bro Opublikowano 26 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2010 Witam, Stanąłem przed kupnem laptopa i chciałbym jak najlepiej wybrać. Zależy mi na: - rozmiar: 13-14 cali (ewentualnie 15.4 - 15.6 - ale one są ogromne) - monitor LED HD Ready (1366x768 lub 1280x720) - matowa matryca - ale to jest chyba mało realne więc chyba sobie odpuszczę i poszukam jakiejś folii matującej - procesor - raczej mocniejszy niż słabszy (fajnie by było pograć sobie w jakieś gry od czasu do czasu - dobra jakość wykonania/montażu/materiałów/serwisu - wolę marki typu lenovo, dell, hp niż acer, fujistsu czy inne tego typu - czas baterii im dłużej tym lepiej - ok 3h pod obciążeniem lub 5 godzin w spokoju (wifi + interent lub Word) - chciałbym aby był cichy (niegłośny) - W7, hdmi, BT, dobra karta sieciowa (draft n?), przycisk szybkiego przywaracania systemu(?), kamerka internetowa.. Teraz tak. Zrobiłem mały rekonesans i wydaje się że potrzebuję procesora i3 lub i5 (z tego co czytałem są bardziej wydajne od Core 2 duo, i mniej energochłonne = oferują lepsze czasy na baterii = są cichsze. O ile dobrze zrozumiałem to mogą się też przełączać pomiędzy grafikami np gdy siedzę na baterii i pisze maila to działa na zintegrowanej, a gdy gram na zasilaczu działa na "osobnej") Wypatrzyłem w necie zapowiedzi laptopów Lenovo IdeaPad Y460 (np.: , tutaj lub tutaj) Plusy / minusy (subiektywnie - jak dla mnie): +Lenovo +14" (szkoda że nie 13,3) + ~5h pracy na bateriach + wydajny procesor (odtworzy HD Ready na yt.com i pójdzie na nim GTA IV?) - za pewne będzie miał błyszczącą matrycę - jakieś dziwne wzornictwo (wolę ThinkPada niz oblepione naklejkami płomieniami i innymi duperelami błyszczące, "palcujące się" obudowy) - ?? I teraz 3 pytania: 1. Kiedy pojawi się w sprzedaży w Polsce? ( no chyba że lepiej kupić w UK - ale w tedy musiałby mieć gwarancję obowiązującą w PL) Piszą że w USA miał być dostępny w 2/2010 ale na razie nie słychać o nim. 2. Ile może kosztować (nawet w widełkach)? Mówią (piszą), że w Stanach ceny mają się zaczynać od $849 * 3 = 2550 - chociaż wiem że nie można tego tak dokładnie przeliczać - stąd moje pytanie. 3. Czy warto? Czy to jest(będzie?) dobry sprzęt, czy da się znaleźć coś lepszego? Chodzi mi o sugestie raczej zbliżone parametrami.. Dziękuję z góry za wszystkie sugestie i podpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 27 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2010 Do cen USA dolicz sobie około 25-30% . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tony Soprano Opublikowano 1 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2010 Obserwując to co się dzieje na rynku można z całą pewnością stwierdzić że konfiguracje są podobne wśród producentów. Czyli podobne parametry znajdziesz u Dell'a, Lenovo, Asusa, dy (;)) i innych. Różniły się będą ceną, a co za tym idzie jakością wykonania, pracą na baterii, czasem gwarancji, oraz drobnymi detalami, które jednak w codziennym użytkowaniu będą bardzo zauważalne lub ich brak będzie problemem. Dlatego proponuję poszukać lapków rożnych firm o podobnych bebechach (i3/i5, 4+ ramu, 250+ gb, led) i skupić się na tych cechach typu bt, wifi n, matryca. Określ dokładnie budżet (myślę że to Lenovo 3000+ będzie kosztować). W takiej cenie powinieneś znaleźć też dell'a studio w takiej konfiguracji. O przycisku szybkiego przywracania systemu nie słyszałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bro Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2010 (edytowane) Dziękuję za odpowiedź. Niestety tak jak przypuszczałeś będą kosztować 3000+ lub pewnie 3500+ zwłaszcza mając na uwadze, że w zapowiedziach był po $850 a w w sklepie (klik) jest w cenach $1000 - $1200 :/ Dziękuję za informację na temat della studio (to też jest marka którą cenię) niestety 13-sto calowe są dość drogie (4000-4500+), a 15,6 cali to dla mnie przesada. Będę musiał szybko się zastanowić nad tym dellem 15- calowym bo za 3,700 jest tylko do 10/03 a normalna cena to 4,600. Albo odczekać. Ehh Cóż szukam dalej :( O przycisku szybkiego przywracania systemu nie słyszałem EDIT: Na tym obrazku jest napisane, że ma "OneKey Rescue System" nie sprawdzałem, ale pomyślałem, że to to. Edytowane 2 Marca 2010 przez bro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tony Soprano Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2010 EDIT: Na tym obrazku jest napisane, że ma "OneKey Rescue System" nie sprawdzałem, ale pomyślałem, że to to. jest tam jeszcze 7.0 - to jest taki program do partycji, przywracania systemu itp, który lenovo wrzuca na swoje lapki :) A co do Studio to polecam wybrać dobrze wyposażoną wersję. Fajne jest podświetlenie klawiatury, przydatne w nocy, nie wali po oczach, a efekt fajny, chociaż i tak po jakimś czasie piszesz na pamięć ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...