Skocz do zawartości
g3rwazy

dual ddr na nforce2 a kostki ram...

Rekomendowane odpowiedzi

siemka, mam zamiar kupic abita nf7-s i do tego 2 x geil 256 400mhz. Jedyny problem w tym ze nie mam kasy na 2 kosci teraz i chce kupic jedna teraz a 2ga za miesiac lub 2 i tu rodzi sie moja watpliwosc. Czy kosci kupione w takim odstepie czasu beda ze soba wspolpracowac w dualddr (roznica serii itp) czy serie nie maja znaczenia a wazne jest zeby byl to ten sam model pamieci ? z gory thx za rozwianie moich watpliwosci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorry za glupie pytanie, ale gdy RAM pracuje w dualu to czy plyta w POSCie nie powinna wyswietlic odpowiedniego komunikatu? Mam plyte ta co w podpisie (rev 1.04) i 2 identyczne kostki (bank 2 i 3 - te niebieskie), a zadnego komunikatu o Dualu nie mam. Chyba cos nie tak......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorry za glupie pytanie, ale gdy RAM pracuje w dualu to czy plyta w POSCie nie powinna wyswietlic odpowiedniego komunikatu? Mam plyte ta co w podpisie (rev 1.04) i 2 identyczne kostki (bank 2 i 3 - te niebieskie), a zadnego komunikatu o Dualu nie mam. Chyba cos nie tak......

U mnie pokazuje DualDDR Enabled albo Disabled i moge recznie wylaczyc DualDDR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bylo juz o tym kilka razy w ciagu ostatnich dni. Wszystko bedzie smigac bez przeszkod. Do dual DDR sa ZALECANE identyczne moduly ale nie sa KONIECZNE! Poprostu jezeli masz moduly roznych producentow i/lub rozne predkosci to moga (ale nie musza) wystapic objawy niestabilnosci.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bylo juz o tym kilka razy w ciagu ostatnich dni. Wszystko bedzie smigac bez przeszkod. Do dual DDR sa ZALECANE identyczne moduly ale nie sa KONIECZNE! Poprostu jezeli masz moduly roznych producentow i/lub rozne predkosci to moga (ale nie musza) wystapic objawy niestabilnosci.

Pozdro

Dexter

Kostki identyczne kupowane razem - pytanie jest o komunikat - czy powinien byc przy wlaczonym DualChannel i jak ewentualnie powinien wygladac. DOT. ASUSA A7N8X

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie kupuj GEIL-ów. Przy dłuższej pracy i grzaniu się pamięci potrafi odkleić się radiator. Sad but true.... Oczywiście nie wszystkie egzemnparze są takie, raczej opowiadałbym się za Kinstonami Hyperx 400mhz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkleic powiadasz ? Rozbieralem swoje moduly i jakos nie widzialem mozliwosci odklejenia sie radiatorow. Trzymane sa przy pomocy dwoch zapinek i zatrzaskow. Niestety z Geilami nie mozna poszalec jezeli chodzi o O/C bo nie chca isc na ostrych timingach nawet na FSB powyzej 170 :(

Dochodza do 220 ale timingi musialem ustawic 3-3-7-2. Przynajmniej moje z serii VALUE.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cala istota duala jest to, ze pracuje w 128 bitach.

Nie sadze, zeby byl sens duala w trybie 64 bit.

Chyba ze tylko po to, by ktorys modul byl zawsze gotowy na wymiane informacji z CPU

..no wlasnie na tym polega istota duala....chip przekazuje informacje do oczekujacego modulu, dzieki czemu moze wykorzystac "prawie caly" strumien danych przekazywany z procka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...