Skocz do zawartości
terrence81

Poblem z OC ramu

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc

Zabralem sie ostatnio za OC kompa i natrafilem na dziwna sytuacje otóż nie moge podkrecic ramu nawet o 8 Mhz by dzialal z czestotliwoscia 1608 Mhz bez zanaczenia na jakich timigach i jakim napieciu.. Zastanawia mnie czy jest jakas blokada w biosie czy ja poprostu robie cos zle. Moj komp to:

Mobo - Gigabyte GA-P55-UD3R BIOS F6

Cpu - Intel Core i5-750 2.66@4.00Mhz (20x200 vcore 1.35 vtt 1.23)

Ram - G Skill F3-12800CL9D-4GBRL KLIK 1600Mhz ( 2:8 )

Napewno procek czy plyta tu nie robia problemu bo spokojnie cpu przechodzi wszystkie testy stabinosci na 4.2 (20x210) ale wtedy pamieci mam ustawione na 2:6

Narazie dzialaja na takich ustawieniach 1600MHz 9-9-9-24-1T 1.5 Volts. Jedyne co moge zrobic to zmniejszyc timingi. Udalo mi sie uruchomic z taka konfiguracja 1600MHz 7-8-7-7-21-1T 1.5 Volts, ale jezeli chodzi o Mhz to nawet o drobinke nie moge podnieść bo komp sie nawet nie odpala. Moje pytanie brzmi DLACZEGO???

Edytowane przez terrence81

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobny sprzęt ale nie napotkałem takiego problemu. Choć z moimi poprzednimi Ripjawsami miałem mega problemy, cold booty, BSODY ale jak płyta załapała to pamięci szły nawet na 2100MHz CL9 1,66v. Obecnych pamięci nie męczyłem za mocno, na codzień 1600MHz 6/6/6/18 1T 1,66v sprawdzałem też 2000MHz CL8 ale wydajność (odczyt, zapis w Evereście) była podobna to sobie odpuściłem.

Ja prawie wszystko w biosie mam ustawione ręcznie bo płyta w trybie Auto dobiera dziwne wartości. Sprawdź z wyższym VTT np 1,3v i sprawdź czy dalej to samo i poustawiaj wszelkie timingi pamięci ręcznie.

Jak będziesz mógł to wrzuć twoje wyniki pamięci z Everesta Zapis/Odczyt/MC/Ns.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yo

Na innym forum ktos poradzil mi aby wyjac 1 kosc i wtedy sprobowac. Faktycznie podzialalo gdyz moglem podkrecac normalnie na jednej kosci i co lepsze gdy wsadzilem druga tez wszystko dzialalo normyalnie. Ale po ustawieniu zbyt wysokiej wartosci komp sie nie uruchomil i wrócil do defaulowych ustawien (normalne), ale niestety juz po tym zabiegu nie dalo sie znowu przekroczyc bariery 1600Mhz :/ Probowalem znowu wyciagac jedna kosc ale tym razdem bez sutku. Nie mam pojeci o co chodzi z tymi pamieciami.

Witto prosiles mnie o wyniki z everesta oto one

Dołączona grafika

PS Nie wiem jakim cudem i jak to zrobiłem ale coś poprzestawiałem w BIOSIE i uzyskałem taki wynik. Niestety nie potrafię wrócić do tej konfiguracji :D

Dołączona grafika

Witto fajnie by bylo jakbys zapodal swoje wyniki i jakies screeny ustawien z biosu i timingow na jakich jedziesz.

Edytowane przez terrence81

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi