jezol Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2010 Witam, Obecnie mam Athlona x2 4200+ Płyte Asus M2A-VM. 2x 1gb Good ramu 667mhz. Grafikę GF GTS 250. dysk jakaś stara 160. PO zmianie płyty, procka i grafy pod xp nigdy nie miałem problemów, ale już vista czy Linux się wieszały(blue screeny). Tak samo teraz windows 7. Reszta jest z mojego starego kompa. Ogólnie nie gram ale czasami lubię w coś popykać, na tej konfiguracji śmigało wszystko bardzo ładnie. Chcę wymienić Płytę i Procka gdyż uważam że wina leży po ich stronie. MemTest przechodzi bez błędu, Super Pi 1mb leci spoko ale już na 8mb/16mb/32 wyskakują różne błędy. Ostatnio nie siedziałem w najnowszym sprzęcie więc proszę o pomoc w doborze procesora i płyty, nie chcę wydać dużo gdyż to nie oczekiwany wydatek, ale też chcę kupić jakiś sensowny sprzęt żebym mógł pograć. Wolał bym INTELA, ale nie odrzucam propozycji AMD. Od zawsze mam AMD więc chciałbym spróbować czegoś nowego... Dysponuje kwotą 500-800zł ale im mniej tym lepiej.... wolałbym te 500 wydać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2010 Powiedz jeszcze jaki masz zasilacz. To on może być sprawcą bsod. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jezol Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2010 Powiedz jeszcze jaki masz zasilacz. To on może być sprawcą bsod. CHieftec nie pamietam modelu ale 550wat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2010 Najlepiej byłoby sprzedać ram i kupić GA-MA770T-UD3P + 2GB Goodram. Do tego x2 550 C3/555 lub x4 620 lub x2@x4. Jeżeli zostajesz na AM2 to Gigabyte MA770-UD3 rev.2.0. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jezol Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2010 A co powiesz na taki zestaw ?? http://www.proline.pl/sklep.php?p=DUALCORE+E5300+2.6G ASUS P5Q SE2 • Sklep Komputerowy ProLine.pl Wrocław NIe musial bym zmieniac pamieci... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2010 (edytowane) Nie warto. 775 to umierający socket, na który nic nowego nie wyjdzie. Najlepiej byś zrobił zmieniając na AM3. PS. A co do obecnych problemów to sprawdź czy CPU się nie przegrzewa, wyczyść radiator, przesmaruj świeżą pastą itd. Edytowane 8 Marca 2010 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jezol Opublikowano 9 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2010 Nie warto. 775 to umierający socket, na który nic nowego nie wyjdzie. Najlepiej byś zrobił zmieniając na AM3. PS. A co do obecnych problemów to sprawdź czy CPU się nie przegrzewa, wyczyść radiator, przesmaruj świeżą pastą itd. WItam, Dzisiaj sprzęt rozkręciłem, przeczyściłem i skręciłem. Jakie zauważyłem zmiany: Po naciśnięciu POWER zawsze pikało 2 razy teraz pika raz. Puściłem superpi, system się zawiesił, ale już nie było blue screenu. W sumie jak na razie podczas zwykłej pracy nic sie nie dzieje jedynie to superpi siada. Ściągam w tej chwili 3dmarka żeby zobaczyć czy czasami superpi nie robi problemu. Temperatury w normie. Sprawdzałem speedfanem i everestem. Żyję nadzieją że jednak nie będę musiał wydawać kasy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 9 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2010 Testuj za pomocą OCCT, Furmark, memtest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jezol Opublikowano 9 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2010 3dmark vantage przeszedl caly, po wejściu w system nie pokazało punktacji pomachałem chwile okienkiem i znowu zwiecha. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 9 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2010 Przetestuj kompa programami podanymi przez andrew , możesz jeszcze dodać orthosa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jezol Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2010 (edytowane) Jak pisałem wcześniej memtest przechodzi bez błędu. Do tego znalazłem w windows 7 w narzędziach administracyjnych program do testowania pamięci i też błędu nie wykazał. Jak pisałem wcześniej 3dmark vantage również przez testy przeszedł bez problemu ale nie pokazał wyniku i po potrząśnięciu okienkiem się znowu zawiesił ekran. OOCCT zapuściłem wczoraj testy po 20 minut każdy, nic się nie zawiesiło, wykresy w porządku, nie było żadnych spadków napięć. Dlatego nie lubię pracować ze sprzętem, z elektroniką nigdy nic nie wiadomo jeżeli nie uda mi się naprawić problemu to pod koniec marca kupię: http://www.proline.pl/sklep.php?p=AMD+X2+II+550+AM3 http://www.proline.pl/sklep.php?p=GIGA+GA-MA770T-UD3P# http://www.proline.pl/sklep.php?p=GR1333D364L9%2F2G Czy ten procek będzie ok? AMD II X3 435 AM3 • Sklep Komputerowy ProLine.pl Wrocław Edytowane 10 Marca 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2010 Może być. Zobacz testy x2 550. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jezol Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2010 (edytowane) Nie wiem czy czasami mostki się nie przegrzewają na płycie głównej. Pod chłodzeniem od grafiki jest układ od zintegrowanej grafy, myślę że on nie jest przyczyną bo nie używam tej grafy. Pod radiatorem od procka jest większy radiator od chipsetu, myślę że to on się przegrzewał, w tej chwili otworzyłem obudowe i niby wszystko działa. Jutro pojadę dokupić dodatkowe wiatraczki i zobaczymy, może się uda bez większych kosztów, i [gluteus maximus] blada po 30 minutach znowu zwis Edytowane 11 Marca 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...