Skocz do zawartości
Kszysiu

2 karty sieciowe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Szperałem dziś po necie i natrafiłem na takie coś

2 karty sieciowe w jednej podsieci

zainteresowało mnie to, że do jednej ta osoba podłączyła się 2 sieciówkami.

Jako że mam podłączony internet przez wlan, a do tego mam dosyć słaby zasięg itd. internet potrafi przerywać, albo ledwo działa... Ale... w szafie mam drugą taką samą kartę wlan (kiedyś kupiłem dwie do podłączenia neta na 2 komp - tera mam liveboxa i leży nieużywana). Czy konfiguracja "takiego czegoś" jest trudna? opłaca się kombinować? Chciałbym najpierw się dowiedzieć zanim odłączę kompa bo u mnie to nie jest za łatwe i za wygodne...

pozdro

Kszysiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pod windowsem nie jest za łatwe.

2 karty, to w przypadku sieci w akademiku= 2 adresy ip

(możliwe jest działanie, jako jedne urządzenie logiczne, ale to w zastosowaniach profesjonalnych - głównie mostach sieciowych; wymaga to oczywiście konfiguracji po obu stronach mostu)

wracając do tematu, 2 adresy IP - potrzeba konfigurować routing, aby je zutylizować.

I tego ostatniego raczej sam nie przeskoczysz i raczej to nie przyśpieszy łącza tak jak byś tego sobie życzył.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tego ostatniego raczej sam nie przeskoczysz i raczej to nie przyśpieszy łącza tak jak byś tego sobie życzył.

ale mi nawet nie chodzi o wzrost prędkości, ale o stabilność... czasem u mnie lubi ten internet przerywać... wiec pomyślałem że jakośtam korzystało by na zmiane - jedna nagle przerwie połączenie to bedzie działać na drugiej itd...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ogólnie to czekam na zaciskarkę do kabli, bo nie moge gotowego kabla kupić bo przez dziurę w ścianie nie przełożę:) chciałem jakieś rozwiązanie na najbliższe dni:) ale nic dzięki za pomoc

temat chyba można już zamknąć

pozdro

Kszysiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi