Skocz do zawartości
abes99

Zestaw do pracy GIS/CAD/3D + pytanka?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ;)

Przymierzam się do złożenia żonie kompa do pracy - głównie GIS, CAD, 3D + internet/office (żadnych gier ;)). Żonkę mam wymagającą, więc i sprzęcik musi być szybki :D, a jednocześnie dobry współczynnik cena/możliwości. Wstępnie wytypowałem takie podzespoły (podpierając się znacznie forum i gotowcami z głównej):

1. Intel XEON 3440

2. Scythe Mugen 2 Rev.B

3. MSI P55-GD65

4. A-Data X-Series DDR3 2x2GB

5. Intel X-25-M SSD 40GB SSDSA2MP040G2R5 (system + progsy)

6. Samsung 1.5TB HD154UI (dane)

7. Gainward GeForce 9500GT

8. OCZ ModxstreamPro 500W

9. Windows 7 Professional 64bit

Buda, DVD-RW, FDD (:P), monitor - zostają ze starego kompa. I teraz moje pytania odnośnie konfiguracji:

1. Płyta główna - nie potrzebuję SLI, CrossFire, 2xGLan, Audio HD itd., potrzebuję SATA RAID, 1xATA, 1xGLan i chcę całość kręcić, najchętniej w okolice 4,0Ghz (więc pewnie podstawową kwestią będzie jakość zasilania + możliwości OC) - jeśli polecicie tańszą i prostszą płytę, ale spełniającą te wymagania - będę wdzięczny ;).

2. Grafa - hmm, szczerze mówiąc nie wiem do końca czy potrzeba coś mocniejszego, chyba podoła (GIS: MapInfo, CAD: AutoCAD, 3D: SketchUp + inne: CorelDraw, Office itd.). Wydaje mi się, że w tych zastosowaniach bardziej potrzebny jest mocny proc niż grafika, a gier żadnych nie planujemy. Windowsa 7 raczej uciągnie :P..

3. Dysk SSD - to tak ostatnio doszło do konfigu po głębszym przewertowaniu FAQ o SSD z tego forum, w sumie ma być szybko i tanio :D - więcej nie chciałbym wydawać na SSD, a to na system + progsy wystarczy. A może macie jakieś inne typy w okolicach tej kwoty? Niewykluczone również, że ostatecznie wyleci z zestawu - jak zwykle wszystko rozbija się o budżet i sensowność wydatku...

4. Wstępnie 4GB ramu, zobaczymy z czasem jak będzie wyglądało zużycie - wtedy ew. dokupimy...

5. Zasilacz - myślę, że 500W wystarczy - głównie liczę na ciszę (140mm wentyl), ew. rozważam OCZ Stealthxstream 600W - jakieś konstruktywne opinie?

6. System operacyjny - 64bit czy 32bit? Chyba raczej trzeba iść z duchem czasu i postępu :D, aczkolwiek chyba jeszcze sprawdzę czy cały wymagany soft będzie działał w tym środowisku...

Uff, tyle moich wypocin. Liczę na konstruktywnę krytykę i dobre porady ;)...

Edytowane przez abes99

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proc i mobo cacy.Co do pamięci to sprawdż dokładnie ten model.Jeśli się nie mylę to te A-Daty jadą na 1.8v a więc sporo za dużo jak na kontroler w tym Xeonie.Oczywiście można zjechać z częstotliwością to i mniej papu będzie potrzebne.System dyskowy wybrałeś optymalny.40 gb na operacyjny styknie a i wymagania żony spełnisz z nawiązką :wink: Chłodzenie ok.Grafa najtańsza bo i tak uciągnie wszystko co podałeś(no chyba ,że chcesz inwestować w karty profesjonalne).Zasilacz również wystarczy.Oprócz kręconego proca to nie bardzo będzie co karmić w tym kompie.System tylko 64 bit zwłaszcza ,że jest perspektywa dołożenia ramu.8 gb i 32 bity to byłaby niezła wtopa :wink:

Edytowane przez demczog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czółkiem

Ostatnio nabyłem podobny zestawik (procesor, mobo, pamięć, cooler) oprócz SSD ale za to postawilem RAID'a 0. Wszystko śmiga elegancko poza jednym faktem. Jak korzystam z predefiniowanego profilu XMP dla kostek A-Data (te 2000MHz) to co prawda nie zauważyłem żadnych zwiech systemu (procesor automatycznie wkręca się na tym profilu na 4GHz w stresie) ale przy restarcie komputera spod Windowsa zawisa przed biosem i trzeba go twardym resetem potraktować. Pewnie kwestia ręcznego OC. Generalnie zestaw moim zdaniem godny polecenia.

A jeżeli chodzi o inne podzespoły to bym się w twoim przypadku zdecydował na jakąś grafikę Nvidia Qudro FX tańszą. W programach CADowskich widać sporą różnicę.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ;)

Mam na dniach złożyć dwa kompy z i5-750 i szukam optymalnych dla nich płyt. Ceny sprzętu ostatnio niestety poszły dość znacznie w górę, więc trzeba szukać oszczędności. Czytam forum już od dawna, wiele opinii o różnych płytach się przewinęło, ale może warto by to podsumować jakimś rankingiem w zależności od pułapu cenowego + kilka za i przeciw. Jeden zestaw będzie nie kręcony, typowy biurowiec do pracy w CAD'zie, bez szaleństw jeśli chodzi o dalszą rozbudowę (SATAIII i USB3.0 niekoniecznie potrzebne, ale mile widziane). Drugi co prawda też do pracy, ale tutaj już liczę na OC w ok. 4GHz (oczywiście o ile proc pozwoli) - wydajność przede wszystkim, ale w granicach rozsądku - raczej nie szukam płyty za 800-1000pln ;). Czy do zestawu bez OC warto rozważać tańsze płyty np. AsRock P55M albo P55DE3 - czyli przedział w okolicach 400pln? Czy za sensowne minimum przyjąć np. Asusa P7P55-D - to już kwota w okolicach 500pln. Z kolei czy do zestawu z OC warto dopłacać do płyt typy Gigabyte GA-P55A-UD3R czy Asus P7P55D-E (obie zresztą polecane w zestawach na głównej)? Może stworzymy jakiś ranking płyt w okolicach 400, 500, 600 i wyżej pln? Doradźcie coś, thx ;)...

Edit: w sumie pisałem to jako osobny temat i tak pierwotnie to wisiało, teraz jest połączony z moim poprzednim wątkiem - tak czy siak liczę na odzew (IMHO, jako osobny temat może miałby większe racje bytu?)...

Edytowane przez abes99

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Systemy CAD lubią mhz do CAD wziąłbym i5-661/660 w wersji dla ubogich i3-530 pracuję na CATIA / Fluent ect. System SSD RAID0 , buda może być Fractal Define R2 - kupiłem sam i nie żałuję, grafika pasywna z dobrym radiatorem do 200-300 zł. Niższe TDP cichsza praca, w dłuższej perspektywie głośne chłodzenie CPU jest uciążliwe. Do pracy nie składam komputera którego procesor pobiera więcej niż 65W. Teraz mam mocno odwoltowanego selekta i jest cisza.Dysk sprawdzić czy nie dostaje wibracji bo może w porządny rezonans wpadać.

Edytowane przez AeroMikie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi