Skocz do zawartości
BillGates

Teoria spiskowa o DX11

Rekomendowane odpowiedzi

Jest tak. Wszędzie, absolutnie wszędzie jest napisane, że Radeon 4870 (i wszystkie z wyjątkiem serii 5) nie obsługują DX11. "Nie wspierają sprzętowo", "nie są kompatybilne". A ja się zastanawiam ile w tym prawdy, a ile oficjalnej polityki producentów kart.

Rozumiem, że jest część efektów graficznych, których sprzętowa obsługa jest zainstalowana w serii 5. Ale DX11 to nie tylko nowe efekty. Z tego co da się przetestować z użyciem Heaven Benchmark od Unigine - DX11 jest zwyczajnie szybszy od DX10. Kolejne pytanie - czy test rzeczywiście używa funkcji DX11, czy może po cichu przechodzi na DX9? Jeśli rzeczywiście używa DX11 (bez tesselacji i innych bajerów) - to jakaś część softu celowo odmawia nam części FPS-ów w grach.

Zastanawia mnie czy chociaż teoretycznie, a najlepiej praktycznie - jest możliwe uruchomienie gry wspierającej DX11 (takiej jak Call of Pripyat) na 4870 żeby spróbowała użyć DX11 zamiast DX10? Chodzi o to, żeby gra wygląała jak na DX10, ale chodziła z szybkością DX9.

Z tego co naturalnie przychodzi mi na myśl to próba zhackowania sterownika karty, jakiegoś wpisu w rejestrze Windowsa, może BIOSu karty. Nie wiem. Próbował ktoś takich kombinacji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy stalker to gra dx9/dx10+dolepione efekty z dx11 (teselekcja, cienie lepsze). Dirt 2 ma tak samo dx9+bajery z dx11. Żeby odpalić je w dx11 trzeba mieć najnowszego radka. Innacze sprawa ma sie z najnowszyb AvP gdzie masz osobno exe dla dx9 i dla dx11. Dx11 jest tak zrobiony, że aplikacje napisana na to api można uruchamiać na starszych kartach zdognych z dx10. Gra sie odpala w dx11 ale efekty sa ograniczone do tego co moze sprzet.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy stalker to gra dx9/dx10+dolepione efekty z dx11 (teselekcja, cienie lepsze). Dirt 2 ma tak samo dx9+bajery z dx11. Żeby odpalić je w dx11 trzeba mieć najnowszego radka. Innacze sprawa ma sie z najnowszyb AvP gdzie masz osobno exe dla dx9 i dla dx11. Dx11 jest tak zrobiony, że aplikacje napisana na to api można uruchamiać na starszych kartach zdognych z dx10. Gra sie odpala w dx11 ale efekty sa ograniczone do tego co moze sprzet.

No właśnie, a odpalone w DX11 chodzi szybciej? A jeśli chodzi, to ciekawi mnie, jak wymusić na grze, żeby użyła DX11 zamiast DX10 do efektów dostępnych w DX10. Stalker po prostu wykrywa kartę i blokuje opcję DX11 dla starszych. A na DX10 chodzi 2x wolniej niż DX9, co jest IMHO kompletnie bez sensu, bo różnicy w jakości nie jestem w stanie zauważyć, poza jednym drobnym detalem - w DX10 widać że klamka się robi mokra, jak pada deszcz. Ale w Falloucie 3 też jest ten efekt, tyle że na maksymalnych detalach wyciąga on u mnie grubo powyżej 60FPS-ów, a COP tylko kilkanaście. Po wyłączeniu DX10 - 40-60.

Mam ogólnie dylemat: mam Radka 4870, który w testach zbiera wyniki porównywalne z nowszymi kartami, a szybsze od niego są tylko karty z wyższych półek, na które absolutnie mnie nie stać. Czy warto go wymieniać (metodą sprzedaj na Allegro i kup nową okazyjnie) na nowszy, ale tańszy model? Czy to raczej kiepska zamiana. Czytałem, że DX11, a w szczególności gry pod DX11 nie są aż taką rewelą, żeby było warto. A różnicy w FPS-ach raczej nie będzie na korzyść, zwłaszcza przy kartach poniżej 500zł. Te tańsze są często wolniejsze od starego dobrego 4870.

Aktualnie jestem za opcją "cieszyć się z 4870" i poczekać, aż gry będą masowo i maksymalnie korzystać z DX11, a ceny Radków serii 5 spadną. Póki co na FPS-y nie narzekam. W zasadzie Stalker jest najwolniejszą grą jaką u siebie odpalałem. We wszystkim innym nigdy się nawet nie zastanawiam, tylko włączam wszystkie możliwe detale i wszystko co się tylko da na maksa, a grafika i tak jest idealnie płynna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość marcin1988

zostan przy HD 4870 bo wymiana na HD 5770 to strata kasy i wydajnosc mniejsza - kompletnie by to bylo nieoplacalne

Edytowane przez marcin1988

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi