BariLDZ Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2010 Witam. Mam dość mocnego kompa, ale z zainstalowanym XP x86 HE. Przeinstalowałem system, zainstalowałem podstawowe programy takie jak Chrome, GG i Winamp i mam problemy z działaniem systemu. Ogólnie niby wszystko chodzi, wszystkie gry śmigają na full detalach, ale np, jak słucham muzyki, mam włączone GG i przeglądam strony, to potrafi mi się przyciąć Chrome. Niby nic, ale po Quadzie spodziewałbym się czegoś więcej. System jest aktualny, mam antywirusa (GData Total Care), więc wina nie stoi raczej po tej stronie. Jak myślicie, co jest nie tak? Moim zdaniem to wina XP, bo przecież jak wydali ten system to jeszcze nie było procesorów 2-rdzeniowych, a ja mam 4-rdzeniowy, ale jak wchodze w CTRL+ALT+DEL i oglądam wydajność systemu, to wykres pokazuje, że wszystko ładnie jest rozdzielone na wszystkie rdzenie. Może to wina tego, że mój system jest 32-bitowy. Jeśli tak to co lepiej kupić? Winxp x64 czy Windows 7 HP x64? Średnio mam ochotę przesiadać się na Siódemkę, ale jak czytam różne opinie w internecie, co raz bardziej się do tego zbliżam. Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2010 Sprawdź czy dyski nie pracują w trybie PIO. Usuń grafikę z podpisu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BariLDZ Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2010 Sprawdź czy dyski nie pracują w trybie PIO.Ok, tylko jak to zrobić XP Dyski są sformatowane na NTFS, ale nie wiem czy to o to chodzi. 2. Nie chce zakładać drugiego tematu, żeby już nie zaśmiecać, ale mam też problem z grafiką (Gigabyte GTX275). Podkręciłem kartę dołączonym do niej programem, wszystko poszło OK, FPS w grach wzrósł o 10%. Stwierdziłem jednak, że niema sensu podkręcać takiej karty, więc wróciłem do domyślnych ustawień. Po jakiś 3 m-c karta padła (razem z zasilaczem i płytą główną) i poszła na gwarancje. Wróciła i działa dobrze, jednak kiedy próbuje ją chodź trochę podkręcić (w ten sam sposób), wydajność w grach i 3dmarku spada o 50% (w crysisie fpsy spadły z 30 do 10-15, a w 3dmarku wynik 15 000 spada do 9000) Pomaga tylko reinstalacja sterowników. Mam najnowsze sterowniki pobrane ze strony Gigabyte i ich program z płyty, którą dostałem z kartą. Podkręcanie Riva tunerem kończy się tak samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2010 (edytowane) Tryb dysków sprawdzisz w menadżerze urządzeń > kontrolery IDE albo w programie np. HDTune. U mnie na kompie z podpisu XP też miał odchyły, np. foobar z włączoną przeźroczystością podczas przesuwania okna przerywał odtwarzanie, inne okna podczas szybkiego przesuwania pozostawały po sobie ślad (taki "lag"). Niby reszta chodziła ok ale było to irytujące ponieważ na starym komputerze nic takiego nie miało miejsca na szczęście po przesiadce na Windows 7 x64 system śmiga zdecydowanie lepiej... Edytowane 24 Lutego 2010 przez KAX_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BariLDZ Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2010 Wszystkie dyski mam w trybie DMA, wiec pewnie będę musiał zainwestować w Windows 7 :) A nie wiecie może co jest z tą kartą? Mogę coś zrobić, czy po prostu muszę ją jeszcze raz wysłać na gwarancji? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Powerslave Opublikowano 25 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2010 Ogólnie niby wszystko chodzi, wszystkie gry śmigają na full detalach, ale np, jak słucham muzyki, mam włączone GG i przeglądam strony, to potrafi mi się przyciąć Chrome.A nie pomyslales ze to moze byc wina przegladarki.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 25 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2010 Dokładnie, opisz bardziej ten problem. Jeżeli dotyczy tylko chrome to wiadomo o co chodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...