Skocz do zawartości
Mixefr

Wydajność laptopa względem stacjonarnego

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

przymierzam się do kupna nowego komputera i zastanawiam się co wybrać.

Jeśli chodzi o laptopa to w oko wpadł mi samsung r780 z i5-520 i grafiką gt330m. Teraz pojawia się moje pytanie, jeśli byśmy przełożyli wydajność tego komputerka na blaszaka, to jakie mniej-więcej podzespoły byśmy uzyskali i jaki przedział cenowy (np z tego wątku: Zestawy Komputerowe Na Marzec 2010r. - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy powiedzieć że komputery stacjonarne sa miażdżąco dużo bardziej wydajne. Te układy mają tylko wspólne nazwy ale nie są takie same. Przecież skądś bierze się tak małe zużycie prądu przez laptopy a duże przez stacjonarne komputery. Wydajność nie pojawia się znikąd lub z czarnej magii...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie powiem tylko tyle :

Sam laptop kosztuje ~ 3 600 zł , ale mamy w tym komplet - klawiatura , monitor , głośniki ( małe ale jednak ) i reszta bebechów .

Kierował bym się tym jaki sprzęt można do tej kwoty złożyć .

GT330M jest lekko słabsza od mobilnych wersji takich kart jak HD4670 , HD3850 , HD4650 , 7900 i 7950 GTX SLI .

Karty desktopowe to pewno coś koło HD4650/HD4670 a te kosztują grosze - za 2 k można mieć mocniejsze karty jak i procki .

Za to procek jest bardzo wydajny - 22 miejsce w rankingu notebookcheck.pl .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko porownywać w ten sposób. ale

Tak jak koledzy wyżej wydajnościowo to będzie około 2k za stacjonara - bez osprzętu.

No ale w lapku dostajemy dodatkowo:

Monitor , klawiaturę , moduł WiFi ,moduł BT ,mobilność i oczywiście zużycie energi zdecydowanie mniejsze.

Laptop zuzywa 17" 45-120W a stacjonarka 250-450 łatwo policzyć jak komp chodzi cały dzień ile jesteśmy do przodu.

Druga sprawa aby sobie po necie poszaleć np. nie trzeba z łózka wstawać - bezcenne :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedz, na czymś takim mi właśnie zależało. Chyba jednak na laptopa postawie, bo:

małe zużycie prądu

mobilność (a codziennie noszę na uczelnie lapka)

cisza w nocy :)

Pochodziłem dzisiaj po sklepach trochę i przyuważyłem obok siebie r580 i r780 o identycznych bebechach (i5-520, gt330m). I teraz się zastanawiam na który by się zdecydować. Różnica w cenie około 500zł, a różnią się tylko wielkością, a co za tym idzie rozdzielczością matrycy. Jak to będzie z grami, czy jakieś nowsze gry będą dobrze chodziły na ich natywnych rozdziałkach? Np bad company 2, dragon rising, crisis. Laptop 17 cali ledwo ledwo mi się mieści już do plecaka, a z drugiej strony ciężko się na 15,4' pracuje w autocadzie ( a w nim sporo siedzę z racji kierunku studiów).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monitor , klawiaturę , moduł WiFi ,moduł BT ,mobilność i oczywiście zużycie energi zdecydowanie mniejsze.

Laptop zuzywa 17" 45-120W a stacjonarka 250-450 łatwo policzyć jak komp chodzi cały dzień ile jesteśmy do przodu.

Druga sprawa aby sobie po necie poszaleć np. nie trzeba z łózka wstawać - bezcenne :).

Ile? Bez trudu dużo poniżej 100W w idle. I to mocny zestaw! Może byc tak samo bardzo cichy.

Wszystko zależy od potrzeb, bo że niby mamy monitor i klawiaturę ale co to za monitor jak moge mieć 22 lub 24" i wygodną klawiature...

Obróbka filmu np z kamery do divx potrwa mnóstwo czasu dłużej, jakość dźwięku wielokanałowego, ilość miejsca na dyskach...o graniu nie wspominając.

Chyba że tego wszystkiego ktoś nie potrzebuje bądź jest minimalistą.

BadCompany2, Crysis taaa jasne... jak ciężko na stacjonarnym o dobrą wydajność w tych grach.

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do ciszy to w przypadku pasywnej grafiki, BOXa na jakimś Dual Core oraz wolnoobrotowego wiatraka w zasilaczu, dla stacjonarnego, to raczej laptop jest głośniejszy :) (oczywiście zależy też jaki laptop)

Jeszcze jeśli mamy w stacjonarnym jeden cichy dysk to już w ogóle :D U mnie przy dwóch 7200.11, które niestety do cichych dysków nie należą, laptop nadal jest głośniejszy, chociaż oczywiście nie jakoś dużo.

Jeśli nie sprzedajesz laptopa z podpisu, to kupiłbym nowy stacjonarny komputer (bo nie oszukujmy się, laptop ze względu na swoją mobilność przydaje się).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie się zastanawiam jak rozegrać tę sytuacje. Jeśli miałbym kupić stacjonarkę, to acer zostaje, jeśli nowy laptop, to sprzedaje. No i muszę jeszcze coś postanowić z resztą sprzętu, bo został mi jeszcze samsung q1b i ibm x31. A nie mniej niż dwa komputery muszą być i basta! :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostaw sobie lapka i kup stacjonarkę. Bo łatwiej coś pozmieniać i przy odrobinie wysiłku będzie ciszej.

Kurde kiedy ktoś wpadnie na pomysł bezprzewodowego dotykowego monitora do PC'tów :angry: Edytowane przez oliwer21

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@rafa . Poniżej 100W mocny zestaw:) nie przesadzaj.Sama sprawność zasilacza powoduje to ze 20% mocy wyparowywuje.Jak zestawik pobiera np 100W to z sieci pociągamy sobie 120.Do tego dolicz monitor on też na wodę nie chodzi.

i5 + 4g ramu + grafa za około 500pln + dysk + monitor podczas normalnej pracy nie pociągnie mniej niż 100W :) .

Lapek 15.5" z takim configiem łyka 35W podczas normalnej pracy a w stresie na maxa 90-100W.

do tego cisza można spokojnie na noc zostawić bo pobór prądu jest mały ... .

U mnie w domu były 3 kompy na mocnym configu w stresie brały odpowiednio 1. 450W , 2. 380W ,3. 400W .

Ten 400W młody katował do 1 w nocy czasem ....

Obecnie dwa już wymienione na lapki za 2 tygodnie kupuję trzeciego lapka i cała trójka będzie mi łykać średnio 100-150W a nie 1300.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale wydajnośći brak, bo chyba nie myślisz, że lapek dogoni stacjonarke i5.

Wiec cos za cos: musisz to zrozumiec. Pobor mniejszy - wydajność mniejsza.

Przyklad obrazujacy, bo chyba sobie nie zdajesz sprawy.

Masz 3 audice a8 4.2 - jezdza super, jednak duzo pala. Zamieniasz je na 3 a3 2.0tdi. Mniej pala, duzo wolniej jezdza co zrozumiale.

Na tej zasadzie polega Twoja wymiana na laptopy. Wydajnosc nie zostala Ci taka sama, znacznie zmalala wraz ze znacznym spadkiem poboru mocy. Wydajność znikąd się nie bierze magicznie, tylko w dużej części z pobieranej energii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

450W to bardzo dużo

- 2 dyski 7200,

- może nie jakaś super grafika, ale pograć się jeszcze da 8600GT,

- Dual Core na 2.4GHz 65W, więc też budżetowy,

- monitor 23 cale samsunga LCD,

- i kilka innych mniej istotnych elementów,

daje nawet poniżej 100W, w stresie się niewiele zmienia.

Nie znam się na kartach graficznych za specjalnie, ale czy to możliwe, żeby dobra karta brała 350W podczas gry? :D

Zestaw z 9600 (jeśli nie pomyliłem numeru...) brał poniżej 200W, nie pamiętam dokładnie, ale było to chyba 170W (już z monitorem i głośnikami Geniusa 5.1)

Znowu laptop 35W hmm, to chyba w idle, na zmniejszonym automatycznie taktowaniem procesora? Sprawdzałem budżetowy Dual Core z małym 15 calowym ekranem i bierze w stresie więcej.

..dużo to łyka mój czajnik elektryczny, 1800W w stresie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@rafa . Poniżej 100W mocny zestaw:) nie przesadzaj.Sama sprawność zasilacza powoduje to ze 20% mocy wyparowywuje.Jak zestawik pobiera np 100W to z sieci pociągamy sobie 120.Do tego dolicz monitor on też na wodę nie chodzi.

i5 + 4g ramu + grafa za około 500pln + dysk + monitor podczas normalnej pracy nie pociągnie mniej niż 100W :) .

Fakt, ciężko zejść poniżej 100W, chyba, że Core i5, mój config w idle koło 130W łyka i nawet nie podkręcony nie schodzi poniżej 108W. Sprawność mojego zasilacza przy małym obciążeniu 81,5% więc de facto sam zestaw niepodkręcony teoretycznie niecałe 90W bierze ale comp jako całość z sieci ciągnie swoje tak jak konio68 mówi.

Pod obciążeniem max 345W + 48W LCD (max jasność) + głośniki 15 do kilkudziesięciu W, w zależności od głośności i też mam > 400W :wink:

Edytowane przez epoxer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez przesady Panowie z tym poborem pradu. Taki E3200 pobiera w stresie kolo 20W, a caly komp z grafa 4890 (a ona łyka swoje) na tym procku w stresie to ok. 140W - Budget CPU for Enthusiasts: Intel Celeron E3300 Processor Review (page 8) - X-bit labs . A wystarczy wstawic jakiegos 9600GT i mamy sprzecik jak ta lala. Na zasilke jakas Delta ze swapem wentyla, na grafe Accelero S2 i wentyl 12cm, na procu Freezerek skrecony i sprzetu w ogole nie slychac, a pradu bedzie bral tyle co nic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale człowiek się pyta o DS podobnej wydajności :)

czyli i5 + wydajna grafa .... a tutaj chyba nie podkręcić to grzech :) .I mimowolnie i dla przykładu taki zestawik z HD4870 ciągnie w stresie 310-350W.

A lepsza grafa + OC grafy dodaje kolejne 100.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale człowiek się pyta o DS podobnej wydajności :)

czyli i5 + wydajna grafa .... a tutaj chyba nie podkręcić to grzech :) .I mimowolnie i dla przykładu taki zestawik z HD4870 ciągnie w stresie 310-350W.

A lepsza grafa + OC grafy dodaje kolejne 100.

A co to znaczy DS ? :P

A co do E3200, to przeciez jego mozna spokojnie pociagnac na 3,8Ghz i zaden laptop nie podskoczy, a proc oszczedny bedzie nadal. No i przeciez 9600GT i tak wszama te cale 330M. Ja wiem, ze i5 fajniejsze, ale zawsze patrze zeby bylo tanio i wydajnie, a przy tym i pradu za wiele nie bralo, bo i5 to juz nieco inna liga cenowa niestety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli stacjonarka to nie pójdę racze w stronę i5, tylko w AMD Phenom II X4 965 Black Edition C3 + MSI Radeon HD5850 1GB OC, czyli zestaw za około 3200, bo do tego jeszcze muszę kupić monitorek i klawiaturę a chciałbym się w 4 tyś zamknąć. Już o systemie nie wspominając, może w przyszłości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ta 9600GT raczej nie łyknie 330M.

330M z i5 w lapku w zalezności od producenta lapka bo ci kombinują z taktami grafy to 6400-7000 w 3Dmak06 a 9600GT ile się nie mylę ma jakieś 5k średnio.

Recenzja - ZOTAC 9600GT AMP! EDITION - Magia dziewiątki - FrazPC.pl - Twój Vortal Technologiczny - cos Ci sie pomylilo ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lapek 15.5" z takim configiem łyka 35W podczas normalnej pracy a w stresie na maxa 90-100W.

do tego cisza można spokojnie na noc zostawić bo pobór prądu jest mały ... .

U mnie w domu były 3 kompy na mocnym configu w stresie brały odpowiednio 1. 450W , 2. 380W ,3. 400W .

Ten 400W młody katował do 1 w nocy czasem ....

Obecnie dwa już wymienione na lapki za 2 tygodnie kupuję trzeciego lapka i cała trójka będzie mi łykać średnio 100-150W a nie 1300.

Nie musisz mi wyliczać, mam na stałe podłączony miernik prądu. Sprawdzam tez różne kompy które składam ludziom lub naprawiam.

Dla przykładu i7-860 + 5770 w idle sama skrzynka pobiera poniżej 90W. Monitor na TN do 40W. To wciąż rewelacyjny wynik jak na oferowaną wydajność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi