Blowy Opublikowano 28 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2010 Witam. Czy mogę prosić o radę jaki sprzęt kupić do połączenia komputerów w tych dwóch budynkach poprzez Wi-Fi ? Dostęp do internetu jest w budynku nr 1 i tam chciałem podłączyć router z wi-fi który udostępni internet dla laptopa w tym samym pokoju a zarazem pozwoli na odbiór sygnału w budynku nr 2 1) Jaki router z Wi-fi kupic z wbudowanym modemem ADSL ? 2) jaka karta sieciowa wi-fi do komputera stacjonarnego w budynku nr 2 ? 3) Odległość niby nie duża ale i tak chyba nie obejdzie się bez dodatkowych anten ? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk_1 Opublikowano 28 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2010 1. Router z modemem ADSL koniecznie, pamiętaj o odpowiednim Annexie. nad 2 i 3 właśnie się zastanawiam, bo albo potrzebny będzie router z dwoma antenkami, żebyś do jednej mógł podłączyć standardową (w zestawie) a do drugiej coś większego na kablu, którą wystawisz za okno, bo tak jak nadmieniłeś, obawiam się, że bez dodatkowych anten nie podziała. Na zewnątrz Yagi, albo panelowa, tylko jeszcze kwestia odbioru. Standardowa antenka kart WiFi może nie wystarczyć, więc albo taki dłuższy 'patyk' albo druga panelowa/yagi za okno, ale to są koszty... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blowy Opublikowano 28 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2010 Nie wiem czy dobrze to sobie zaplanowałem. Do budynku nr 1 kupuje taki router: http://www.allegro.pl/item932950618_d_link..._neostrada.html zamieniam małą antenę w routerze na jakąś lepszą dookólną. Do budynku nr 2 kupuje taką sieciówkę z anteną: http://www.allegro.pl/item926043090_karta_...1500m_9dbi.html Tak jak pisałem nie jest to duża odległość, jest szansa ,że to się połączy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArreatPL Opublikowano 28 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2010 zamieniam małą antenę w routerze na jakąś lepszą dookólną. Tak jak pisałem nie jest to duża odległość, jest szansa ,że to się połączy ? Kierunkową użyj... Antenę kierunkową. Wtedy powinno spokojnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xantos2001 Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Czy anteny beda sie "widzialy" ? Bo jesli tak to nie ma potrzeby dawania zadnych dodatkowych anten. Pomysl nad takim umieszczeniem routera aby bylo jak najmniej przeszkod twardych (sciana) miedzy odbiornikami w laptopie i pc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boris_dime Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2010 żeby to solidnie zrobić to na oko powinno to wyglądać mniej więcej tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masonix Opublikowano 8 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2010 Nie kupuj pod żadnym pozorem jakiś routerów z modemami adsl bo tak naprawde takie tandemy są do niczego. Użyj modemu który masz teraz i kup do tego router linksysa WRT54G alb GS ale w starszej rewizji z softem tomato (na nowszych nie zaintalujesz tomato ani hyperwrt) router na parapet a w pc antene patyk na kablu i tez na parapet. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...