Skocz do zawartości
Boniu

Kupuję Laptopa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Poszukuję laptopa. Może kosztować +/- 3000 zł.

Na laptopie głównie zamierzam pisać, bo do grania mam PC. Podstawowymi cechami laptopa mają być:

1-Niezawodność (mam duże zaufanie do Toshiby i myślę o tej firmie)

2-Posiadanie zainstalowanego Windows 7 (najlepiej x64), bo nie chcę się bawić z dokupowywaniem oprogramowania, a mój Windows 7 na PC kupiłem niestety jako OEM. Vista odpada absolutnie i bez gadania.

3-2-, albo najlepiej 4-rdzeniowy procesor (najlepiej i3, lub i5, Core 2 Duo raczej nie ale tez może być) i 2-4 GB ramu (najlepiej 4). Grafika może być Intelowska bo i tak co najwyżej będę filmy oglądał, ale jeśli jakiś laptop spełniający resztę wymagań ma niezłą grafikę to czemu nie (ale na pewno nie chcę super karty która podnosi cenę komputera o 1000 zł i pobiera 400 WAT prądu, bo nie będę na tym laptopie grał).

4-Monitor koniecznie 15. 17 to góra. To ma być typowo przenośny komputer.

5-Bateria która starczy na kilka godzin pisania lub oglądania filmów

Wiem że mam bardzo skomplikowane wymagania, ale gdybym uważał zakup laptopa za coś prostego to bym się nikogo nie pytał. Będę bardzo wdzięczny jeśli pomożecie mi dokonać dobrego wyboru.

EDIT:

Co sadzicie o tych laptopach:

http://www.komputronik.pl/index.php/produc...o_L500_1T8.html

http://www.komputronik.pl/index.php/produc...o_S500_115.html

Nie mówię że będę kupował na komputroniku, ale chodzi o te modele. Zwłaszcza pierwszy wydaje mi się bardzo dobrym pomysłem. Co o tym sądzicie?

Nie w sumie to drugi lepszy bo 4 godziny na baterii. Ale zastanawiam się czy ta karta Intela nie jest dużo gorsza od karty HD5145 i czy nie będzie w się laptop w systemie zawieszał?

Edytowane przez Boniu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpuść sobie Toskę , wykonanie woła o pomstę do nieba .... w tym segmcie cenowym.Plastik jest okrutny a klawam tragedia.

Jak do pisania to polecam to co mam w sigu vaio NW21sf .Kolory ma świetne a klawiatura to mistrzostwo .

Nawet w gierki popykasz.

Oczywiście w tej cenie można znaleść coś z lepszymi bebechami , ale z lepszą klawiaturą nie znajdziesz.

Teraz co do czasu pracy na bateri ... na 15" będzie to około 2-3,5 godż w zależności od lapka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mylisz się tam jest pytanie o lapka pod kątem gierek czyli stawiamy na wydajność pod kątem grafiki ...

W tym wątku kolega pisze o lapie nie do grania tylko do pisania i filmów .... czyli podstawa to klawiatura i wykonanie oraz jakość czcionki i obrazu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamotałem się. Zawsze sądziłem że produkty Toshiby są porządne. Mam laptopa Toshiby i nie sprawia problemów już ponad 4 lata (ale jest wolny i nie nie ma karty sieciowej co jest sporym utrudnieniem). Ale w takim razie jaka firma produkuje teraz najbardziej "niezniszczalne" laptopy? Podobno niektóre firmy (głównie HP) robią takie komputery żeby po upływie gwarancji można było wyrzucić je na śmietnik, wolałbym uniknąć takich sytuacji bo na komputerze będą bardzo ważne dokumenty.

A tamten temat widziałem ale mi laptopy o których tam mowa nie odpowiadają. Pisze jeszcze raz - na laptopie nie będzie żadnej (dosłownie) gry. Ma służyć do pisania, przeglądania internetu, oglądania filmów i może czasami słuchania muzyki (ale nie musi mieć dobrych głośników, wystarczy wejście minijack). Więc DX11, 512 mb GDDRAMu jest mi zupełnie niepotrzebne, bo mam PC-ta. Za to długo trzymająca bateria i dobry ekran 15-calowy tak. Na prawdę proszę o pomoc a nie pisanie że jest gdzieś podobny temat.

Ps. Procesor najlepiej bym chciał i3 i do tego 4 gb ramu i windows 7 x64.

EDIT:

http://www.komputronik.pl/index.php/produc...7HP_czarny.html

A może to? Jak chodzi o komponenty to jest w porządku tylko nie wiem jak wygląda sprawa z niezawodnością.

Edytowane przez Boniu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś Toski były rewelka masz rację obecnie ich wykonanie jest tragiczne a klawa kijowa.

Też chciałem kupić Toskę ale sobie odpusciłem z sonego jestem zadowolony.

Jak chcesz koniecznie I3 to może Samsung R580.

Ma I3 , GF310 , 320 dysk , 3G ramu i W7 teże że 32bit. kupiłem go młodemu tydzień temu lapek wykonany przyzwoicie , cichy i wydajny 2700 pln.

Ale kolory ma gorsze niż mój Vaio . Wydajność jego jest też mniejsza graficznie procek I3 nieznacznie szybszy .

Ma jedną zaletę ma NumLooka w klawie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś Toski były rewelka masz rację obecnie ich wykonanie jest tragiczne a klawa kijowa.

Też chciałem kupić Toskę ale sobie odpusciłem z sonego jestem zadowolony.

Jak chcesz koniecznie I3 to może Samsung R580.

Ma I3 , GF310 , 320 dysk , 3G ramu i W7 teże że 32bit. kupiłem go młodemu tydzień temu lapek wykonany przyzwoicie , cichy i wydajny 2700 pln.

Ale kolory ma gorsze niż mój Vaio . Wydajność jego jest też mniejsza graficznie procek I3 nieznacznie szybszy .

Ma jedną zaletę ma NumLooka w klawie .

No ten samsung mi się ciekawy wydaje. Do tego, jak widzę jest ładnie zaprojektowany i trzyma 3 godziny. Szkoda tylko że ten Windows jest x32 bo część RAMu będzie leżała odłogiem, ale w sumie to nie ważne. I to wszystko za małe pieniądze. Tylko czy ten laptop można uznać za niezawodny?

A może taki samsung tylko z core i5 będzie lepszy:

http://www.komputronik.pl/index.php/produc...80_JS03PL_.html

Odwołuję to. Wolę zapłacić mniej za tą wersję z Core i3. I tak muszę dokupić oprogramowanie więc muszę trochę zmniejszyć budżet a cena poprzedniego samsunga mi odpowiada (na ceneo około 2600). Tylko czy ten laptop będzie mi długo służył?

Edytowane przez Boniu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamotałem się. Zawsze sądziłem że produkty Toshiby są porządne. Mam laptopa Toshiby i nie sprawia problemów już ponad 4 lata (ale jest wolny i nie nie ma karty sieciowej co jest sporym utrudnieniem). Ale w takim razie jaka firma produkuje teraz najbardziej "niezniszczalne" laptopy? Podobno niektóre firmy (głównie HP) robią takie komputery żeby po upływie gwarancji można było wyrzucić je na śmietnik, wolałbym uniknąć takich sytuacji bo na komputerze będą bardzo ważne dokumenty.

Wszystko zależy na jaki model trafisz tak naprawdę.

Już daaawno temu kupiłem HP NX7400 - najlepszy laptop na rynku jaki był w stosunku jakość do ceny. Funkcjonuje poprawnie do dziś od ponad 4rech latek.

Teraz siedze na 6530b od troche ponad pół roku i tak samo jestem mega zadowolony.

I następny to napewno będzie elitebook prawdopodobnie coś pokroju EliteBook 2530p.

Ale jak wybierzesz jakiś kibel model to pewnie długo nie popracuje.

Jakbym miał wybierać coś poza tym to Sony albo Asus (i to tylko wybrane modele). Reszta raczej jest daleko w tyle.. Toshiba i FS to chyba najgorsze z możliwych moim skromnym zdaniem :wink:

No i specyfikacja, która podałeś to raczej troche więcej niż 3000zł.

Przykładowo jak już się trzymam HP to ciekawostka :lol2: (Core I7, 8GB ram, 500GB HDD, 15') - troche ponad 10k pln :blink:

Link

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecne sprzęty to już nie to co kiedyś .Niestety ... co do tego modelu na temat jego długowieczności mało wiadomo no ale to nowy model .

Mogę potwierdzić tylko tyle że na tle konkurecji pod wzgledem wykonania w tym przedziale cenowym wypada rewelka .

Nie trzeszczy , a klawiatura jest naprawdę ok . jedyne co mogłoby z nim konkurować to Y550 Lenowo pod względem wykonania ale na I3 nie ma.

Ramu ma 3G więc W7 32 bit widzi wszystko i inic nie będzie odłogiem leżało .

Co mnie jeszcze w nim zachwyca to cisza , dysku też nie słychać praktycznie.No i cena jest spoko warty swojej kasy moim zdaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.komputronik.pl/index.php/produc...52F_SX002V.html

A ten?

Wydaje mi się że tan tani laptop spełni wszystkie moje oczekiwania. A że jak piszecie Asusy są mało awaryjne to chyba tego wezmę.

http://www.komputronik.pl/index.php/produc...026885_LED.html

O to lenovo chodzi? Wydaje się dobre. Odwołuję że musi być core i3, bo to utrudnia wybór. Ma ktoś z forum tego laptopa lenovo?

EDIT:

http://www.sklep.solpol.pl/go/_info/?id=2366&partner_id=25252525&code=b965da1e366cf8a6a16fea97420cd885

Kupuję tego. Byłem w sklepie i zdecydowałem. Laptop jest ładny, ma dobry ekran i klawiaturę. Czy sądzicie że to dobry wybór?

Edytowane przez Boniu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi