Skocz do zawartości
sledziq

Dziwne i rozna CUDA z kompem...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Config mam w sygnaturce. Sprzet nie jest nowy i swoje juz odsluzyl, dysk jeszcze na Pata oczywiscie, system to xp 32 bit, juz ze 3 lata bez formatu chodzi. Wiem ze sporo ale dbam o niego - defragi, aktualizacje, malo procesow. Generalnie smietnika nie mam, wirusów rownież brak wiec problemow nigdy nie uswiadczalem. Teraz wyglada to mniej wiecej tak : jak uruchomie kompa to zazwyczaj wyrzuci brak dysku w biosie. Ponowne wylaczenie/ wlaczenie rozwiazuje ten problem. Nadmieniam ze kable dobrze przylegaja, a i tasme niedawno zmienilem na nowa.

Ok. System sie zaladuje i tu czesto mam tak, ze mi sypnie "znaleziono kontroler ethernet" i wyrzuca problem ze sterownikiem (neta mam podpietego wlasnie do zintegrowanej sieciowki). Pomoga tylko restart. Po takich zabiegach komp sobie niby chodzi. Do niedawna bylo jeszcze gorzej - bsody i zwiechy ale wymienilem bateryjke na plycie i teraz mam "tylko" takie problemy. Stery do plyty nowe, wszystko w miare aktualne. Problemy wystepuja niezaleznie czy komp po OC czy default. Nie bardzo mam teraz mozliwosc sprawdzania podzespolow bo brakuje mi zamiennkow. Macie Panowie jakies sugestie jak to ugryzc i czego to moga byc symptomy? Dodam ze puscilem hdd regeneratora na dysku i przeszedl ok.

Co mi przychodzi do glowy to plyta lub zasilka ale wolalbym sie w miare upewnic zanim zaczne wyrzucac hajs na nowe czesci. Moge tez w sumie zmusic sie do formata ale nie jestem tego dysku do konca pewny :)

Wszelkie sugestie mile widziane!

Pozdrawiam

Edytowane przez sledziq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. HDD Regenerator to zło! Nie używaj, wywal, zapomnij.

2. Pobierz HD Tune (wersję normalną - żadne PRO!), wykonaj testy i pokaż screeny z 4 istniejących tam zakładek. Używaj Alt+PrintScreen (zawartość Twojego pulpitu nas nie interesuje).

3. Podłącz inny zasilacz.

4. Sprawdź pamięci przy pomocy GoldMemory.

5. Pooglądaj kondensatory na płycie.

I czytaj do jasnej ciasnej przyklejone tematy - tam to wszystko wyżej jest opisane!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UMDA 5 to trochę wolno jak na ten dysk chyba.

1. Service Pack 3 zainstalowany?

2. Najnowsze sterowniki do płyty zainstalowane?

3. Wartość C7 dla Smart rośnie? Jeśli tak, to kabel do wymiany.

4. Sprawdź w bios ustawienia dysku - wszystko powinno być na "Auto".

5. Wykonaj test w programie MHDD i daj screena (aparatem/telefonem) - opis programu w Sieci oraz gdzieś tutaj na forum (pisany przez Kwazor).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UMDA 5 to trochę wolno jak na ten dysk chyba.

1. Service Pack 3 zainstalowany?

2. Najnowsze sterowniki do płyty zainstalowane?

3. Wartość C7 dla Smart rośnie? Jeśli tak, to kabel do wymiany.

4. Sprawdź w bios ustawienia dysku - wszystko powinno być na "Auto".

5. Wykonaj test w programie MHDD i daj screena (aparatem/telefonem) - opis programu w Sieci oraz gdzieś tutaj na forum (pisany przez Kwazor).

1. tak

2. sa

3. wyjasnij blizej co i jak

4. wszystko na auto

5. wrzuce pod wieczór teraZ nie mam jak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi