Skocz do zawartości
Jacek415

Rozłączanie Wifi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od pewnego czasu mam problem z siecią bezprzewodową w komputerze.Gdy włączam jaką grę online np "Gunz"

to po pewnym czasie rozłącza mnie z tą gra a na pasku w prawym dolnym rogu wyskakuje "Połączenie Sieci Bezprzewodowej Przerwane" a po paru sekundach znowu jest tak się dzieje tylko przy grach online lub czasami przy ściąganiu.Co mam robić....?? Proszę o pomoc

Dodam jeszcze jedno że zasięg jest doskonały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to niestety takiej opcji nie ma (a przynajmniej ja nie odnalazłem) w TP-Linku... Spróbuj zmienić szyfrowanie na poziom niżej (z WPA2 na WPA). Ewentualnie zmniejsz przepustowość z 54Mbit/s na 11Mbit/s lub niżej (i tak na pewno nie masz tak szybkiego łącza od providera, więc zwolni tylko transfer w sieci lokalnej)

Powiedz, jeśli masz taką możliwość, czy na kablu problem również występuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam dokładnie taki sam problem, miałem nawet napisać właśnie taki temat ale zauważyłem ten. W domu mam 3 komputery i router NETGEAR WGR614. Wszystko działa na wifi, tylko na jednym komputerze idzie przez kabel od routera. I tylko ten jeden komputer nie ma żadnych problemów z łącznością, na 2 pozostałych (w tym moim) jest to po prostu koszmar, przeglądanie internetu wygląda tak, że internet pada mi średnio co 2-3 minuty i muszę dawać na połączenia sieciowe --> napraw, wtedy zaczyna chodzić - i tak na okrągło. Nie wiem co mam robić, ani na skype nie pogada bo cały czas przerywa ani nic :(. Może wiecie czy da się coś zaradzić od strony windowsa? Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale jakby co mam Windows XP service pack 2 na laptopie hp probook 4510s. Bardzo proszę o pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radykalne rozwiązanie:

1. Sprawdzić czy rozłącza również jeśli router jest postawiony w tym samym pomieszczeniu co laptop. Jeśli tak to przejść do punktu 3. Jeśli nie to idziemy dalej do 2.

2. (Do)Kupić nowy, najczęściej wybierany router (najwięcej ofert kup teraz) i przejść do punktu 4.

3. Kupić oryginalnego Windowsa lub zainstalować Linuxa.

4. Cieszyć się szybkim internetem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Windowsa mam 100% oryginalnego, aczkolwiek kupionego już dobre 5 lat temu. Zasięg pisze mi, że mam "znakomity" w swoim pokoju zawsze jak internet chodzi (żeby zaraz znowu paść). Jeżeli ten drugi router miałby pomóc to mogę kupić, ale nie chce w ciemno wydać ok. 200 zł żeby dalej było to samo.. Może to ktoś jeszcze potwierdzić co napisał Pioras?? I czy nie ma innego rozwiązania? Mogę mieć za darmo oryginalnego Windowsa 7 z uczelni może by to naprawiło problem? Dodam jeszcze, że format robiłem już jakieś 3 razy i za każdym razem był ten sam problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz sprawdzić najpierw na jakimś LiveCD.

Polecam Ubuntu 9.10 ze względu na to, że jest to system, który sprawia stosunkowo mało problemów.

Jeśli na LiveCD nie będzie rozłączał to znak, że coś jest nie tak ze sterownikami pod XP lub z samym XP.

Stawiam jednak na to, że jest to problem z routerem. Sam mam AP Asusa, do którego nie ma dobrego firmware. Na najnowszym przy WPA rozłącza właśnie co jakiś czas, a na starszych rozłącza jeśli chce przesłać po sieci powiedzmy 2GB danych, przegrzewa się i restartuje. Jedynym wyjściem jest ustawianie WEP lub zrezygnowanie z zabezpieczeń na najnowszym firmware, wtedy chodzi bez zarzutu. Być może u Ciebie jest podobny problem, ale sprawdź również system.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radykalne rozwiązanie:

1. Sprawdzić czy rozłącza również jeśli router jest postawiony w tym samym pomieszczeniu co laptop. Jeśli tak to przejść do punktu 3. Jeśli nie to idziemy dalej do 2.

2. (Do)Kupić nowy, najczęściej wybierany router (najwięcej ofert kup teraz) i przejść do punktu 4.

3. Kupić oryginalnego Windowsa lub zainstalować Linuxa.

4. Cieszyć się szybkim internetem.

A co ma do tego sam windows, skoro za obsługę odpowiadają sterowniki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co ma do tego sam windows, skoro za obsługę odpowiadają sterowniki?

Na forum co jakiś czas pojawiają się tego typu tematy (sprzęt sprawny, ale system zachowuje się nietypowo) i często się okazuje, że winnym był np. "Windows XP MX", a jak dobrze wszyscy wiemy żadnego "MX" nigdy Microsoft nie sprzedawał. Aczkolwiek stawiam na wadliwy router w przypadku Netgear oraz zbyt dużą odległość do routera w przypadku TP-LINKa.

Edit: kolega wyżej podał, że na TP-LINKu ma zasięg doskonały, także jednak pewnie nie chodzi o odległość. Nie wiem jaki to model, bo nie został podany, ale w przypadku produktów TP-LINKa (niezawodna masówka) stawiam na problem z systemem w takim wypadku. Ewentualnie można spróbować zmienić kanał, jeśli w pobliżu jest więcej sieci bezprzewodowych lub sprawdzić czy router się nie restartuje przez jakieś skoki napięcia w mieszkaniu (np. nowo otwarta piekarnia w domku na przeciwko ;) ).

Edytowane przez pioras

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi