maryan Opublikowano 25 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2003 Czytam ;) :oops: Dzięki za wszystko ;) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nexus Opublikowano 25 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2003 nie ma sprawy. jak polutujesz, to napisz jak ci to wszystko wyszło. ja za pierwszym razem jak miałem połączyć blok z topem, tez byłem pełen obaw. zastanawiałem sie, czy czasem nie uzyć do tego jakiegoś kleju. teraz wiem, ze połączenia lutowane to jest to. łatwe do wykonania, bardzo wytrzymałe i w dodatku tanie (nie licząc kosztu kupna palnika). trzeba by mieć naprawde dobry klej, zeby uzyskać tak mocną spoinę. a za takie kleje to juz sobie nieźle liczą w sklepie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maryan Opublikowano 25 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2003 To jest fakt niezaprzeczalny kleje są naprawdę drogie (dobre kleje) Jak polutuje to napisze co i jak mi wyszło :) Może walne fotke jakąś ;) Najgorsze jest to że nie stać mnie teraz na pożądny palnik gazowy :( Mam w chacie palnik gazowy do dmuchania ozdób choinkowych, ustawie go na mały ogień i bede nim podgrzewał blok od dołu i nakładał cynę ;) Kupię jednak ten palnik długopisowy ( przynajmniej na razie ) i na koniec ładnie wszystko w koło objadę ;) Swoją droga to na 3 bloczki może mi ten palnik starczy :roll: Ważne że do podgrzania użyję naprawdę mocnego palnika ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nexus Opublikowano 26 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2003 uważaj z tym mocnym palnikiem. kiedyś czytałem, ze przegrzanie miedzi (rozgrzanie do czerwoności) może spowodować powstawanie korozji. właściwa temp. lutowania miękkiego oznacza, że stop lutowniczy przyłożony do rozgrzanego elemantu topi się i spływa do szczeliny lutowniczej. update: przegrzanie powoduje rowniez rozhartowanie miedzi, a co za tym idzie znaczne obnizenie jej wytrzymałości - staje sie bardzo miękka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maryan Opublikowano 26 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2003 Nie no bez przesady ;) Dam rade ustawie go na naprawdę niewielki ogień byle dobrze rozgrzać blok;) Ten palnik ma dość fajną zaletę ma gruby słup ognia i tym samym rozgrzeje mi cały blok równomiernie. można sobie ładnie go wyregulować ;) Jakoś poradze a jak bym nie dał rady tym palnikiem bo byłby rzeczywiście za mocny ogień to nie zostanie mi nic innego jak zakup dobrego palniczka ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinsz0 Opublikowano 19 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2003 ile kosztuje najtańsza pasta do lutowania?? bo ja potrzebuje tylko trochę a u mnie są same za 40 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawitar Opublikowano 21 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2003 Witam wszystkich. Ja lutuję dość dużo miedzi i mogę ci powiedzieć że miedź bardzo dobrze się lutuje jeśli wcześniej miejsce lutowania przetrze się przepalonym kwasem solnym. Pozatym miejsca które na siebie nachodzą ( łączenie kolanek z rurkami ) należy przesmarować pastą z dużą zawartością cyny , złożyć do kupy i podgrzać. Przy odrobinie wprawy szczelność gwarantowana. Pozdrowienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2003 http://www.leroymerlin.pl/porady/fiszki/Lu...ie%20gazowe.pdf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ALF Opublikowano 19 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2004 witam ja się podłączę z moim problemem jeśli nie macie nic przeciwko. kupiłem bloczek na chipset SMART. podczas oględzin zajrzałem do środka przez króćce, zobaczyłem gruby czarny nalot na wewnętrznych powierzchniach. producent zapytany o pochodzenie tego osadu odpowiedział że są to pozostałości po topniku z lutowania i jest zmywalny wodą. no cóż, podłączyłem bloczek do kranu i kupa. płukałem kilka minut i niestety nie pomogło to. czym można bezpiecznie przepłukać ten bloczek tak żeby go nie uszkodzić? i czy to normalne że kupne lutowane bloczki trzeba jeszcze czyścić z jakiegoś świństwa? pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2004 spruboj goraca woda jak nie wyplynie to to jest tlenek ktory sie robi przy rozgrzewaniu miedzi mozesz go jakims octem czy innym keczupem wyczyscic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ALF Opublikowano 20 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2004 wypróbowałem kilka substancji (ocet, cilit, domestos ;)) z miernym skutkiem. jednak chyba rzeczywiście to ten topnik. pomógł dopiero oczyszczacz parowy na gorąco, ale nie do końca. czy jeżeli wrzucę na kilka minut bloczek do wrzącej wody to go popsuję? pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2004 raczej nie masz ten oczyszczacz z tele zakopow :] mango :} ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ALF Opublikowano 20 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2004 nie wiem czy taki sam, ja kupiłem włoski w castoramie - nie powiem, całkiem fajnie to zapitala tą parą :D dzięki za helpa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...