Skocz do zawartości
kotekzkz

Modyfikacja Thermaltake VA8000BWS

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym prosić o możliwe porady użytkowników obudowy Thermaltake Armor VA8000BWS. Szczególnie chodzi mi o wyciszenie tej obudowy i opinie na temat zastosowanych w niej wiatraków.

Edytowane przez kotekzkz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za przypomnienie tematu o wyciszaniu obudowy ale... znam go. Pytam o konkretny model obudowy, i to uzytkowników którzy mieli z nią do czynienia. Chciałbym między innymi wiedzieć jak bez zniszczeń zdjąć drugi boczny panel. Nie wiem czy ten materiał wyciszający powinien być założony bezpośrednio na tą sciane boczna, bo jesli tak to jest on bardzo zaslonieta przez panel na plyte glowna ktory zdaje sie byc przynitowany do stelarzu.

Mam jeszcze jedno pytanie, obecnie z calego nowego kompa mam ta obudowe. Czy jest jakiś sposób żebym mógł sprawdzić jak działają wiatraki (nie mając zasilacza). To względem zaspokojenia ciekawości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście posiadam tą obudowę - kupiłem używaną niedawno i muszę przyznać, że jest świetna.

Wracając do tematu - sam posiadam w niej z tyły 1x120mm Noiseblocker XL2 oraz 92mm XE1. W środku na procku Karakorum i również Noiseblocker, grafa HD4870 z referencyjnym chłodzeniem. Teraz w mojej opinii w takiej obudowie wyciszanie matami mija się z celem z dwóch powodów:

1. Maty w kompach raczej usztywniają obudowę, ewentualnie pomagają się pozbyć rezonansu przy wentylatorkach. Ta obudowa jest sama w sobie sztywna - blacha 1mm, do tego usztywniająca poprzeczka pod zasilaczem. Mi bynajmniej nic w rezonans nie wpada.

2. Dziurawy przód - cały panel przedni jest dziurawy - zapewnia świetny przewiew, ale żeby zacząć wyciszać obudowę musiałbyś go czymś zakryć (w sensie szczelnie jakąś blachą najlepiej dospawać i zostawić miejsce na jakiś pojedynczy wentyl 120mm).

Tyle na temat mat. U mnie wentylatory (poza grafiką i zasilaczem) podłączone są pod regulator obrotów. Normalnie są skręcone na 5V i w sumie niesłyszalne (i mało wydajne). Kiedy nie miałem HD4870 jeszcze to słychać było jedynie wentyl w zasilaczu (OCZ SxS 500W - ale fanswap też na Noiseblockera XE2).

Jeśli chcesz mieć cichy komputer to główny problem stanowią wentylatory i raczej tu bym upatrywał głównego źródła hałasu.

Z senowniejszych modów wyciszających jakie chcę zaaplikować u siebie (ale to już ingerencja w obudowę) - obrócenie zasilacza wentylatorem do bocznej ścianki i wywiercenie w niej otworu - aby zasilacz zasysał sobie powietrze z zewnątrz (wymiana zasilacza na coś cichszego); wymiana chłodzenia na grafice lub samej grafiki. Jako ostateczność położenie HDD na gąbce - choć póki HDD nie mieli 2 wątków to go nie słychać (o dziwo od mojego Samsunga F1 głośniejszy jest F2 5400RPM gdy mieli).

Jeszcze co do twoich pytań - oba boczne panele ściąga się w ten sam sposób - czyli otwiera się, nie zsuwa. Wentylatory możesz podłączyć pod jakiś zasilaczyk 12V - byle miał jakiś 1A mocy żeby go nie upalić za szybko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi