Skocz do zawartości
krasnal888

Po zmianie sytemu nie działa internet

Rekomendowane odpowiedzi

No więc tak. Zainstalowałem sobie Windowsa 7 i po 6 godzinach walki, aby internet zaczął łaskawie działać wkurzyłem się i zainstalowałem spowrotem XP.. Ale teraz zdziwienie!! na xp internet też nie działa... Nie wykrywa mi w ogóle routera. Jest podłączony kablem sieciowym do komputera, a gdy próbuję wejść w jego konfigurację (wpisuję 192.168.1.1 w przeglądarce) to "nie można znaleźć serwera". Męczę się z tym od tygodnia, ale powoli wymiękam więc piszę tutaj. Może ktoś będzie wiedział jak mi z tym pomóc??

P.S.

Karta sieciowa jest zintegrowana.

Płyta główna:

(Klik)

Router:

(Klik)

Sterowniki mam te: http://www.nvidia.pl/object/nforce_winxp_15.45_pl.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość adas123

Sterowniki trzeba instalować ze strony producenta, a nie chipsetu.

GIGABYTE GA-N650SLI-DS4L (Rev. 1.0) | Płyty główne - Sterowniki

po kiego grzyba skoro sterowniki ze zintegrowanego lana sa zintegorwane w sterowniku chipseta?!?

Co do glownego tematu: sieciowke widzi? tj w polaczeniu sieciowym? sieciowka dobrze skonfigurowana? strzel "ping"a na adres routera zobaczy czy odpowiada...ewentualnie sproboj zrestartowac router...potem napisz co i jak to sie dalej pomysli bo mozliwosci moze byc wiele...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość adas123

Karta sieciowa jest zainstalowana (tak mówi menadżer urządzeń), a lampka z tyłu przy karcie się świeci. Nie korzystam raczej z żadnego DHCP. Łączę się normalnie przez standardowe ustawienia zawsze.

swieci to pojecie wzgledne...daj pinga na router i zobacz czy sie z nim laczy...

co masz na mysli przez

Łączę się normalnie przez standardowe ustawienia zawsze

zresetowales router i sie laczy? to wiec w czym problem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Standartowe" ustawienia to jest właśnie DHCP - czyli pobierz adres automatycznie...

Podaj co masz w ipconfig /all

Jeśli router działa na adresie 192.168.1.1, a teraz masz problem z DHCP, to wpisz ręcznie w sieciówce adres np. 192.168.1.2 255.255.255.0 brama 192.168.1.1 i próbuj się nań wbić.

Edytowane przez Aquarium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aquarium, niestety nie działa. Po wpisaniu tego pokazuje, że połączono, ale z routerem połączyć się nie mogę.

ipconfig/all =

nazwa hosta: ****

sufix podstawowej domeny DNS: tutaj pusto

Typ węzła: nieznany

Routing ip włączony: nie

Serwer WINS proxy włączony: Nie

niżej:

opis: nazwa sieciówki

adres fizyczny: ************

DHCP włączone: Tak

Autokonfiguracja włączona: tak

Adres ip autokonfiguracji: 169.254.126.**

Maska podsieci: 255.255.0.0

Brama domyślna: tutaj pusto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie prościej jest zajrzeć do instrukcji routera? Czegoś w rodzaju "Internet w Twoim domu Krok Po Kroku". Ludzie ciężkie pieniądze dostają za zrobienie takiej książeczki :D i należy z niej korzystać (bo jest zrobiona przez specjalistów w taki sposób aby laika w tym temacie, poprowadzić za rękę), jak już się zapłaciło za router (tak, książeczka jest wliczona w koszty produkcji).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Router działał dopóki nie zainstalowałem siódemki, ale po sześciu godzinach walki z internetem olałem to i wróciłem do Xp i teraz też nie działa. Z routerem wszystko ok, bo właśnie piszę z komputera podłączonego do niego -.-" Reset do fabrycznych robiłem już 2 razy o.0 Dalej nic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwielbiam gdy w sieci z dwoma komputerami używa się DHCP... Szczyt lenistwa.

Podaj ustawienia ipconfig /all z drugiego działającego kompa.

Z tego drugiego kompa możesz normalnie wejść na router? I jaki to router tak wogóle :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ipconfig/all =

nazwa hosta: ****

sufix podstawowej domeny DNS: tutaj pusto

Typ węzła: emisyjny

Routing ip włączony: nie

Serwer WINS proxy włączony: Nie

niżej:

opis: nazwa sieciówki

adres fizyczny: ************

DHCP włączone: Tak

Autokonfiguracja włączona: tak

Adres ip: 192.168.1.5

Maska podsieci 255.255.255.0

Brama domyślna: 192.168.1.1

Serwer DHCP 192.168.1.1

Serwer DNS: 192.168.1.1

Dzierżawa uzyskana: jakaś data i godzina

Dzierżawa wygasa: tak samo jak wyżej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wejdź po http na 192.168.1.1 i zobacz jakie są ustawiania DHCP (może być screenshot) oraz znajdź zakładkę, w której będzie napisane w jakim trybie działa router (widziałem raz router z modemem ADSL wykorzystany jako router xDSL, ustawiony w trybie Bridge, co powodowały błędy na systemach innych niż XP, błędy właśnie takiego typu jak Twój).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi