Skocz do zawartości
jejjju

Który Monitor Lepszy: Samsung P2270hd Czy Lg M2262d-pz ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :banana:

Chciałbym w najbliższym czasie kupić nowy monitor do komputera. Chciałbym, żeby to był:

• monitor panoramiczny - 16:9 (ale żeby można było też wyświetlać 4:3),
  • full hd,
  • dvi, (jak się da to też D-Sub)
  • 2 x hdmi, (albo więcej)
  • 22-23'' (siedzę dość blisko monitora, także nie więcej)
Dodatkowo chciałbym, żeby mój monitor miał tuner TV, DVBT, MPEG4

Mogę na to wydać ok 1000 zł.

Potrzebuję monitora uniwersalnego do różnych zadań:

• codziennej pracy (przeglądanie Internetu, programowanie, czasem robienie coś koło stron WWW)
  • grania (na grach PC i w przyszłości na jakiejś konsoli)
  • oglądania filmów DVD
  • oglądania filmów Blue Ray (HD)
  • oglądania telewizji kablowej analogowej
  • oglądania telewizji cyfrowej (nie-HD i w przyszłości HD)
No i podobają mi się 2 monitory:

SAMSUNG P2270HD

http://www.allegro.pl/item921707285_full_h..._sklep_wwa.html

LG M2262D-PZ

http://www.allegro.pl/item929245406_lcd_tv...gw_fv_w_wa.html

(aukcje się już zakończyły, ale oba monitory są tam w miarę ładnie opisane)

Wydaje mi się, że oba te modele są na tej samej matrycy (LG bierze od SAMSUNGa) !

NO I KTÓRY Z NICH BYŚCIE POLECALI? A może macie jeden z nich i moglibyście się podzielić wrażeniami?

I drugie pytanie

Czy jest duża różnica w jakości obrazu między tymi monitorami, a innymi monitorami - bez tunera - ale z lepszymi parametrami? Mam tu na myśli np. monitory LED z kontrastem (2.000.000 : 1) i 2 ms. Albo LCD (70.000 : 1) i 2 ms. Pytam bo mógłbym ewentualnie zrezygnować z tunera, jeżeli dostałbym znacznie lepszy obraz. (Wtedy zamiast tunera wbudowanego oddzielnie bym kupił tuner zewnętrzny.)

Pozdrawiam serdecznie! :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmień tytuł topicu bowiem na allegro wskazałeś 2 telewizory nie monitory, albo ja czegoś nie doczytałem.

Ode mnie, miałem Samsunga 920N (4:3) i było dobrze, przez nieco ponad 3 lata, ale gwarancja się skończyła i monitor też się skończył :D Teraz kupiłem iiyama prolite e2008hds i jest ok :)

Polecam produkty iiyama ale oni też chyba biorą matryce od Samsunga :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmień tytuł topicu bowiem na allegro wskazałeś 2 telewizory nie monitory, albo ja czegoś nie doczytałem.

Ode mnie, miałem Samsunga 920N (4:3) i było dobrze, przez nieco ponad 3 lata, ale gwarancja się skończyła i monitor też się skończył :D Teraz kupiłem iiyama prolite e2008hds i jest ok :)

Polecam produkty iiyama ale oni też chyba biorą matryce od Samsunga :D

Nie doczytałeś. Oba linki podane wcześniej przeze mnie wskazują na produkty w dziale: Allegro › Komputery › Obraz i grafika › Monitory › Panele LCD › 22 - 23 cale. Czyli są to monitory. No wątpliwości (TV / Monitor) budzić może tuner TV, ale ponieważ jest wejście DVI, to można te produkty traktować jako monitory albo telewizory.

Natomiast jeśli chodzi o firmę iiyama, to nie znalazłem produktu spełniającego podane przeze mnie wcześniej wymagania i zbliżonego pod względem parametrów do dwu wymienionych przeze mnie monitorów. Poza tym za bardzo nie znam firmy iiyama i nigdy nie miałem nic tej firmy, więc wolałbym wybrać pomiędzy LG a Samsungiem.

Dotychczas mam monitor Samsunga i mój brat też ma monitor tej firmy i obaj jesteśmy bardzo zadowoleni!

Bardzo proszę o dalsze odpowiedzi od tych, którzy coś wiedzą :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi