Radzio1234 Opublikowano 27 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2010 Witam. Otóż mam możliwość zakupu dysku Maxtor DiamondMax 10 120GB Hard Drive ( 6L120M0 ) za 20zł (może jeszcze urwę cenę) . Był używany przez 3 lata i jest nadal sprawny. Czy warto? Odbiór osobisty oczywiście. Jeśli tak to czy tworzyć na nim partycje na plik wymiany przy moim konfigu? Czy da się zrobić jedną dużą partycję zajmującą miejsce na dwóch dyskach? Czy da się zrobić RAID z tego dysku i mojego Samsunga? Pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 27 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2010 Miałem kilka Maxtorów w życiu. Wydajnością nie powalały, wyróżniały się temperaturą pracy - były gorące. Ja bym nie brał, nawet za taką cenę. O ile pamiętam to oddałem komuś za darmo 80GB, jednego z pierwszych Maxtorów na SATA, bo zupełnie mi nie pasował do jakichkolwiek zastosowań Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzio1234 Opublikowano 27 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2010 A za 10zł ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 27 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2010 Jeżeli chcesz mieć go jako magazyn i raz na jakiś czas podpinać w celu zrobienia backupu to OK, na codzień nie chciałbym mieć go w użyciu. Ale to moja opinia, możesz wyrobić sobie swoją, w końcu 20PLN to nie jest jakiaś strasznie wielka kwota ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzio1234 Opublikowano 27 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2010 (edytowane) Właśnie w planach miałem zakupić super ekstra Samsunga F3 HD502HJ a ten mój miał służyć jako magazyn. Jednak perspektywa wydania ok. 200zł za sam dysk jakoś mi się nie uśmiecha, choć może wydajnością byłbym zachwycony ;). Tak więc ten Maxtor służyłby raczej jako magazyn multimediów, ale podpięty na stałe niestety :(. System miałbym nadal na moim samsungu i wszystkie programy, ale multimedia chciałem przenieść na Maxtora, bo teraz ten Samsung jest już przepełniony (wolnych tylko kilka GB), a 20zł to bardzo bardzo tanio :D Zresztą i tak ten komp będzie intensywnie użytkowany przez zaledwie 3 następne lata, a później to już będzie jakiś notebook albo coś ;). Edytowane 27 Lutego 2010 przez Radzio1234 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzio1234 Opublikowano 27 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2010 Dobra, kupiłem i się okaże w końcu 20zł to nie majątek, a choćby i do testowania ;) Teraz pytania: Czy tworzyć na nim partycje na plik wymiany przy moim konfigu? Czy da się zrobić jedną dużą partycję zajmującą miejsce na dwóch dyskach? Czy da się zrobić RAID z tego dysku i mojego Samsunga? Pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość potfur Opublikowano 27 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2010 (edytowane) Otóż mam możliwość zakupu dysku Maxtor DiamondMax 10 120GB Hard Drive ( 6L120M0 ) Jeśli tak to czy tworzyć na nim partycje na plik wymiany przy moim konfigu? Czy da się zrobić jedną dużą partycję zajmującą miejsce na dwóch dyskach? Czy da się zrobić RAID z tego dysku i mojego Samsunga? Życzę Tobie żeby ten dysk nie przełączał się z DMA na PIO (mnie się właśnie tak działo, swego czasu), dwa nie widzę sensu (większego) w robieniu SWAPa na tym Maxtorze (będzie wolniej niż na samsungu który masz w SIGu), trzy RAID można postawić - ale znowu a.) za duże ryzyko utraty danych ; b.) ja bym tego nie robił ... (ze swojego negatywnego doświadczenia z tym dyskiem, taka opinia moja).Jakoś dużo szybciej też nie będzie, a ryzyko znaczne (utraty danych). ps. zostawiłbym sobie ten dysk na backup - na śmieci, nieobrobione dane albo coś w ten deseń.Pzdr. Edytowane 27 Lutego 2010 przez potfur Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzio1234 Opublikowano 27 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2010 (edytowane) Na razie się nie przełącza :) Jest na DMA i jest git. Dzięki również za informacje. W takim razie zrobię z niego jedną wielką partycje na multimedia. Wszystkie dokumenty, zdjęcia, programy itp. będą nadal na Samsungu ;) RAID, ani SWAP się nie opłaca także ok :). Edytowane 27 Lutego 2010 przez Radzio1234 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...