Skocz do zawartości
Uhorek

Co się stało, że RAM podrożał?

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem sobie dokupić RAMu, bo mi ciągle Windows narzeka że mało. Sprawdziłem w historii zamówień co to brałem pół roku temu (Patriot DDR2 Dual Chanel 2x2GB 1066 5-5-5-15), wszedłem na stronę produktu i :blink:, z 229zł w sierpniu 2009 zrobiło się 365zł. Kiedy i skąd taki skok?

(Dlaczego akurat te części które chcę kupić idą w górę, a to co mam do opchnięcia leci na łeb)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chodzi o lga775 to tanieje bo sie starzeje :P Ale nie ma co narzekac bo nadal cene trzyma odziwo wysoka o.0

Nie wiem gdzie w windzie Ci malo ramu :P No chyba ze nawlaczasz programow jakis + gierka...

DDR2 sa drogie ;] W teori mialo byc tak ze z racji wypierania je przez ddr3 to wlasnie trojki mialy taniec. DDR3 stoja troche nizej, a stare DDR2 drozeja, podobnie bylo i jest z ddr1

ps. zly dzial, bo to jakies analityczne pytanie a nie co kupic :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty mi nawet nie mow :D

6GB moich OCZ obsidianow kupilem za 390zl w pazdzierniku w morele.

Dzisiaj 4GB tych samych pamieci stoi 449zl... a 6GB za 670 :| To jest dopiero nienormalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DDR2 drożeją z powodu tego że obecne topowe platformy to DDR3 ( AM3 i Ix ) , do tego spadły ceny pamięci DDR3 , obecnie są tańsze niż DDR2 .

Do tego dochodzą inne drobne przyczyny - różnice w kursach walut Euro/USD , PLN/USD , PLN/EURO .

Jest już marzec - ceny ramu i innych części będą spadać , największe generatory wzrostów mamy już za sobą .

I faktycznie , temat nie do tego działu - bardziej do Pamięci Ram .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DDR2 drożeją z powodu tego że obecne topowe platformy to DDR3 ( AM3 i Ix ) , do tego spadły ceny pamięci DDR3 , obecnie są tańsze niż DDR2 .

...

Problem własnie w tym, że tak było może 3 - 4 miesiące temu. Obecnie tańsze są pamięci ddr2, droższe ddr3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raz że qimonda upadła. dwa że apple wpierdziela pamięci ile się da. trzy globalne zapotrzebowanie na pamięci (flash ram i wszelkie inne) rośnie. stąd te chore ceny. jeszcze kilka miechów i cały ten lawinowy wzrost cen runie w przeciwnym kierunku, choć analitycy przewidują że dopiero w przyszłym roku (SIC!)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem gdzie w windzie Ci malo ramu :P No chyba ze nawlaczasz programow jakis + gierka...

Też nie wiem gdzie, wyskakuje mi alert że się kończy RAM i mam coś zamknąć, podczas gdy jeszcze prawie 1GB wolnego jest. Przez to czasem nie chce mi się VirtualPC odpalić.

ps. zly dzial, bo to jakies analityczne pytanie a nie co kupic :P

A jest jakiś dział analityczny? :)

Jest już marzec - ceny ramu i innych części będą spadać , największe generatory wzrostów mamy już za sobą.

Mam taką nadzieję. Ech trza było od razu 8GB brać.

rraz że qimonda upadła. dwa że apple wpierdziela pamięci ile się da. trzy globalne zapotrzebowanie na pamięci (flash ram i wszelkie inne) rośnie. stąd te chore ceny

Hmm, z tego co na Wikipedii piszą wniosek o upadłość ponad rok temu złożyli, trochę zapasów musieli mieć ;)

No nic, pozostaje poczekać z nadzieją, że potanieje zanim StarCraft II wyjdzie. Dzięki wszystkim za odpowiedzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zapasów właśnie cała reszta się wyzbyła i później poszedł pierwszy zauważalny skok cen ramu, teraz głównie wzrost zapotrzebowania na pamięci dyktuje ceny, a qimonda poprzez swoje nie istnienie wcale nie pomaga... bo z tego co mi wiadomo to nie powstało na ich bazie nic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebujesz ddr2? Lubisz wyzwania? Bierz DDR2 4GB PC2-6400 (800MHz) x2 i za 400 zł masz 8GB. Jeśli do tego dobrze sprzedasz swoje pamięci to zmiana wyjdzie Cię ok 100 zł. Problem jeśli kręcisz ostro (powyżej 400MHz fsb) cpu to może Cię ta pamięć ograniczać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też nie wiem gdzie, wyskakuje mi alert że się kończy RAM i mam coś zamknąć, podczas gdy jeszcze prawie 1GB wolnego jest. Przez to czasem nie chce mi się VirtualPC odpalić.

Pewnie masz wyłączony plik stronicowania albo za małą wartośc ustawioną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebujesz ddr2? Lubisz wyzwania? Bierz DDR2 4GB PC2-6400 (800MHz) x2 i za 400 zł masz 8GB.

Hmm, dziwnie tanie te kości, aż tyle za nazwę producenci sobie liczą? Testował ktoś te RAMy?

Problem jeśli kręcisz ostro (powyżej 400MHz fsb) cpu to może Cię ta pamięć ograniczać.

Nie kręcę wcale, zresztą na tych kościach co mam też nie idzie poszaleć :(

Mam wyłączony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebujesz ddr2? Lubisz wyzwania? Bierz DDR2 4GB PC2-6400 (800MHz) x2 i za 400 zł masz 8GB.

Jak dla mnie pamięci firmy krzak to za wielkie wyzwanie ... tym większe im większa pojemność kości (pamiętam jak włożyłem 3x SDRAM po 512 MB każda, oczywiście noname - komp się wieszał ... po obniżeniu parametrów pracy pamięci poniżej nominalnych dopiero było OK)

heh .. no i właśnie o to chodzi ... jeśli brakuje Ci pamięci przy wyłączonym pliku wymiany/strony/swap file/wiadomo o co chodzi - to znaczy właśnie że masz za mało pamięci i system musi przenosić część danych (jeśli mu to umożliwimy ... a musimy jeśli pamięci nam brakuje) na dysk twardy który jest "trochę" wolniejszy niż RAM. Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ram oem to przede wszystkim niewiadoma. Kupowałem kiedyś ddr1 512MB oem w Proline i dostałem Goodram. Innym razem ddr2 667MHz cl5, dostałem jakiś Vram który pracuje przy 820MHz cl4, więcej nie testowałem.

Wcale nie zdiwiłbym się, jeśli te pamięci 4GB to właśnie goodram. Można zadzwonić i zapytać co to za pamięci. Jeśli autor ma gdzieś Proline w pobliżu to można zawsze podejść z komputerem i sprawdzić na miejscu pewnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Według specjalistów ostatnie trzy lata przyzwyczaiły konsumentów do niskich cen układów pamięci wykorzystywanych m.in. w komputerach osobistych. Spadki cen następujące od kilku lat były związane m.in. z nietrafionymi inwestycjami w rozbudowę mocy produkcyjnych, a później kryzysem gospodarczym, który spowodował spadek popytu na komputery osobiste. Producenci pamięci komputerowych wielokrotnie ratowali się sprzedając układy DRAM poniżej kosztów ich produkcji. Wszystko wskazuje jednak na to, że w najbliższym roku ceny pamięci pójdą w górę" - no ciekawe czy za pol roku trzeba bedzie placic po 4GB/500pln za najtanszy porzadny ram

Edytowane przez purevidia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Według specjalistów ostatnie trzy lata przyzwyczaiły konsumentów do niskich cen układów pamięci wykorzystywanych m.in. w komputerach osobistych. Spadki cen następujące od kilku lat były związane m.in. z nietrafionymi inwestycjami w rozbudowę mocy produkcyjnych, a później kryzysem gospodarczym, który spowodował spadek popytu na komputery osobiste. Producenci pamięci komputerowych wielokrotnie ratowali się sprzedając układy DRAM poniżej kosztów ich produkcji. Wszystko wskazuje jednak na to, że w najbliższym roku ceny pamięci pójdą w górę" - no ciekawe czy za pol roku trzeba bedzie placic po 4GB/500pln za najtanszy porzadny ram

To chyba pisali jacyś "specjaliści z podwórka". Od wielu lat ceny pamięci są ... określił bym to słowem: "niestabilne" ... i to sięga dalej niż 3 lata wstecz :]

ps. ciekaw jestem co jeszcze da się do tego "kryzysu" przykleić ... Dżuma, Cholera , AIDS ... a może pięcioraczki ... OMG

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestabilność to zmiana raz w dół raz w górę, a proszę mnie poprawić jeśli się mylę, ale od początku roku do dnia dzisiejszego DDR3 sukcesywnie drożeje, a 3 miesiące wzrostu to dość duża "stabilność". Zwłaszcza biorąc pod uwagę, że w okresie od stycznia do maja/czerwca ceny teoretycznie powinny raczej spadać. A w kwietniu nagle miałby się pojawić spadek np. - 50 zł?

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwłaszcza biorąc pod uwagę, że w okresie od stycznia do maja/czerwca ceny teoretycznie powinny raczej spadać. A w kwietniu nagle miałby się pojawić spadek np. - 50 zł?

Skąd ta teoria ? Bywało w przeszłości, że pamięci taniały pod koniec roku ("na zimę"). Kiedy dokładnie ceny pamięci wzrosną, lub zmaleją trudno przewidzieć.
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sprawie pamięci - zwróćcie uwagę w jakim sklepie je kupujecie. Ja kupiłem w niby porządnym ESC i po pół roku padły, co oczywiście nie jest ich winą :D Natomiast sposób załatwienia reklamacji mnie powalił - postanowili mi od razu (no może nie od razu - po miesiącu od kiedy im wysłałem) oddać kasę. Tłumaczyli, się: "Brak na wymianę". Wchodzę na esc.pl... co widzę? Są :D Po rozmowach przez maila okazało się że "nie ma tych kości w magazynie serwisowym z przeznaczeniem na wymianę". Przy tym wzroście cen (kupiłem za około 340, obecnie te same stały 540) pewnie żadnych ramów nie mają "z przeznaczeniem na wymianę", pojawią się dopiero w odwrotnej sytuacji cenowej :angry:

Edytowane przez CtrlAltDel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ech... i pomyśleć, że kupiłem 2x 2gb 1066MHZ poniżej 200pln... To już 1,5 roku temu, dzisiaj za tą kwotę miałbym połowę tego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sprawie pamięci - zwróćcie uwagę w jakim sklepie je kupujecie. Ja kupiłem w niby porządnym ESC i po pół roku padły, co oczywiście nie jest ich winą :D Natomiast sposób załatwienia reklamacji mnie powalił - postanowili mi od razu (no może nie od razu - po miesiącu od kiedy im wysłałem) oddać kasę. Tłumaczyli, się: "Brak na wymianę". Wchodzę na esc.pl... co widzę? Są :D Po rozmowach przez maila okazało się że "nie ma tych kości w magazynie serwisowym z przeznaczeniem na wymianę". Przy tym wzroście cen (kupiłem za około 340, obecnie te same stały 540) pewnie żadnych ramów nie mają "z przeznaczeniem na wymianę", pojawią się dopiero w odwrotnej sytuacji cenowej :angry:

Proponuję nie odpuszczać im tak łatwo. Napisz, że domagasz się naprawy lub wymiany na nowe na podstawie niezgodności towaru z umową i nie zgadzasz się na odstąpienie od umowy. Wiesz, że mają te pamięci na stanie i mogą je wymienić. Jako, że chodzi o chodzi o niezgodność towaru z umową, wszystko rozgrywa się między tobą a sklepem. Problemy producenta czy dystrybutora z dostarczeniem pamięci na wymianę zupełnie cię nie dotyczą. Prawo jest po twojej stronie, pytanie czy chcesz się z nimi użerać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi