Skocz do zawartości
Balas

Dysk zewnętrzny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zastanawiam się nad wyborem zewnętrznego dysku. HDD ma mi służyć jako miejsce dla kopii zapasowych, także bardziej zależy mi na niezawodności, a nie na jego szybkości (eSATA czy Firewire całkowicie zbędne). Chciałbym też się zmieścić w około 270zł (500GB) - 350zł (1TB).

Na oku mam na razie WD My Book Essential oraz Seagate FreeAgentDesktop. Zastanawiałem się również nad kupnem osobno dysku i kieszeni, jednak tutaj nie mam zielonego pojęcia w co celować. Jakieś sugestie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

normalny HDD 3,5" + kieszeń to wyjdzie rozmiar coś koło 5,25 " .

Z jednej strony to może być cenowo opłacalne ( 500GB F3 Samsunga to koszt ~ 190 zł + jakaś dobra i tania kieszeń ) i szybkie ( Sam F3 jest szybki , nie wiem jak kieszeń - zależy od podłączenia - czy USB czy eSATA / FW ) .

Minusem jest za to rozmiar - noszenie czegoś wielkości napędu DVD a noszenie malutkiego dysku 2,5" to dwie różne rzeczy .

Zewnętrzny dysk 2,5"/1,8" to przede wszystmim małe rozmiary , wadami może być cena ( czasami ) oraz to że przeważnie to są urządzenia USB , co prawda USB 2.0 jest szybkie ale trochę mu brakuje do starej ATA , o SATA już nie mówię .

Sam pomyśl co lepiej ci będzie pasować - duży rozmiar ale szybkie i tańsze , czy małe gabaryty kosztem ceny i transferów .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nigdzie tego nosić nie będę, pracuję na laptopie (a częste noszenie go ze sobą znacznie skraca żywotność dysku wewnętrznego), także potrzebuję jedynie miejsca na backup dokumentów i przechowywanie co większych plików.

Czy wymieniony przez Ciebie dysk + np. WELLAND ME-745Q • Sklep Komputerowy ProLine.pl Wrocław sprawdzi się lepiej niż gotowy zestaw? Cenowo wygląda to dość podobnie.

Edytowane przez Balas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A masz w laptopie port eSATA? Wtedy możesz rozejrzeć się za obudową z dwoma interfejsami eSATA+USB.

Przykładowo z tej serii co wybrałeś ale wersja z literką J, ME-745J (tylko nie mogę jej nigdzie znaleźć w sklepach). Albo np. ME-740J, w Proline za 115,- .

Polecam też ME-750J w Proline za 135,-, mam taką - montaż dysku bez śrubokręta, sprawdza się super, dokupisz drugi dysk i możesz łatwo przekładać :)

Jak nie masz eSATA, to może jednak warto dołożyć te parę złotych, może kiedyś się przyda, a masz wtedy dostępny pełny transfer na jaki pozwala dysk.

Do tego chcesz dysk na magazyn, więc najlepiej seria F3 Samsunga ale w wersjach 5400obr. Wydajność bardzo dobra, a do tego cisza i dysk się w ogóle nie grzeje.

Dysk 500GB HD503HI.

Dysk 1TB HD103SI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Zastanawiam się nad wyborem zewnętrznego dysku. HDD ma mi służyć jako miejsce dla kopii zapasowych, także bardziej zależy mi na niezawodności, a nie na jego szybkości (eSATA czy Firewire całkowicie zbędne). Chciałbym też się zmieścić w około 270zł (500GB) - 350zł (1TB).

Na oku mam na razie WD My Book Essential oraz Seagate FreeAgentDesktop. Zastanawiałem się również nad kupnem osobno dysku i kieszeni, jednak tutaj nie mam zielonego pojęcia w co celować. Jakieś sugestie?

Samsung Story Station. Kupiłem ostation versje 1,5TB w MM. Gdyby nie USB 2.0 bylby idelany (cichy, chłodny, niezly wygłąd).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A masz w laptopie port eSATA? Wtedy możesz rozejrzeć się za obudową z dwoma interfejsami eSATA+USB.

Mam tylko USB, a samego laptopa raczej szybko zmieniać nie będę, także chyba zostanę przy ME-745Q + Samsung F3.

btw. czy jest jakaś znacząca różnica między 745Q a 740Q?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi