matpio7 Opublikowano 6 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2010 (edytowane) Witam! Jak w temacie. Mam starą płytę główną i jej temperatura w Idle to ponad 60*C!! Czasem dobija do 70 (jak robię troszkę więcej). Z tego co pamiętam to jest firmy MEDION :) , ale w Everest-cie pisze coś takiego: FIC P4M-RS350 (3 PCI, 1 AGP, 2DDR DIMM, Audio, Video) Wydaje mi się, że to za dużo. Bardzo proszę o pomoc. Czy potrzebne będzie jekieś dodatkowe chłodzenie?? PS: Nie mam zamontowanego żadnego dodatkowego chłodzenia (tylko to do procka). A co do procka to Celeron D 310. I sorka leśli w złym dziale, ale tu mi to pasowało Edytowane 6 Marca 2010 przez matpio7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mhrok Opublikowano 6 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2010 Wyczyść komputer z kurzu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matpio7 Opublikowano 6 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2010 (edytowane) Właśnie wyczyściłem i uporządkowałem kable. Temp. procka z 47*C spadła do 40 (jak na mozilla włączona), a jak nic nie jest włączone (oprócz GG, drukarki i Avasta) to nawet 38*C teraz jest. Temp mobo spadło, ale do jest 55*C. Czy to nadal nie za dużo??? Myślałem o założeniu dodatkowego chłodzenia (zwykłe wiatraczki :) ) całego kompa, ale nie wiem czy te 55*C to faktycznie za dużo. Tym bardziej że myślałem o OC, a wtedy chyba płyta też się bardziej grzeje. Edytowane 6 Marca 2010 przez matpio7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 7 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2010 Następnym razem nie zakładaj kolejnego tematu o tym samym! 1. Nie ufaj zawsze programom - to tylko programy. Dotknij radiatory ręką. 2. Zapoznaj się z teorią na temat wentylacji obudowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matpio7 Opublikowano 7 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2010 (edytowane) Następnym razem nie zakładaj kolejnego tematu o tym samym! Najmocnie przepraszam :-| Dotknij radiatory ręką. Problem w tym, że nie mam radiatora do głównego chipsetu (tylko do grafiki, a przynajmniej tak sądzę, bo pisze na nim ATI Radeon Graphics :wink: ). Znalazłem jedynie mostek południowy (chyba że to jet to). Tak więc pytam gdzie znajduje się chipset płyty głównej?? Nie ufaj zawsze programom Używałem everesta ultimate, SpeedFana i HWMonitor i wszędzie to samo (wyjątkiem temp procka w evrestcie: zawsze pokazuje 25*C) Edytowane 7 Marca 2010 przez matpio7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 7 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2010 Chipset jest zaraz pod procesorem i na nim powinien być radiator (stara płyta, wiec pewnie jakiś mały będzie). A temp. 55*C to nie tak dużo, choć jeśli Ci to przeszkadza to daj jakiś delikatny nawiew. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matpio7 Opublikowano 7 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2010 (edytowane) pod procesorem, że w sensie pod radiatorem procka, czy poniżej radiatora procka??? edit: poniżej procesoram mam radiator, ale to chyba z grafiki (zintegrowana i tej używam, bo nie mam innej :blink: ). Sądzętak, bo na nim pisze ATI Radeon Graphics Edytowane 7 Marca 2010 przez matpio7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 7 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2010 Poniżej. To, co masz to właśnie radiator od chipsetu. A k. graficzna zapewne zintegrowana jest z chipset'em, więc nic dziwnego, że masz napisy ATI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matpio7 Opublikowano 7 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2010 (edytowane) Dziękuję bardzo! :rolleyes: A czy moze się coś stać gdy przetaktuję złącze PSI ?? Bo chyba niechcący to zrobiłem w FanSpeed 4.40 :) . PS: Sory że tak nie na temat Edytowane 7 Marca 2010 przez matpio7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 7 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2010 Chodziło Ci chyba o PCI (bo o PSI nie słyszałem) :roll: Speedfan ma w ogóle możliwość przetaktowania? Jeśli tak, to daj z powrotem default'owe ustawienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matpio7 Opublikowano 7 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2010 Tak. chdzi mi o PCI mam SpeedFan 4.40 W FanSpeed jest tam zakładka Clock. Ja ta wszedłem, podałem markę MEDION, Jeden model był to go wziąłem, następnie w polu "Clock" nie pamiętam co dałem. A w każdej wybranej pozycji (w clocku) były inne kombinacje taktowania FSB, PCI, czasem SDRAM i AGP. Poniżej były przyciski [Read clock] i [set clock]. Jak sie daje read, to powinno być aktualne, a jak zmieniam pozycje w clock, to każde read jest inne (raz pokazuje FSB że jest 100MHz, a raz że 170MHz). A po ogólności to w Eversci pokazuje tyle ile było. Jak to niby "przetaktowałem" to PCI z 33.33MHz na 33.4MHz, a czytałem na forum, że jak w biosie to się ustawia, to zawsze 33.33MHz. No i teraz nie wiem co zrobić. Zaraz po tym jak tą wartość zmieniłem na te 33.4, to obraz na monitorze zaczą trochę śnieżyć (jak nie zestrojony telewizor), ale na kolorowo. Zniknął kursor i musiałem resete. Po resecie był czarny ekran i piszcze z kompa beż przerwy piszczał. Wyłączyłem kompa, wyłączyłem listwe, odczekałem 2min i ponownie załączyłem komp. Wszystko w normie, ale nie wiem, czy coś moze w przyszłości się z tego powodu dziać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 7 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2010 Myślę, że problemów nie powinno być. Zapewne system sam powrócił do domyślnych ustawień. Jeśli chcesz mieć pewność, to usuń SpeedFan'a i wgraj od nowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...