Skocz do zawartości
shay

Chłodzenie 8 procesorów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam tworze superkomputer obliczeniowy który bedzie składał się z 8 płyt głowównych , co za tym idzie chłodzenie bedzie cieczą . Dobrałem juz bloki wodne pod dane procesory AM2 , i mam problem z doborem chłodnicy pompki itd chcialem prosić o drobną pomoc odnośnie policzenia wymaganej mocy dla chłodnicy aby to wszystko pociągneła zakładając że procesory bedą nagrzewac sie do 80 stopni a chcialbym obnizyc ta temperature np o 40 stopni jak moge to policzyc jakie parametry do tego potrzebuje ?

P.S. Jezeli dany temat był już poruszany prosze o link

z góry dziekuje

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie da sie tego zrobic na jednej chłodnicy ? pytałem o pomoc w obliczeniach aby móc obliczyc wymagana moc chłodnicy bo jest to najważniejszy element całego układu a co do kosztów też nie moge sobie pozwolić na kolosalne koszty. wogole ten projekt jest robiony dla szkoły jako praca inżynierska wiec wszystko musze udokumentowac co dlaczego itd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość adas123

a nie da sie tego zrobic na jednej chłodnicy ? pytałem o pomoc w obliczeniach aby móc obliczyc wymagana moc chłodnicy bo jest to najważniejszy element całego układu a co do kosztów też nie moge sobie pozwolić na kolosalne koszty. wogole ten projekt jest robiony dla szkoły jako praca inżynierska wiec wszystko musze udokumentowac co dlaczego itd

Daj jakas chlodnice samochodowa albo od tira + wentylatory i bedzie ok :lol2:

Edytowane przez adas123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tzn chodzi mi o estetyke i maxymalną wydajność(jak również o tani układ) tego układu a poza tym chłodnica samochodowa jest w stanie odebrać jakies 50kW ciepła co przekracza za bardzo wymagany efekt dlatego prosiłem o przykładowe obliczenia mogące otrzymać przybliżoną wymagana moc chłodnicy . Serwisant strony MCS.pc.pl | | SKLEP KOMPUTEROWY chłodzenie wodne zasilacze obudowy bloki wodne pompy powiedział mi ze musze kupić najdroższą chłodnice i powinno to wystarczyć ale napowinno to ja nie moge sie opierać ponieważ aby zakupic dany układ musze udowodnić ze spełni on dana funkcje , nie moge nigdzie znalesc przekładnika temperatury odbieranej przełożonej na ciepło oddawane przez poszczególny procesor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak najtańszym kosztem. wystaw się na giełdzie że kupisz kilka bloków najlepiej prisony, bo chłodzisz pewnie same proce ;). kup sobie 4 bwa 280, 4 pompki blakc water silnet pump, złączki w tym 8 typu "Y" i zrób cztery układy, gdzie jeden obejmuje dwa proce.

Edytowane przez bzzzzzz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to sa stare procesory AM2 jedno rdzeniowe ktore nie pobieraja duzo mocy

No dobra ale my nadal nie wiemy co to za modele więc skąd mamy wiedzieć ile ciepła wytwarzają? ...

Tak patrze po chłodniach typowo komputerowych to nigdzie nie widzę inf. o możliwościach odprowadzania ciepła... nie mam pojęcia jak to udokumentujesz. Kiedyś widziałem test w którym mierzyli właśnie ten współczynnik ale to było kilka lat temu :F

Edytowane przez master4life

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wiec miały to być processory po 633 Hz , ale jakto życie musi dopier....c , i postanowili ze bedą to AMD Phenom™ X4 9550 QuadCore które maja mały pobór mocy 95W http://products.amd.com/en-gb/DesktopCPUDetail.aspx?id=400 sry za zmiany ale co instytucja to gorzej :/

Edytowane przez shay

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może jakieś twory przemysłowe?

Skraplacz SK 3304 Rittal (944812889) - Aukcje internetowe Allegro

SKRAPLACZ CHŁODNICZY GUNTNER GVM 042C/1L (7,7 KW) (946201239) - Aukcje internetowe Allegro

Moc tego 7,7KW może porażać, trzeba pamiętać, że dana moc jest przy określonym wentylatorze. Z tego powodu pewnie przy chłodnicach do WC nie ma podanej mocy, każdy indywidualnie dobiera wentylatory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie takie cos w zupełności odpada chociaz nadawało by sie jeżeli to mialby byc komputer stały , natomiast bedzie to w postaci szafki na kółkach i estetyka tego musi byc nieco wyższa niż w urządzeniach przemysłowych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wiec miały to być processory po 633 Hz , ale jakto życie musi dopier....c , i postanowili ze bedą to AMD Phenom™ X4 9550 QuadCore które maja mały pobór mocy 95W http://products.amd.com/en-gb/DesktopCPUDetail.aspx?id=400 sry za zmiany ale co instytucja to gorzej :/

Z tymi prockami to rzeczywiście można zastanawiać się nad produktami podanymi przez Klaus'a...

8 takich procków będzie wytwarzało olbrzymie ilości ciepła i małe chłodnice odpadają na starcie... chyba że zamontujesz ich kilka, opcja wymieniana przez YoGi'ego albo podobne tego typu.

Co do pompki chyba najlepiej inwestować w C.O, jedna mcp655 miała by ciężko.

Edytowane przez master4life

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość adas123

tzn chodzi mi o estetyke i maxymalną wydajność(jak również o tani układ) tego układu a poza tym chłodnica samochodowa jest w stanie odebrać jakies 50kW ciepła co przekracza za bardzo wymagany efekt dlatego prosiłem o przykładowe obliczenia mogące otrzymać przybliżoną wymagana moc chłodnicy . Serwisant strony MCS.pc.pl | | SKLEP KOMPUTEROWY chłodzenie wodne zasilacze obudowy bloki wodne pompy powiedział mi ze musze kupić najdroższą chłodnice i powinno to wystarczyć ale napowinno to ja nie moge sie opierać ponieważ aby zakupic dany układ musze udowodnić ze spełni on dana funkcje , nie moge nigdzie znalesc przekładnika temperatury odbieranej przełożonej na ciepło oddawane przez poszczególny procesor

to co za problem wziac 2 takie chlodnice? lub od tira? albo intercooler z turbo? mozliwosci jest wiele...

ten gosciu co ci radzil kupic najdrozsza chlodnice to chyba spadl z ksiezyca...dobrej jakosci chlodnice zaczynaja sie od 800zl wzwyz np innovateka...

najtaniej bedzie wziac samochodowe - nawet ze szrota - pospawac gdzie niegdzie...a o estetyke to nie trugno - pomalowac, ub zabudowac w jakiejs skrzynce - a wentylatory mozesz uzyc ciche 12x12...

no chyba ze chcesz kupic najdrozsza jak radzil ci koles... ;)

Edytowane przez adas123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz jaki masz budżet. 

Możliwośći jest dużo. 

Na pewno nie można robić pojedyńczego układu. 

2 układy z 2-4 chłodnicami i duzym rezem dadzą radę na pewno. 

Poza tym sądzę że nie oczekujesz temperatur w okolicahc 40-45*C w stresie, wyższe też cie pewnie zadowolą. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak narazie opcja Arniego jest najbardziej optymalna i mysle ze w 2 tys bym sie z tym wszystkim moze troche bym to przekroczył , jak narazie dziekuje za pomoc poki co musze sie skontaktowac ze sponsorami :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez sensu !

8x athlon 64 -640zł

8x mobo -800zł

16x pamieci -400zł

8x dysk -400zł

8x zasiłka -400zł

8x blok -700zł

2xphobya2x120 -400zł

pompa -150zł

20x złaczka -200zł

suma -4290zl

Wydajność g***niana. Zestaw będzie miał wydajnośc mniej wiecej taką samą jak pojedyńczy i7, albo gorszą.

Dlaczego ?

Marne proce + marne dyski + mała ilość pamięc + bardzo awaryjne zasilacze.

Całość jest bezsensowna nawet jeśli dyski,proce,pamięc,mobo masz za free. Sam koszt chłodzenia to 1400zł już nie mówiąc o tym że 8 takich zestawów to ok 700 watów podczas obciążenia ;]

Ale jak bardzo chcesz to jako pompke weź -leszno/diamnoda 25-60 (albo inny zamiennik grundfosa) + dwie 2x120 phobya g charge albo jakiegoś 4x120.

Apropos athlon 64 3000+@2,7ghz z arctic cooling freezer 7 pro w stresie miał 50 stopni max na wolnych obrotach ;]

Edytowane przez 0M3N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wiec miały to być processory po 633 Hz , ale jakto życie musi dopier....c , i postanowili ze bedą to AMD Phenom™ X4 9550 QuadCore które maja mały pobór mocy 95W http://products.amd....ail.aspx?id=400 sry za zmiany ale co instytucja to gorzej :/

Wydajność g***niana. Zestaw będzie miał wydajnośc mniej wiecej taką samą jak pojedyńczy i7, albo gorszą.

Dlaczego ?

czytamy całość a nie pierwsze posty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe co za głąb wybrał Phenoma I 9550.

Nie dość że słabe to jest do w dodatku grzejnik .

Nie lepiej Phenomy II 925/945 - mają takie samo TDP a są o wiele szybsze niż P I 9550 , podejrzewam że P II 955/965 mimo że ma TDP 125 W (nowa rewizja C3 ) / 140 W ( stara rewizja ) pewno będą się mniej grzać niż PI 9550

Albo Athlon II X4 620/630 lub PII X4 serii XXXe - mają TDP 65 W czyli jeszcze mniej .

Chyba że już mają te 9550 .

Btw. Te procki ( nawet P I 9550 ) nawet nie zbliżą się do pułapu TDP .

A co do chłodzenia :

Na procki ładujesz jakieś tanie bloczki - łączysz je wężami z pompą C.O. / C.W.U a za chłodnicę robi grzejnik konkwekcyjny .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi