Skocz do zawartości
bro

Lenovo Y460 - Czy Warto Czekać?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Stanąłem przed kupnem laptopa i chciałbym jak najlepiej wybrać. Zależy mi na:

- rozmiar: 13-14 cali (ewentualnie 15.4 - 15.6 - ale one są ogromne)

- monitor LED HD Ready (1366x768 lub 1280x720)

- matowa matryca - ale to jest chyba mało realne więc chyba sobie odpuszczę i poszukam jakiejś folii matującej

- procesor - raczej mocniejszy niż słabszy (fajnie by było pograć sobie w jakieś gry od czasu do czasu

- dobra jakość wykonania/montażu/materiałów/serwisu - wolę marki typu lenovo, dell, hp niż acer, fujistsu czy inne tego typu

- czas baterii im dłużej tym lepiej - ok 3h pod obciążeniem lub 5 godzin w spokoju (wifi + interent lub Word)

- chciałbym aby był cichy (niegłośny)

- W7, hdmi, BT, dobra karta sieciowa (draft n?), przycisk szybkiego przywaracania systemu(?), kamerka internetowa..

Teraz tak. Zrobiłem mały rekonesans i wydaje się że potrzebuję procesora i3 lub i5 (z tego co czytałem są bardziej wydajne od Core 2 duo, i mniej energochłonne = oferują lepsze czasy na baterii = są cichsze. O ile dobrze zrozumiałem to mogą się też przełączać pomiędzy grafikami np gdy siedzę na baterii i pisze maila to działa na zintegrowanej, a gdy gram na zasilaczu działa na "osobnej")

Wypatrzyłem w necie zapowiedzi laptopów Lenovo IdeaPad Y460 (np.:

, tutaj lub tutaj)

Plusy / minusy (subiektywnie - jak dla mnie):

+Lenovo

+14" (szkoda że nie 13,3)

+ ~5h pracy na bateriach

+ wydajny procesor (odtworzy HD Ready na yt.com i pójdzie na nim GTA IV?)

- za pewne będzie miał błyszczącą matrycę

- jakieś dziwne wzornictwo (wolę ThinkPada niz oblepione naklejkami płomieniami i innymi duperelami błyszczące, "palcujące się" obudowy)

- ??

I teraz 3 pytania:

1. Kiedy pojawi się w sprzedaży w Polsce? ( no chyba że lepiej kupić w UK - ale w tedy musiałby mieć gwarancję obowiązującą w PL) Piszą że w USA miał być dostępny w 2/2010 ale na razie nie słychać o nim.

2. Ile może kosztować (nawet w widełkach)? Mówią (piszą), że w Stanach ceny mają się zaczynać od $849 * 3 = 2550 - chociaż wiem że nie można tego tak dokładnie przeliczać - stąd moje pytanie.

3. Czy warto? Czy to jest(będzie?) dobry sprzęt, czy da się znaleźć coś lepszego? Chodzi mi o sugestie raczej zbliżone parametrami..

Dziękuję z góry za wszystkie sugestie i podpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obserwując to co się dzieje na rynku można z całą pewnością stwierdzić że konfiguracje są podobne wśród producentów. Czyli podobne parametry znajdziesz u Dell'a, Lenovo, Asusa, dy (;)) i innych. Różniły się będą ceną, a co za tym idzie jakością wykonania, pracą na baterii, czasem gwarancji, oraz drobnymi detalami, które jednak w codziennym użytkowaniu będą bardzo zauważalne lub ich brak będzie problemem. Dlatego proponuję poszukać lapków rożnych firm o podobnych bebechach (i3/i5, 4+ ramu, 250+ gb, led) i skupić się na tych cechach typu bt, wifi n, matryca. Określ dokładnie budżet (myślę że to Lenovo 3000+ będzie kosztować). W takiej cenie powinieneś znaleźć też dell'a studio w takiej konfiguracji.

O przycisku szybkiego przywracania systemu nie słyszałem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedź. Niestety tak jak przypuszczałeś będą kosztować 3000+ lub pewnie 3500+ zwłaszcza mając na uwadze, że w zapowiedziach był po $850 a w w sklepie (klik) jest w cenach $1000 - $1200 :/

Dziękuję za informację na temat della studio (to też jest marka którą cenię) niestety 13-sto calowe są dość drogie (4000-4500+), a 15,6 cali to dla mnie przesada. Będę musiał szybko się zastanowić nad tym dellem 15- calowym bo za 3,700 jest tylko do 10/03 a normalna cena to 4,600. Albo odczekać. Ehh

Cóż szukam dalej :(

O przycisku szybkiego przywracania systemu nie słyszałem

EDIT: Na tym obrazku jest napisane, że ma "OneKey Rescue System" nie sprawdzałem, ale pomyślałem, że to to.

Edytowane przez bro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EDIT: Na tym obrazku jest napisane, że ma "OneKey Rescue System" nie sprawdzałem, ale pomyślałem, że to to.

jest tam jeszcze 7.0 - to jest taki program do partycji, przywracania systemu itp, który lenovo wrzuca na swoje lapki :)

A co do Studio to polecam wybrać dobrze wyposażoną wersję. Fajne jest podświetlenie klawiatury, przydatne w nocy, nie wali po oczach, a efekt fajny, chociaż i tak po jakimś czasie piszesz na pamięć ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi