Damaroc Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2010 (edytowane) Witam Piszę ponieważ zastanawia mnie czy ładowanie laptopa ładowarką od innego notebooka (w tym przypadku toshiba satelite[modelu nie pamiętam]) może mieć negatywny wpływ na baterię(jak w temacie, posiadam lenovo y550)? Ponad to, wiadomo mi ze używanie laptopa po nie całkowitym naładowaniu baterii ma negatywny wpływ na jej żywotność, ale czy w sytuacji gdy podczas ładowania(około 30min), odpiąłem ładowarkę i następnie po około 2-3 min zamknąłem system, po czym po 2h jazdy busem podpiąłem bezpośrednio do prądu to mogło mieć większy wpływ na jej żywotność? Pytam ponieważ chciałbym mieć doświadczenie na przyszłość, nie stać mnie na zakup w najbliższym czasie nowej baterii a wykłady mam dość długie :) Z góry dzięki za pomoc. Edytowane 3 Marca 2010 przez Damaroc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2010 Do laptopa podłączasz zasilacz, nie ładowarkę. Jeśli zasilacz ma takie samo napięcie i nie mniejszy prąd niż oryginalny to nic się nie stanie. Ładowarka czyli układy odpowiedzialne za kontrolę przebiegu ładowania są w laptopie jak i w baterii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2010 warto poczytać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...