Skocz do zawartości
seba_999

Problemy z routerem - zrywa połączenie

Rekomendowane odpowiedzi

Problem dość dziwny. Znajoma kiedyś miała internet ADSL z Dialogu (na linii TP). Wtedy też kupiła router Dynamode R-ADSL-C4WG2. No i chodził bardzo dobrze, zero problemów. Niedawno zmieniła dostawcę internetu na Netię. I prosiła mnie, żebym go ustawił. No to przyszedłem, wpisałem nowy login i hasło no i połączył się na chwilę i po sekundzie zerwał połączenie. Po którymś razie się połączył i trzymał połączenie, ale po ponownym uruchomieniu znowu zrywał. Wkurzyłem się i przywiozłem mój router (Linksys WAG200G), wpisałem login i hasło (bo ja mam internet z Orange) no i ku mojemu zdziwieniu linksys się połączył i trzymał połączenie. Po ponownym uruchomieniu również się połączył - zero problemów. Wziałem tego Dynamode do mnie, wpisałem login i hasło z Orange i również się połączył i trzymał połączenie. Nie mam już pomysłu co z tym ustrojstwem zrobić. Router od znajomej u mnie działa, mój router u znajomej działa, tylko jej router u niej nie chce działać...

Jakieś sugestie?

Dodam, że ustawienia Dynamode są takie same jak mojego Linksysa (VPI, VCI itepe) więc dlaczego to k... nie działa?

Edytowane przez seba_999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Parametry konieczne do zestawienia połączenia są następujące:

Dla usługi świadczonej bezpośrednio na linii Netii:

* VPI = 8

* VCI = 35

* Enkapsulacja – PPPoE LLC

Dla usługi świadczonej z wykorzystanie infrastruktury Telekomunikacji Polskiej S.A.

* VPI = 0

* VCI = 35

* Enkapsulacja – PPPoA VC-MUX

Oba te sprawdzałem i na obu było tak samo. Jeszcze znalazłem dla dialogu (bo jak dobrze pamiętam ma od nich telefon, jednak kable do nas dochodzą tylko z telekomuny, więc już sam nie wiem o co chodzi. Jak będę u niej to jeszcze muszę to sprawdzić:

tryb RFC 1493 Bridge, z enkapsulacją LLC, VPI 1 i VCI 32

Czy router może się tak zachowywać, jak są źle wpisane VPI i VCI? Żeby było śmieszniej to przepisałem VPI i VCI z modemu Sagem Fast i dalej nie działało...

Edytowane przez seba_999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie. Jaki polecacie router z modemem w tym przypadku? Nie chce, żeby moja znajoma znowu miała takie cyrki... Ma być dobry i tani :P (i najlepiej dostępny w vobisie lub komputroniku)

Edytowane przez seba_999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi