uploader111 Opublikowano 4 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2010 Od dłuższego czasu przymierzam się do kupna nowego , mocnego komputera . Ma służyć do * projektowania w AutoCAD Inventor 2010 * programowania * grania w "wymagające" gry * podłączenie zestawu kina domowego (wiem ze to trochę dziwne). Mam jeden dylemat : Mogę otrzymać intel Xeon E5030 za 1100 zł (proszę nie pytać się o szczegóły <_< ) . Jaki procesor jest jego odpowiednikiem i czym różni się od i7 . (wiem ze są wycinane z środka wafla krzemowego o, są gruntownie testowane przed wpuszczeniem do sprzedaży oraz (podobno) są bardziej podatne na OC (myślę o podkręceniu go do ok. 3.20 Ghz )i ceciach!ą się większą wydajnością ).A jeżeli nie ten procesor to jaki ? mój planowany zestaw komputerowy to : Procesor : intel Xeon E5030 (?) Płyta główna : w razie zakupu intel procesora xeon ASUS P6T WS profesional , w razie jakiegoś innego procesora zastanowię się jeszcze Karta graficzna : 2 X ASUS radeon 5870 na crossfire Zasilacz : OCZ Z-Series 1000W Modular SLI GOLD 80+ Dysk twardy : WD WD1001FALS RAM : Kingston HyperX Black 4GB (tutaj było najtaniej) karta dźwiękowa : Creative Soundblaster X-Fi Titanium Fatality Champion obudowa : Lian Li PC-P50W Armorsuit Black Window (na cenie mi nie zależy) Chłodzenie do procka : ASUS triton 88 Cena jest obojętna byle mieściła się w granicach rozsądku ( ok.10000 zł ) . Czy wszystko jest kompatabilne i czy radzicie <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> inne , lepsze części ? (proszę niezadawanie pytań typu "a po co ci to" . Jestem w tym temacie dość zielony , ale nie całkowicie (wiem co to jest pci-e , jądro systemu , mnożnik od procka , HT itp.).Bardzo przepraszam jezeli umieściłem temat w złym dziale/w jakikolwiek sposób złamałem regulamin . Już od kilku dni googluje w necie i nie znalazłem nic podobnego , a gdy weszłem na to forum , pomyślałem że są tu prawie sami profesjonaliści i postanowiłem napisać ten temat :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 4 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2010 (edytowane) a cos myslisz o tym CPU i7 930 Płyta głowna EVGA X58 SLI Classified GPU 5970 ale poczekac na modele z nie referencyjnym chłodzeniem RAM np. Corsair 1600 Mhz 3x2GB DYSKI SSD Intela 80Gb (80GB Intel G2 SSD ) na system + 640 WD Black na magazyn Zasilacz ENERMAX 950W Chłodzenie CPU Prolimatech Mega Shadow Edytowane 4 Marca 2010 przez andrzejs82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 4 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2010 Nie pokręciłeś czasem czegoś w nazwie tego xeona , bo jedyny xeon 5030 jakiego znalazłem to dual core . Ale mniejsza z tym , do rzeczy. Chcesz zakończyć kręcenie na 3,2G , a tyle robi każdy i7 (właściwie można powiedzieć że każdy robi 3,7-3,8G), więc nie widzę sensu kupować xeona , a jak już kupisz to celem powinno być raczej 4G. Nie wiem czy jest sens kupować takie kosmiczne mobo , ale źle działać nie powinno (a jest kasa , więc idziemy dalej). 2x HD5870 w cf to to samo co HD5970 , tylko że jedna karta mniej miejsca zajmuje i jest kilka stów tańsza , a pod względem wydajności masz to samo. Zasilacz tu to już zaszalałeś , ale sądzę że Be Quiet DarkPowerPro P8 będzie lepszy , a i 750W wystarczy. Dysk : ten WD jest ok (chociaż ze swojej strony poleciłbym Samsunga F3 :P) + dysk SSD (przy tym funduszu spokojnie kasy starczy a komfort rośnie) np Patriot Torqe 128G , to wydatek rzędu 1600zł. Ram: Wolałbym G.Skill'a albo OCZ Reaper bo jakoś Kingston mnie nie przekonuje Dźwiękowa : może być ale sam kupiłbym Asus Xonar D2/PM Buda ok Chłodzenie albo klasyczny Scythe Mugen 2 albo Prolimatech Mega Shadow LGA775/1156/1366 + jakiś porządny wentylatorek i do tego Arctic Silver 5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 5 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2010 Xeon 5030 to stary procek na socket 771 ( serwerowy odpowiednik LGA775 ) . Do tego 2 rdzenie , do Asusa P6T go nie włożysz bo to płyta pod I7/I5 . Co będzie dla ciebie priorytetem - praca w AutoCAD / programowanie czy gry ? HD5970 ( podobnie jak 2xHD5870 ) można kupić ale po co - żeby poszpanować ? Obecne i przyszłe gry bez problemu zadowolą się 1xHD5870 . Przyklejone tematy oglądałeś ? Modyfikacja zestawu za 7300 zł : Procesor : Intel Core i7 920 - 1030 zł Chłodzenie procesora : Scythe Mugen II Rev. B - 175 zł Pasta Termoprzewodząca : Arctic Silver 5 - 25 zł Płyta Główna : Foxconn BloodRage GTI - 899 zł RAM : G.Skill 3x2GB 1600MHZ NQ - 599 zł Karta Graficzna : Asus Radeon HD5870 1GB - 1439 zł Zasilacz: Antec TruePower New 650W - 430 zł HDD : Samsung 1TB 32MB Cache F3 - 299 zł SSD : Intel X25-M SSD 160GB - 1 699 zł Napęd : LG BH08LS20 - 649 zł lub Samsung SH-223C SATA - 99 zł Karta Muzyczna : Asus Xonar DX/XD - 259 zł lub Asus Xonar D2/PM - 590 zł Obudowa Lian Li PC-P50W - 819 zł lun Antec Gamer Nine Hundred Two - 539 zł Razem : 7 823 zł ( z DVD-RW i budą Antec ) / 8 373 zł ( z BR-RW i budą Antec ) / 8 103 ( DVD-RW + Lian Li ) / 8 653 zł ( BR-RW + Lian Li ) . Wszystkie podzespoły z esc.pl , tylko buda Lian Li z proline.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 5 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2010 ... + dysk SSD (przy tym funduszu spokojnie kasy starczy a komfort rośnie) np Patriot Torqe 128G , to wydatek rzędu 1600zł.Zdecydowanie nie Patriot Torqe a Intel G2. Nie dość że 160GB to jeszcze jest szybszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uploader111 Opublikowano 5 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2010 Bardzo dziękuje za pomoc . Żeczewiście pokręciłem nazwę procesora :oops: chodziło mi o Xeon E5530 , przypominam , że mogę go mieć o 760 zł taniej .Co do podkręcania to miałem na myśli do minimum 3,2. co do karty graficznej może by teraz kupić jednego 5870 a za rok/dwa jeszcze jednego ? aha... i jaka pastę termoprzewodząća wybrać. Co do szukania koncentrowałem się głównie na znalezieniu informacji o procku . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 5 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2010 np. AS5 Za 2 lata będą nowe karty i nie będzie sensu bawić się w CF z HD5870. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...