Skocz do zawartości
maluszek

intel - potrzebne wyjaśnienia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam ogromną prośbę do zwolenników architektury intela.

Znajomy poprosił mnie o pomoc z złożeniu komputera, niestety uparł się na p4 3.06MHz (no cóż, magia megaherców robi swoje). Nie zamierzam tutaj dyskutować nad wyższością jednej architektury nad drugą, i bardzo proszę o nie wysyłanie takich odpowiedzi (a adminów o kasowanie takowych).

Chciałem się dowiedzieć od jakiego modelu procesora i chipsetu wspierany jest hyperthreating, jaki jest w miare sensony chipset najlepiej do zwykłych ddr'ów, jaką płytę polecacie do takiego procka, najlepiej ze zintegrowaną sieciówką i muzyczną.

No i generalnie na co zwracać uwagę przy zakupie sprzętu opartego o tą architekturę (FSB?, mnożniki?, taktowanie synchroniczne|asynchroniczne?).

Pozdrawiam

M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3.06 powiadasz. Widac kumpel ma sporo kasy wiec pewnie najodpowiedniejsza plyta bedzie cos na Canterwoodzie. Abit ma juz chyba jakas plytke na tym cudzie nie pamietam symbolu IC7-G ??

Do tego jakies dwa moduly DDR400 bo plyta ma Dual DDR i jazda :)

Ehhh chcialbym miec taki wybor :)

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jakieś niższy p4, np. 2.66MHz ma HT? od jakiego taktu zaczyna się HT?

i pliz jakieś normalne oznaczenie tego canterwooda. czy to jest 875p? czy 865pe jest dużo gorsze? np abit is7. od którego zaczyna się HT? czy sis'y są wogóle warte uwagi?

Pozdrawiam

M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziękuje wszystkim za pomoc.

dopytuje się tak strasznie bo niestety mój qmpel nie ma nieograniczonych zasobów i aspiracji overclockerskich, więc chce mu po prostu dobrać coś sensownego.

pytanie do Krakowian: gdzie w Krakowie można qpić p4 @ FSB 800?

Pozdrawiam i dziękuje raz jeszcze

M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...