obsługiwała Crysisa, przeszedłem całego bez podobnych akcji, grałem w wiele wymagających gier. Od pewnego czasu nawet taki SC2 i to w ustawieniach "najnizsza rozdzialka+wszystko na LOW" potrafi zcinać i wyglądać o tak : film jak to wygląda w praktyce : http://www.youtube.com/watch?v=5tgc5S0JbVc Edytowane 24 Lutego 2010 przez qasq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zalOst Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2010 Tak szybko, bezboleśnie i prosto... sprawdź jeśli masz możliwość jakaś inna grafe, pożycz czy coś :) Temperatura moim zdaniem jest w porządku, a ta karta nie była podkręcana? masz ją od nowości czy może ktoś kiedyś wcześniej się z nią bawił? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qasq Opublikowano 25 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2010 kartę zakupiłem osobiście zdaje się 1,5roku temu. Nigdy nie była podkręcana itp. Karcie zdarza się zgłosić "że ma za mało zasilania i przechodzi w tryb odpowiedni dla tego prądu który ma", przy czym nawet myślałem że to wina zasilacza ale przy Feelu 2 400 i teraz przy chieftecu problem nadal występuje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mhrok Opublikowano 25 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2010 (edytowane) Sprawdź napięcie na linii 12V, bo coś mi się wydaje, że karta mało papu dostaje ;) Ile tam jest wtyczek dodatkowych? Są jakieś w ogóle? PS. Nie, nie piszę, że zasilacz za słaby jest. Może coś gdzieś nie styka i za mały prąd idzie. Edytowane 25 Lutego 2010 przez Mhrok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...