Skocz do zawartości
panzar

Jacek Karpiński

Rekomendowane odpowiedzi

Ktoś z Was wie co to za człowiek (był)? jeśli nie to powiem że stworzył "pc" na kilkanaście lat przed ibm'em, niestety przez ustrój naszego kraju nic z tego nie wyszło. prawdopodobnie dzięki niemu moglibyśmy mieć dolinę krzemową w Polsce. Wyobraźcie też sobie że era komputera rozpoczęła by się blisko 20 lat wcześniej...

człowiek ten zmarł niedawno w Wrocławiu. moim zdaniem największe (znane) objawienie świata i zarazem największa porażka (nie w nim ale co z nim się stało). Niech spoczywa w spokoju.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Mimo początkowego zainteresowania projekt został odrzucony przez peerelowską administrację."

Prawda jest taka ze te czasy dawno minely, i naprawde dziwi mnie fakt milczenia na ten temat... twoj post, zainspirowal mnie do googlowania, i przyznam iz przerazil mnie fakt ile takich wybitnych osob zylo i tworzylo w PL...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiś rok albo 2 temu leciał w TV taki program "Legendy PRL-u" i właśnie w tym oto programie dowiedziałem się o Jacku Karpińskim. Googlowałem potem cały dzień i szczerze mówiąc to ta jego historia mnie zamurowała. Jak można było taki geniusz i naprawdę wybitny umysł zmarnować :(. Niestety historia mogła pobiec zupełnie innym torem, a Gates byłby dziś nikim... lub inaczej. W każdym razie nie udało się i jest mi z tego powodu bardzo żal.. a tym bardziej, że już nie żyje :(. Spokój jego duszy. Amen.

PS Adresowania stronnicowego nawet nie opatentował :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie to nie dziwi, bo uwczesny system był chory, ale dziwi mnie, że dzisiaj kiedy jesteśmy wolni, takie rzeczy się nie zdarzają, za to media obwieszczają sukcesy, kiedy wielkie koncerny jak dell, lg czy foxconn otwierają u nas fabryki, gdzie będziemy u nich tanimi parobkami- faktycznie powinna nas duma rozpierać...

Edytowane przez Sysak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziś młodzi i mądrzy ludzie już od dawna pracują albo za granicą albo w cernach itp... zresztą dziś mało kogo obchodzi że polak coś wymyślił. dlatego mało kiedy się słyszy o takich ludziach jak jace Karpiński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze dwa lata temu czytalem artykul o jego PCcie. Byly zdjecia PRLowskie itd. Poprostu noz mi sie w kieszeni otwieral jak widzialem Gierka klepiacego po plecach Karpinskiego, zeby pozniej, calkowicie wycofac ten projekt tylko dlatego, ze Karpinski sprzeciwial sie komunizmowi. Czlowiek wybitny zostal wlasciwie zaszczuty przez jakiegos totalnego kretyna i debila (Gierek). A jeszcze ilu ludzi teskni za komuna, daleko szukac nie musze, w mojej rodzinie nawet sa sentymentalisci :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż aż wstyd przyznać że sam nie słyszałem wcześniej o tym człowieku co nie zmienia faktu że zrobiło mi się bardzo przykro i wielka szkoda że jego talent i pomysły zostały zmieszane z błotem tym bardziej że były skali światowej :sad:

Faktycznie Polska mogła zaistnieć na świecie w branży elektroniczno - informatycznej, nie wiem jak można było zmarnować / odrzucić (nie wiem jak nazwać to co zrobiono) tak wspaniałą okazję, ciekawe czy w ogóle będzie następna taka szansa :cry: szkoda że władza w tamtym czasie była taka parszywa <_< i podcięła skrzydła Jackowi Karpińskiemu :mad:

Rest in peace.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oglądałem dokument o gościu. Respekt za wiedzę i umiejętności. Jednak uważam jego postępowanie za durne. Miał okazję pracować w USA, rozwijać się i kontynuować- nie skorzystał. W imię czego? W imię patriotyzmu? Pluli mu w twarz. Bezsensowna ofiara ze swojego życia. Co innego gdyby nie miał wyjścia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oglądałem dokument o gościu. Respekt za wiedzę i umiejętności. Jednak uważam jego postępowanie za durne. Miał okazję pracować w USA, rozwijać się i kontynuować- nie skorzystał. W imię czego? W imię patriotyzmu? Pluli mu w twarz. Bezsensowna ofiara ze swojego życia. Co innego gdyby nie miał wyjścia.

W sumie racja bo miał taką szansę, ale kurde w Polsce chciał pracować i to go zniszczyło, a raczej właściwie obecny wtedy system polityczny :(. Przeczytajcie sobie wywiad z Karpińskim na internecie, bo dość fajny i ciekawy jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ten dokument nazywa sie "Zagadki tamtych lat - Co sie stalo z polskim Billem Gatesem"? ;) emitowany w tvp1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ten dokument nazywa sie "Zagadki tamtych lat - Co sie stalo z polskim Billem Gatesem"? ;) emitowany w tvp1

Nie inaczej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi