Skocz do zawartości
niewiedzący

Odzyskiwanie Koloru Zdjęć

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Dostalem mailem zdjęcia od znajomego. Niestety było to dawno i nie ma on juz oryginału. Zdjęcia były robione aparatem cyfrowym, po czym teoretycznie usunięto z nich kolor. Pisze teoretycznie ponieważ podczas przeglądania zdjęć w systemie (opcje widoku na średnie ikony i tylko wtedy) zauważyłem, że kolory są wyświetlane i nie sa one przekłamane - poprostu sa jakby zdjęcie dalej było kolorowe.

Niestety kiedy "otworze" zdjęcie kolory znikaja (zostaje tylko czarny i biały)

Moje pytanie brzmi: czy jest jakikolwiek sposób na odzyskanie tych kolorów (które teoretycznie nadal są zapisane w tym zdjęciu) czy pozostaje mi jedynie bawienie się w programie graficznym poprzez kolorowanie "ręcznie"?

z góry dziękuje za odpowiedzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki bajer...po wgraniu W7 też zauważyłem na kilku fotach B&W że miniaturki mają kolorowe. Myślałem że to jakieś jakieś czary mary nowego systemu :D

Kiedyś robiłem coś taką metodą:

eStudent.pl - eduVideo - Photoshop : Kolorowanie zdjęć

Polecam bo dosyć proste, gorzej z włosami etc ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz wykorzystać miniaturkę jako warstwę by pokolorować oryginalny obraz, który jest w odcieniach szarości.

Po prostu zescreenuj miniaturkę, powiększ ją do rozmiarów oryginału i ustaw krycie warstwy "color".

Wiadomo, że jakość nie będzie 1wsza klasa, ale kolory będą wierniejsze niż w przypadku narzędzia dopasowania black and white z odhaczoną opcją tint (koloryzuj), która nadaje całemu obrazowi jedną barwę, pozostawiając niezmienioną tonację.

Prawdę mówiąc przeglądając internet, spotykałem się z różnymi narzędziami i tutorialami, które dość sprawnie i niemal w magiczny sposób kolorują obrazy.. nie zagłębiałem się w to jednak, lecz polecam poszperać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi