Obc192 Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2010 Wszystko było dobrze, kiedy pewnego dnia mój młodszy syn usiadł do kompa. Oczywiście wszystko skończyło się brakiem paru plików windowsa i tym ,że się nie uruchamiał. Komp i tak był zawalony więc postanowiłem zrobić formata. Wszystko się instalowało aż wyskoczył komunikat ,że komputer zostanie zrestartowany aby kontynuować instalację. I tu wielkie BUM! Przy odpalaniu nie bootuje płyty i wyskakuje ten błąd poniżej. (w biosie jest wszystko dobrze ustawione, first cd itp, więc nie wiem czemu nie odpala. Jest to Windows XP Proffesional) Próbowałem wiele razy lecz nic z tego. Verifying DMI Pool Data........ Boot from CD/DVD Brak pliku NTLDR Nacisnij Ctrl+Alt+Del, aby zrestartowac. Na żadnym forum nie znalazłem odpowiedzi, na każdym odpowiadali mi żebym uruchomił odzyskiwanie plików z płyty itp, ale ja przecież nie mogę uruchomić tej płyty. Co robić? Bardzo Proszę o szybką odpowiedz. Pozdrawiam Łukasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2010 Na początek spróbuj zresetować BIOS. Płyta jak mniemam oryginalna? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2010 (edytowane) Bootowanie z płyty jest potrzebne tylko raz żeby skopiować pliki instalatora na dysk. Po tym komunikacie o restarcie bootujemy już z dysku twardego. Przez pośpiech nie wyłączyłeś czasem HDD z boot sequence? Pierwsza płyta, drugi dysk. Edytowane 8 Marca 2010 przez Aquarium Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obc192 Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2010 (edytowane) Tak, płyta jest oczywiście oryginalna. Mogę prosić o wyjaśnienie, "na początek sformatuj BIOS"? Nie znam się za bardzo na Biosie. Prosiłbym o wytłumaczenie jak to zrobić, Tak ustawione mam first boot device - cd/dvd ; second boot device - hdd Da radę sformatować dyski do czysta przez bios? Może spróbował bym zainstalować Win ponownie, Edytowane 8 Marca 2010 przez Obc192 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2010 Zresetuj, nie sformatuj. A jak to zrobić, masz opisane TUTAJ. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2010 Jakimś cudem system próbuje sie zbotować z dysku. Podaj model płyty. Podczas POSTU wciśnij F8 lub inny przycisk którym można wybrać napęd rozruchowy. Jeżeli wybierzesz CD/DVD i nic się nie dzieje to znaczy że nie czyta ci płytki lub napęd jest źle podłączony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obc192 Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2010 Wiem tylko ,że płyta jest firmy gigabyte. Klikam f8 wybieram cd i nic, jak by chciało a nie mogło. Nie wyświetla się nawet "Dowolny klawisz spowoduje rozruch z płyty cd" tylko Boot from cd/dvd i niżej pod tym : Brak bliku ntldr, nacisnij alt+ctrl(...) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2010 Chyba najszybciej będzie poprosić jakiegoś gościa obeznanego w miarę z komputerami żeby pomógł na miejscu... Podczas reinstalacji kasowałeś, tworzyłeś partycje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obc192 Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2010 Tak, usuwałem partycję. Właśnie mam taki zamiar, zapłacę komuś kto się zna, chyba lepiej to niż się denerwować. Dziękuję wszystkim za pomoc, chyba na dziś już starczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...