terrence81 Opublikowano 4 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2010 (edytowane) Czesc Zabralem sie ostatnio za OC kompa i natrafilem na dziwna sytuacje otóż nie moge podkrecic ramu nawet o 8 Mhz by dzialal z czestotliwoscia 1608 Mhz bez zanaczenia na jakich timigach i jakim napieciu.. Zastanawia mnie czy jest jakas blokada w biosie czy ja poprostu robie cos zle. Moj komp to: Mobo - Gigabyte GA-P55-UD3R BIOS F6 Cpu - Intel Core i5-750 2.66@4.00Mhz (20x200 vcore 1.35 vtt 1.23) Ram - G Skill F3-12800CL9D-4GBRL KLIK 1600Mhz ( 2:8 ) Napewno procek czy plyta tu nie robia problemu bo spokojnie cpu przechodzi wszystkie testy stabinosci na 4.2 (20x210) ale wtedy pamieci mam ustawione na 2:6 Narazie dzialaja na takich ustawieniach 1600MHz 9-9-9-24-1T 1.5 Volts. Jedyne co moge zrobic to zmniejszyc timingi. Udalo mi sie uruchomic z taka konfiguracja 1600MHz 7-8-7-7-21-1T 1.5 Volts, ale jezeli chodzi o Mhz to nawet o drobinke nie moge podnieść bo komp sie nawet nie odpala. Moje pytanie brzmi DLACZEGO??? Edytowane 4 Marca 2010 przez terrence81 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witto Opublikowano 4 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2010 Mam podobny sprzęt ale nie napotkałem takiego problemu. Choć z moimi poprzednimi Ripjawsami miałem mega problemy, cold booty, BSODY ale jak płyta załapała to pamięci szły nawet na 2100MHz CL9 1,66v. Obecnych pamięci nie męczyłem za mocno, na codzień 1600MHz 6/6/6/18 1T 1,66v sprawdzałem też 2000MHz CL8 ale wydajność (odczyt, zapis w Evereście) była podobna to sobie odpuściłem. Ja prawie wszystko w biosie mam ustawione ręcznie bo płyta w trybie Auto dobiera dziwne wartości. Sprawdź z wyższym VTT np 1,3v i sprawdź czy dalej to samo i poustawiaj wszelkie timingi pamięci ręcznie. Jak będziesz mógł to wrzuć twoje wyniki pamięci z Everesta Zapis/Odczyt/MC/Ns. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
terrence81 Opublikowano 6 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2010 (edytowane) Yo Na innym forum ktos poradzil mi aby wyjac 1 kosc i wtedy sprobowac. Faktycznie podzialalo gdyz moglem podkrecac normalnie na jednej kosci i co lepsze gdy wsadzilem druga tez wszystko dzialalo normyalnie. Ale po ustawieniu zbyt wysokiej wartosci komp sie nie uruchomil i wrócil do defaulowych ustawien (normalne), ale niestety juz po tym zabiegu nie dalo sie znowu przekroczyc bariery 1600Mhz :/ Probowalem znowu wyciagac jedna kosc ale tym razdem bez sutku. Nie mam pojeci o co chodzi z tymi pamieciami. Witto prosiles mnie o wyniki z everesta oto one PS Nie wiem jakim cudem i jak to zrobiłem ale coś poprzestawiałem w BIOSIE i uzyskałem taki wynik. Niestety nie potrafię wrócić do tej konfiguracji :D Witto fajnie by bylo jakbys zapodal swoje wyniki i jakies screeny ustawien z biosu i timingow na jakich jedziesz. Edytowane 6 Marca 2010 przez terrence81 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...