Balas Opublikowano 5 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2010 Witam, Zastanawiam się nad wyborem zewnętrznego dysku. HDD ma mi służyć jako miejsce dla kopii zapasowych, także bardziej zależy mi na niezawodności, a nie na jego szybkości (eSATA czy Firewire całkowicie zbędne). Chciałbym też się zmieścić w około 270zł (500GB) - 350zł (1TB). Na oku mam na razie WD My Book Essential oraz Seagate FreeAgentDesktop. Zastanawiałem się również nad kupnem osobno dysku i kieszeni, jednak tutaj nie mam zielonego pojęcia w co celować. Jakieś sugestie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 5 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2010 normalny HDD 3,5" + kieszeń to wyjdzie rozmiar coś koło 5,25 " . Z jednej strony to może być cenowo opłacalne ( 500GB F3 Samsunga to koszt ~ 190 zł + jakaś dobra i tania kieszeń ) i szybkie ( Sam F3 jest szybki , nie wiem jak kieszeń - zależy od podłączenia - czy USB czy eSATA / FW ) . Minusem jest za to rozmiar - noszenie czegoś wielkości napędu DVD a noszenie malutkiego dysku 2,5" to dwie różne rzeczy . Zewnętrzny dysk 2,5"/1,8" to przede wszystmim małe rozmiary , wadami może być cena ( czasami ) oraz to że przeważnie to są urządzenia USB , co prawda USB 2.0 jest szybkie ale trochę mu brakuje do starej ATA , o SATA już nie mówię . Sam pomyśl co lepiej ci będzie pasować - duży rozmiar ale szybkie i tańsze , czy małe gabaryty kosztem ceny i transferów . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balas Opublikowano 5 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2010 (edytowane) Raczej nigdzie tego nosić nie będę, pracuję na laptopie (a częste noszenie go ze sobą znacznie skraca żywotność dysku wewnętrznego), także potrzebuję jedynie miejsca na backup dokumentów i przechowywanie co większych plików. Czy wymieniony przez Ciebie dysk + np. WELLAND ME-745Q • Sklep Komputerowy ProLine.pl Wrocław sprawdzi się lepiej niż gotowy zestaw? Cenowo wygląda to dość podobnie. Edytowane 5 Marca 2010 przez Balas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafluk75 Opublikowano 5 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2010 A masz w laptopie port eSATA? Wtedy możesz rozejrzeć się za obudową z dwoma interfejsami eSATA+USB. Przykładowo z tej serii co wybrałeś ale wersja z literką J, ME-745J (tylko nie mogę jej nigdzie znaleźć w sklepach). Albo np. ME-740J, w Proline za 115,- . Polecam też ME-750J w Proline za 135,-, mam taką - montaż dysku bez śrubokręta, sprawdza się super, dokupisz drugi dysk i możesz łatwo przekładać :) Jak nie masz eSATA, to może jednak warto dołożyć te parę złotych, może kiedyś się przyda, a masz wtedy dostępny pełny transfer na jaki pozwala dysk. Do tego chcesz dysk na magazyn, więc najlepiej seria F3 Samsunga ale w wersjach 5400obr. Wydajność bardzo dobra, a do tego cisza i dysk się w ogóle nie grzeje. Dysk 500GB HD503HI. Dysk 1TB HD103SI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komisarz Opublikowano 6 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2010 Witam, Zastanawiam się nad wyborem zewnętrznego dysku. HDD ma mi służyć jako miejsce dla kopii zapasowych, także bardziej zależy mi na niezawodności, a nie na jego szybkości (eSATA czy Firewire całkowicie zbędne). Chciałbym też się zmieścić w około 270zł (500GB) - 350zł (1TB). Na oku mam na razie WD My Book Essential oraz Seagate FreeAgentDesktop. Zastanawiałem się również nad kupnem osobno dysku i kieszeni, jednak tutaj nie mam zielonego pojęcia w co celować. Jakieś sugestie? Samsung Story Station. Kupiłem ostation versje 1,5TB w MM. Gdyby nie USB 2.0 bylby idelany (cichy, chłodny, niezly wygłąd). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balas Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2010 A masz w laptopie port eSATA? Wtedy możesz rozejrzeć się za obudową z dwoma interfejsami eSATA+USB.Mam tylko USB, a samego laptopa raczej szybko zmieniać nie będę, także chyba zostanę przy ME-745Q + Samsung F3. btw. czy jest jakaś znacząca różnica między 745Q a 740Q? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...