krasnal888 Opublikowano 6 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2010 No więc tak. Zainstalowałem sobie Windowsa 7 i po 6 godzinach walki, aby internet zaczął łaskawie działać wkurzyłem się i zainstalowałem spowrotem XP.. Ale teraz zdziwienie!! na xp internet też nie działa... Nie wykrywa mi w ogóle routera. Jest podłączony kablem sieciowym do komputera, a gdy próbuję wejść w jego konfigurację (wpisuję 192.168.1.1 w przeglądarce) to "nie można znaleźć serwera". Męczę się z tym od tygodnia, ale powoli wymiękam więc piszę tutaj. Może ktoś będzie wiedział jak mi z tym pomóc?? P.S. Karta sieciowa jest zintegrowana. Płyta główna: (Klik) Router: (Klik) Sterowniki mam te: http://www.nvidia.pl/object/nforce_winxp_15.45_pl.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 6 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2010 Sterowniki trzeba instalować ze strony producenta, a nie chipsetu. GIGABYTE GA-N650SLI-DS4L (Rev. 1.0) | Płyty główne - Sterowniki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adas123 Opublikowano 6 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2010 Sterowniki trzeba instalować ze strony producenta, a nie chipsetu. GIGABYTE GA-N650SLI-DS4L (Rev. 1.0) | Płyty główne - Sterowniki po kiego grzyba skoro sterowniki ze zintegrowanego lana sa zintegorwane w sterowniku chipseta?!? Co do glownego tematu: sieciowke widzi? tj w polaczeniu sieciowym? sieciowka dobrze skonfigurowana? strzel "ping"a na adres routera zobaczy czy odpowiada...ewentualnie sproboj zrestartowac router...potem napisz co i jak to sie dalej pomysli bo mozliwosci moze byc wiele... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 6 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2010 Łaskawie byś napisał czy korzystasz z dhcp... Czy kartę widać w menedżerze urządzeń. Czy działa chociaż ping 127.0.0.1... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krasnal888 Opublikowano 6 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2010 Karta sieciowa jest zainstalowana (tak mówi menadżer urządzeń), a lampka z tyłu przy karcie się świeci. Nie korzystam raczej z żadnego DHCP. Łączę się normalnie przez standardowe ustawienia zawsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adas123 Opublikowano 6 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2010 Karta sieciowa jest zainstalowana (tak mówi menadżer urządzeń), a lampka z tyłu przy karcie się świeci. Nie korzystam raczej z żadnego DHCP. Łączę się normalnie przez standardowe ustawienia zawsze. swieci to pojecie wzgledne...daj pinga na router i zobacz czy sie z nim laczy... co masz na mysli przez Łączę się normalnie przez standardowe ustawienia zawsze zresetowales router i sie laczy? to wiec w czym problem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 6 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2010 (edytowane) "Standartowe" ustawienia to jest właśnie DHCP - czyli pobierz adres automatycznie... Podaj co masz w ipconfig /all Jeśli router działa na adresie 192.168.1.1, a teraz masz problem z DHCP, to wpisz ręcznie w sieciówce adres np. 192.168.1.2 255.255.255.0 brama 192.168.1.1 i próbuj się nań wbić. Edytowane 6 Marca 2010 przez Aquarium Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krasnal888 Opublikowano 7 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2010 Aquarium, niestety nie działa. Po wpisaniu tego pokazuje, że połączono, ale z routerem połączyć się nie mogę. ipconfig/all = nazwa hosta: **** sufix podstawowej domeny DNS: tutaj pusto Typ węzła: nieznany Routing ip włączony: nie Serwer WINS proxy włączony: Nie niżej: opis: nazwa sieciówki adres fizyczny: ************ DHCP włączone: Tak Autokonfiguracja włączona: tak Adres ip autokonfiguracji: 169.254.126.** Maska podsieci: 255.255.0.0 Brama domyślna: tutaj pusto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioras Opublikowano 7 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2010 Nie prościej jest zajrzeć do instrukcji routera? Czegoś w rodzaju "Internet w Twoim domu Krok Po Kroku". Ludzie ciężkie pieniądze dostają za zrobienie takiej książeczki :D i należy z niej korzystać (bo jest zrobiona przez specjalistów w taki sposób aby laika w tym temacie, poprowadzić za rękę), jak już się zapłaciło za router (tak, książeczka jest wliczona w koszty produkcji). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 7 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2010 No to cosik masz z routerem pokićkane, bo DHCP leży i kwiczy. Manual w rękę i reset routera do ustawień fabrycznych... Pod warunkiem że wiesz jak potem skonfigurować od zera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krasnal888 Opublikowano 7 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2010 Router działał dopóki nie zainstalowałem siódemki, ale po sześciu godzinach walki z internetem olałem to i wróciłem do Xp i teraz też nie działa. Z routerem wszystko ok, bo właśnie piszę z komputera podłączonego do niego -.-" Reset do fabrycznych robiłem już 2 razy o.0 Dalej nic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioras Opublikowano 7 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2010 Zobacz na tym komputerze w takim razie wszystkie ustawienia routera. Jakie ma IP, jak wyglądają ustawienia dla serwer DHCP itp. Na pewno pomożemy (w cuda nie wierzę, nie w sieciach tcp/ip). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArreatPL Opublikowano 7 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2010 a może to TMU? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 7 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2010 Uwielbiam gdy w sieci z dwoma komputerami używa się DHCP... Szczyt lenistwa. Podaj ustawienia ipconfig /all z drugiego działającego kompa. Z tego drugiego kompa możesz normalnie wejść na router? I jaki to router tak wogóle :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krasnal888 Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2010 ipconfig/all = nazwa hosta: **** sufix podstawowej domeny DNS: tutaj pusto Typ węzła: emisyjny Routing ip włączony: nie Serwer WINS proxy włączony: Nie niżej: opis: nazwa sieciówki adres fizyczny: ************ DHCP włączone: Tak Autokonfiguracja włączona: tak Adres ip: 192.168.1.5 Maska podsieci 255.255.255.0 Brama domyślna: 192.168.1.1 Serwer DHCP 192.168.1.1 Serwer DNS: 192.168.1.1 Dzierżawa uzyskana: jakaś data i godzina Dzierżawa wygasa: tak samo jak wyżej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioras Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2010 Wejdź po http na 192.168.1.1 i zobacz jakie są ustawiania DHCP (może być screenshot) oraz znajdź zakładkę, w której będzie napisane w jakim trybie działa router (widziałem raz router z modemem ADSL wykorzystany jako router xDSL, ustawiony w trybie Bridge, co powodowały błędy na systemach innych niż XP, błędy właśnie takiego typu jak Twój). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krasnal888 Opublikowano 20 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2010 Długo mnie nie było, ale szkoła mnie przyciskała i nie miałem zbytnio jak i kiedy przysiaść, ale to screeny Ustawienia ogólne: i DHCP: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...