abes99 Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2010 (edytowane) Witam ;) Przymierzam się do złożenia żonie kompa do pracy - głównie GIS, CAD, 3D + internet/office (żadnych gier ;)). Żonkę mam wymagającą, więc i sprzęcik musi być szybki :D, a jednocześnie dobry współczynnik cena/możliwości. Wstępnie wytypowałem takie podzespoły (podpierając się znacznie forum i gotowcami z głównej): 1. Intel XEON 3440 2. Scythe Mugen 2 Rev.B 3. MSI P55-GD65 4. A-Data X-Series DDR3 2x2GB 5. Intel X-25-M SSD 40GB SSDSA2MP040G2R5 (system + progsy) 6. Samsung 1.5TB HD154UI (dane) 7. Gainward GeForce 9500GT 8. OCZ ModxstreamPro 500W 9. Windows 7 Professional 64bit Buda, DVD-RW, FDD (:P), monitor - zostają ze starego kompa. I teraz moje pytania odnośnie konfiguracji: 1. Płyta główna - nie potrzebuję SLI, CrossFire, 2xGLan, Audio HD itd., potrzebuję SATA RAID, 1xATA, 1xGLan i chcę całość kręcić, najchętniej w okolice 4,0Ghz (więc pewnie podstawową kwestią będzie jakość zasilania + możliwości OC) - jeśli polecicie tańszą i prostszą płytę, ale spełniającą te wymagania - będę wdzięczny ;). 2. Grafa - hmm, szczerze mówiąc nie wiem do końca czy potrzeba coś mocniejszego, chyba podoła (GIS: MapInfo, CAD: AutoCAD, 3D: SketchUp + inne: CorelDraw, Office itd.). Wydaje mi się, że w tych zastosowaniach bardziej potrzebny jest mocny proc niż grafika, a gier żadnych nie planujemy. Windowsa 7 raczej uciągnie :P.. 3. Dysk SSD - to tak ostatnio doszło do konfigu po głębszym przewertowaniu FAQ o SSD z tego forum, w sumie ma być szybko i tanio :D - więcej nie chciałbym wydawać na SSD, a to na system + progsy wystarczy. A może macie jakieś inne typy w okolicach tej kwoty? Niewykluczone również, że ostatecznie wyleci z zestawu - jak zwykle wszystko rozbija się o budżet i sensowność wydatku... 4. Wstępnie 4GB ramu, zobaczymy z czasem jak będzie wyglądało zużycie - wtedy ew. dokupimy... 5. Zasilacz - myślę, że 500W wystarczy - głównie liczę na ciszę (140mm wentyl), ew. rozważam OCZ Stealthxstream 600W - jakieś konstruktywne opinie? 6. System operacyjny - 64bit czy 32bit? Chyba raczej trzeba iść z duchem czasu i postępu :D, aczkolwiek chyba jeszcze sprawdzę czy cały wymagany soft będzie działał w tym środowisku... Uff, tyle moich wypocin. Liczę na konstruktywnę krytykę i dobre porady ;)... Edytowane 3 Marca 2010 przez abes99 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demczog Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2010 (edytowane) Proc i mobo cacy.Co do pamięci to sprawdż dokładnie ten model.Jeśli się nie mylę to te A-Daty jadą na 1.8v a więc sporo za dużo jak na kontroler w tym Xeonie.Oczywiście można zjechać z częstotliwością to i mniej papu będzie potrzebne.System dyskowy wybrałeś optymalny.40 gb na operacyjny styknie a i wymagania żony spełnisz z nawiązką :wink: Chłodzenie ok.Grafa najtańsza bo i tak uciągnie wszystko co podałeś(no chyba ,że chcesz inwestować w karty profesjonalne).Zasilacz również wystarczy.Oprócz kręconego proca to nie bardzo będzie co karmić w tym kompie.System tylko 64 bit zwłaszcza ,że jest perspektywa dołożenia ramu.8 gb i 32 bity to byłaby niezła wtopa :wink: Edytowane 4 Marca 2010 przez demczog Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilwolf Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2010 Czółkiem Ostatnio nabyłem podobny zestawik (procesor, mobo, pamięć, cooler) oprócz SSD ale za to postawilem RAID'a 0. Wszystko śmiga elegancko poza jednym faktem. Jak korzystam z predefiniowanego profilu XMP dla kostek A-Data (te 2000MHz) to co prawda nie zauważyłem żadnych zwiech systemu (procesor automatycznie wkręca się na tym profilu na 4GHz w stresie) ale przy restarcie komputera spod Windowsa zawisa przed biosem i trzeba go twardym resetem potraktować. Pewnie kwestia ręcznego OC. Generalnie zestaw moim zdaniem godny polecenia. A jeżeli chodzi o inne podzespoły to bym się w twoim przypadku zdecydował na jakąś grafikę Nvidia Qudro FX tańszą. W programach CADowskich widać sporą różnicę. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
got3n Opublikowano 4 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2010 Co do tego SSD to chyba błąd w sklepie. Na stronie intela nie ma informacji o Intel X-25-M 40gb. Tej wielkości jest tylko Intel X-25-V (Value) ; ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abes99 Opublikowano 1 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2010 (edytowane) Witam ;) Mam na dniach złożyć dwa kompy z i5-750 i szukam optymalnych dla nich płyt. Ceny sprzętu ostatnio niestety poszły dość znacznie w górę, więc trzeba szukać oszczędności. Czytam forum już od dawna, wiele opinii o różnych płytach się przewinęło, ale może warto by to podsumować jakimś rankingiem w zależności od pułapu cenowego + kilka za i przeciw. Jeden zestaw będzie nie kręcony, typowy biurowiec do pracy w CAD'zie, bez szaleństw jeśli chodzi o dalszą rozbudowę (SATAIII i USB3.0 niekoniecznie potrzebne, ale mile widziane). Drugi co prawda też do pracy, ale tutaj już liczę na OC w ok. 4GHz (oczywiście o ile proc pozwoli) - wydajność przede wszystkim, ale w granicach rozsądku - raczej nie szukam płyty za 800-1000pln ;). Czy do zestawu bez OC warto rozważać tańsze płyty np. AsRock P55M albo P55DE3 - czyli przedział w okolicach 400pln? Czy za sensowne minimum przyjąć np. Asusa P7P55-D - to już kwota w okolicach 500pln. Z kolei czy do zestawu z OC warto dopłacać do płyt typy Gigabyte GA-P55A-UD3R czy Asus P7P55D-E (obie zresztą polecane w zestawach na głównej)? Może stworzymy jakiś ranking płyt w okolicach 400, 500, 600 i wyżej pln? Doradźcie coś, thx ;)... Edit: w sumie pisałem to jako osobny temat i tak pierwotnie to wisiało, teraz jest połączony z moim poprzednim wątkiem - tak czy siak liczę na odzew (IMHO, jako osobny temat może miałby większe racje bytu?)... Edytowane 1 Czerwca 2010 przez abes99 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AeroMikie Opublikowano 2 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2010 (edytowane) Systemy CAD lubią mhz do CAD wziąłbym i5-661/660 w wersji dla ubogich i3-530 pracuję na CATIA / Fluent ect. System SSD RAID0 , buda może być Fractal Define R2 - kupiłem sam i nie żałuję, grafika pasywna z dobrym radiatorem do 200-300 zł. Niższe TDP cichsza praca, w dłuższej perspektywie głośne chłodzenie CPU jest uciążliwe. Do pracy nie składam komputera którego procesor pobiera więcej niż 65W. Teraz mam mocno odwoltowanego selekta i jest cisza.Dysk sprawdzić czy nie dostaje wibracji bo może w porządny rezonans wpadać. Edytowane 2 Czerwca 2010 przez AeroMikie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...