Marcinas83 Opublikowano 4 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2010 Witam! Po dłuższym czasie przytrafiła się mała przygoda... otóż mój E4300 się skończył... dokładniej rzecz ujmując amba mu odbija i... raz chodzi dobrze a raz odmawia posłuszeństwa. Czasem wiesza się na procedurze POST czasem, resetuje się po załadowaniu systemu. Sprawdziłem orthostem i... drugi rdzeń sypie błędami nawet na nominalnych ustawieniach. Do rzeczy... mam teraz dylemat... bo inwestować w s775 to wyrzucona kasa... sprzęt mam już 2 lub nawet ponad dwa lata... chciało by się przesiąść na coś nowszego, 4-rdzeniowego :) . Nie siedzę w temacie od czasu złożenia swojego kompa więc nie wiem co jest obecnie dobre a co omijać szerokim łukiem. Budżet mam wysokości 1.500zł. Co zatem forumowicze mi polecą... czy iść w I5 czy może w AMD przy czym wiadomą sprawą jest to, żeby nie cofać się w wydajności :) . Reszta tak jak w podpisie. Pozdrawiam i czekam na wszelakie opinie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 4 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2010 Szczerze mówiąc to nie wydaje mi się żeby cep padł sam z siebie - prędzej mobas. Ale do 1500 patrząc na zestawy Miguela to X4 BE + M4A785TD-V EVO + 2x2GB... Chociaż zasilacz może sapać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 4 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2010 (edytowane) i5 750 + AsRock P55 Extreme + GoodRam 2x2GB 1333/1600MHz CL9/x4 965 + M3A770DE + GoodRam 2x2GB 1333/1600MHz CL9 Edytowane 4 Marca 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 4 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2010 Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi... mam drugiego procka E4500 pożyczonego zaraz właśnie sprawdzę czy takie same dziwne cuda wianki się dzieją... jeśli tak to jest płyta walnięta... jeśli nie... no to już wiem co nawaliło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 4 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2010 Na 100% walnięta płyta, procek zazwyczaj psuje się metodą zero-jedynkową, tzn albo działa, albo nie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 4 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2010 Chyba że został skatowany zbyt wysokim napięciem wtedy mogą być takie kwiatki. Co do LGA1156 to zastanawiałbym się na Twoim miejscu nad lepszą płytą + i3/i5. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 4 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2010 (edytowane) Podmieniłem procesory... i... na E4500 orthost sypnął się po 11 min... na moim E4300 po 2 minutach :) . Do tego jak pisze na klawiaturze to mam czasem przycinki :) . Czyli jednak wychodzi na to, że płyta jest uszkodzona.... I teraz podstawowe pytanie... czy lepiej nabyć jakąś pod s775. Czy tak jak wyżej przy okazji przejść na coś nowszego?? Płytę natomiast spróbuję reklamować i część pieniędzy odzyskać z tych 1.500 zł :) . Chyba że został skatowany zbyt wysokim napięciem wtedy mogą być takie kwiatki.Napięcie jak w podpisie... większość życia komputera i tak chodził w spoczynku :) . Edytowane 4 Marca 2010 przez Marcinas83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 4 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2010 Na LGA775 jedyne co Ci zostaje to jakiś P45 z dobrą sekcją + Q9300. Wyższe quady są za drogie w stosunku do i5, niższe prezentują wydajność E7x00/E5x00 w nieoptymalizowanym pod 4 jajka softcie. (...) Napięcie jak w podpisie... większość życia komputera i tak chodził w spoczynku :) . Które i tak było powyżej przeciętnego dla 65nm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 4 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2010 (edytowane) Które i tak było powyżej przeciętnego dla 65nm.A tu nie będę polemizował bo byłem i jestem tego świadomy. To sprawa wygląda tak... z tego co tu drodzy forumowicze napisaliście to są następujące propozycje: AM3: procesor -> AMD X4 II 965 AM3 B • Sklep Komputerowy ProLine.pl Wrocław -> przy czym opłaca się dopłacić do tego 965 względem 955... tzn czy te 200mhz jest tego warte?? płyta główna -> ASUS M4A785TD-V EVO • Sklep Komputerowy ProLine.pl Wrocław -> wiem wyżej był podany AsRroc, ale jakoś nie mam do niego przekonania :) btw ... czym ten Asus różni się od M4A785TD-V EVO/U3S6 ram -> GR1333D364L9/4GDC • Sklep Komputerowy ProLine.pl Wrocław czy może dołożyć trochę do Kingstona... w obecnym kompie mam Kingstona i nie narzekam na nie, czy może coś lepszego do np. 400zł np. te A-daty -> http://www.proline.pl/sklep.php?p=AX3U2000XB2G9-2X , które miały nie najgorszą opinię kiedy ja swój komputer składałem. Razem = 329 + 639 + 345 = 1313zł I5: procesor -> CORE I5-750 2,66 • Sklep Komputerowy ProLine.pl Wrocław płyta główna -> AsRock P55 Extreme czy może coś innego za w miarę rozsądne pieniądze?? ram -> tak jak wyżej w AM3 W opcji I5 procesor i pamięci to już wydatek 1000zł do tego jeszcze płyta... Czy duża jest różnica w wydajności między tymi dwoma procesorami na standardowych ustawieniach?? Uprzedzam pytanie, dlaczego sklep ProLine... po prostu są tańsi( dużo :) ) od kompuszrota oraz mają wszystko na miejscu co do AM3 zostało tutaj wymienione i mogę sobie sprzęt odebrać osobiście. Przy zakupie AM3 zostanie nawet kasy na lepszy zasilacz niż mój obecny. Czekam na wszelakie opinie :) . Edytowane 4 Marca 2010 przez Marcinas83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 4 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2010 (edytowane) Ten 965 to stara rewizja. Szukaj wersji z TDP 125W. Nie odczujesz różnicy pomiędzy Goodram i lepszym ramem. Edytowane 4 Marca 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 4 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2010 Ten 965 to stara rewizja. Szukaj wersji z TDP 125W. Nie odczujesz różnicy pomiędzy Goodram i lepszym ramem. to ten 955 jest w nowszej rewizji w ProLine z tego co widzę... wiadomo... coś tam może po wymianie zasilacza chciało by się pokręcić i dlatego myślałem o jakimś lepszym ramie. W kompie siostry też jest GoodRam na ddr2 i w porównaniu do mojego Kingstona nie kręci się już tak dobrze... dlatego pojawiło się moje pytanie o inny ram. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 4 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2010 (edytowane) 955 to też stara rewizja. Poszukaj proca o oznaczeniu HDZ965FBGMBOX lub poczekaj aż to będzie dostępne. Edytowane 4 Marca 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 4 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2010 Tyle że kręcenie nie daje znacznego wzrostu wydajności (o ile jakikolwiek zauważysz), a i znośnie się kręcą , ja w swoich zjechałem z timingami z lc9 na cl7 , ale też można podnieść częstotliwość , chodziły mi na 1500MHz kilka dni i było ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 4 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2010 To teraz pytanie laika... po czym poznać, że jest nowa lub stara rewizja... bo wszędzie różnie podają ich TDP a nie chciałbym się naciąć na starą rewizję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 4 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2010 965 140W = C2 965 125W = C3 Chyba w emarket było kilka sztuk 955 C3. C3 w oznaczeniu mają GM, C2 mają GI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 4 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2010 andrew777 wielkie dzięki za naświetlenie sprawy. W kompuszrocie mają właśnie rewizję C3, ale cena zabija :) . W cenniku ESC jest znacznie tańszy 965 i również jest z C3, tylko nie wiem czy jest dostępny :) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 4 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2010 Jest dostępny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 4 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2010 To GIT w takim razie wszystko przemawia za tym, żeby się przesiąść na Phenoma 965 + to co wyżej podałem w propozycji na AM3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 4 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2010 Jeżeli nie potrzebujesz zintegrowanej karty graficznej to kup M3A770DE/GA-MA770T-UD3P. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 4 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2010 Pytales o wydajnosc, no wiec na stock 965 jest wydajniejszy od i5 750. Po OC sytuacja sie odwraca ale nie wiele. Z tym ze cena czasem dobija... Osobiscie jak nic bralbym 965 C3 z ud3p i krecil :P Sama przyjemnosc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 4 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2010 A jeszcze mam jedno pytanie... czy np. opłaca się dopłacić różnicę jaka wyjdzie między zestawem np. q9300/9400 + jakaś płyta na s.775 względem Phenoma 965?? Czy odczuję na tyle tą różnicę Phenoma nad quadem od intela?? Sorry za moje męczące pytania, ale 1.500zł to jest trochę grosza i w dodatku jest to mój nie przewidziany wydatek i dlatego chce je spożytkować jak najlepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 4 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2010 Sensowne quady intela sa drogie, mobo rowniez, w efekcie wiele taniej nie wyjdzie. Z wydajnoscia ywa roznie zalezy ktore porownujemy. Najwieksza wada s.775 jest to ze to umarly socket, Intel juz go opuscil. Nic nowego nie bedzie, nie wyjdzie, biosy pewnie upadna :P i nie upgreadujesz go sobie. Jak bedziesz co chcial zmienic to znow calosc czyli mobo, ram i proc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 5 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2010 Właśnie poczytałem sobie wczoraj o tym gigusiu i dość ciekawą propozycją jest w swojej cenie...zintegrowana karta graficzna nie jest mi do niczego potrzebna... mam jeszcze jedna w domu a jest nią HD 3850 :) . Czyli 965 C3 do tego ud3p + GoodRam i będzie śmigać? Bo też przez mą głowę przeszła myśl wymiany samej płyty głównej i nadal pozostania przy E4300 skoro procka ubić nie można tak, żeby sypał błędami... zawsze to o wiele mniejszy wydatek, ale... to chyba jest przedłużanie żywota i tak martwego trupa :P . Czy te gigusie wychodziły w jakiś rewizjach, których należy się wystrzegać?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 5 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2010 Jeśli chcesz się bawić w ten sposób, to według mnie powinieneś kupić mocniejszą płytę, a za jakiś czas po prostu dorzucić tam jakiegoś sensownego quada i komp jeszcze spokojnie pociągnie te minimum 2 lata (grafikę i tak i tak co jakis czas trzeba ulepszac). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2010 Witam ponownie! Jednak przejście na nowszy sprzęt wzięło górę i jutro jadę odebrać Phenoma 965 + ud3p + 4gb GoodRam'a. W Proline podobno mają właśnie nowszą rewizję Phenomów. W razie czego jest możliwość sprawdzenia, czy aby jest to na pewno rewizja C3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2010 Zobacz czy nie mają 955 C3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2010 (edytowane) Zapytam się jutro i dam znać jeśli będzie możliwość zobaczenia czy 955 jest w rev. C3 . Mam jeszcze jedno pytanie... czy na płytę ud3p zmieści się chłodzenie Scythe Mugen II Rev. B - 175 zł z polecanych zestawów na marzec?? Obudowa to http://www.arest.pl/shop/index.php?inc=produkt&ID=6744&katid=13 tylko inny kolor... bo z tego co wyczytałem to... dołączone do procesora to jedna wielka porażka. Edytowane 8 Marca 2010 przez Marcinas83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2010 (edytowane) Podaj jeszcze raz link do budy. Na płytę wejdzie bez problemu. Edytowane 8 Marca 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2010 (edytowane) Już poprawiłem linka :) . Edytowane 8 Marca 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2010 Mugen zmieści się do budy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...